Zadnji komentari

Satelitska tehnika u zamjenu za oružje?

Pin It

Putin Kim

Ruski predsjednik Vladimir Putin dočekao je sjevernokorejskoga kolegu Kima Jonga Una na kozmodromu. U tome ima simbolike – Pjongjang se zanima za rusku satelitsku tehniku. Zauzvrat vjerojatno Rusima nudi streljivo.Putin Kim 

Sastanak dvojice predsjednika upriličen je na dalekom istoku Rusije, na kozmodromu Vostočni u Amurskoj oblasti. Putin je, prema izvještaju ruskih medija, gostu obećao podršku u izgradnji satelita.

„Zato smo se sastali na kozmodromu Vostočni. Vođa Demokratske Narodne Republike Koreje pokazao je veliko zanimanje za raketnu tehnologiju i pokušava proširiti svoju nazočnost u svemiru“, rekao je Putin.

Putin i Kim su pogledali lansirnu rampu rakete-nosača Angara. Navodno je Kim postavljao mnogo pitanja o ruskom svemirskom programu.

Na pitanje novinara, razgovara li se i o vojnoj suradnji, Putin je odgovorio: „Razgovarat ćemo o svim temama, bez žurbe. Imamo dovoljno vremena.“

Pretpostavlja se da su isporuke sjevernokorejskog oružja Rusiji tijekom agresije na Ukrajinu zapravo bile jedna od ključnih tema. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov o tome je rekao: „Naše zemlje surađuju na osjetljivim područjima koja ne treba otkrivati javno.“

Ruske agencije navode da je Kim pružio podršku Moskvi: „Rusija upravo brani svoj suverenitet i sigurnost. Oduvijek smo podržavali sve odluke predsjednika Putina i ruske vlade, i tako ćemo i nastaviti“, rekao je Kim. „Stajat ćemo zajedno u borbi protiv imperijalizma.“

U delegaciji direktor industrije streljiva

Kim Jong Un je u Rusiju stigao u utorak (12. rujna) oklopnim vlakom. Mjesto susreta najprije nije bilo poznato, ali su se onda dvojica predsjednika pojavila na kozmodromu.Putin Kim Lee Jin man

Poznavatelji prilika tvrde da sastav sjevernokorejske delegacije govori da je isporuka oružja tema. Iz Pjongjanga su doputovali visoki predstavnici vojske i namjenske industrije, recimo direktor industrije streljiva Jo Chun Ryong.

Analitičari smatraju da Sjeverna Koreja može Rusiji staviti na raspolaganje topničko streljivo i protutenkovske rakete.

Zauzvrat bi Sjeverna Koreja, najizoliranija država na svijetu, mogla računati na modernu rusku tehnologiju za satelite i nuklearne podmornice. Nagađa se da bi Rusija mogla slati i hranu u tu dalekoistočnu zemlju.

Režim pod Kimom Jongom Unom godinama pokušava razviti atomski i raketni program. U Pjongjangu tvrde da su već proveli niz uspješnih testova.

Posljednji test raketa kratkog dometa navodno se odigrao ove srijede ujutro – tako javljaju iz Južne Koreje koja pomno prati poteze sjevernog susjeda. Dvije rakete su navodno lansirane prema moru.

Washington upozorava

Sjedinjene Države su upozorile Pjongjang da ne naoružava Rusiju i zaprijetile novim sankcijama. „Svaka isporuka oružja iz Sjeverne Koreje u Rusiju bila bi povreda više rezolucija Vijeća sigurnosti“, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Moskva i Pjongjang nisu oduvijek povezani dobrim odnosima te mnogi u susretu vide „brak iz računice“. To misli i američki diplomat Sydney Seiler, koji je bio izaslanik u razgovorima za razoružavanje Sjeverne Koreje.

„Čini mi se da ovaj susret dijelom govori o očaju, a dijelom o oportunizmu“, ocijenio je on. Dodao je da je bitna razlika hoće li Rusi poslati Pjongjangu hranu, opremu za tvornice ili im pomagati u razvoju nuklearnog programa.

Ipak, Seiler misli da se ta stvar može riješiti samo diplomacijom. „Moramo ozbiljno raditi kako bismo uvjerili Moskvu i Peking u opasnost koja nastaje ako Sjeverna Koreja dalje razvije svoj nuklearni program.“

Deutsche Welle/hkv.hr