Zadnji komentari

Sjeverna Koreja će Rusiji isporučiti mobilne raketne lansere slične HIMARS-ima?

Pin It

Na temelju informacija koje kruže među čitanijim ruskim vojnim blogerima i nekim zapadnim vojnim analitičarima, Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK), poznatija kao Sjeverna Koreja, namjerava isporučiti višecijevne raketne sustave (MLRS) KN-09 Rusiji.

Dok je Putin rekao u četvrtak da je vojna suradnja sa Sjevernom Korejom “moguća”, njegov glasnogovornik Peskov je jučer rekao da još nije potpisan nikakav sporazum između zemalja. No, analitičari tvrde da višednevni posjet sjevernokorejskog čelnika itekako ima za cilj vojnu suradnju, piše The Army Recognition.

Raketni topnički sustav KN-09 koji je prvobitno predstavljen oko 2014. igra ključnu ulogu u ovom aranžmanu opskrbe. Naime, ima domet do 220 kilometara i koristi projektile kalibra 300 mm, što ga čini značajnim dodatkom arsenalu ruske vojske. Njegov kapacitet za višestruka lansiranja povećava njegovu bojnu učinkovitost.

Još jedno oružje unutar ovog sporazuma o opskrbi je sustav KN-25, koji je Sjeverna Koreja predstavila 2019. godine. KN-25 je projektiran za gađanje ciljeva na udaljenostima većim od 400 kilometara, nadmašujući mnoge usporedive sustave u smislu dometa. Raspoređuje šest navođenih projektila kalibra 600 mm, od kojih svaki teži tri tone.

Nadalje, postoje izvješća koja sugeriraju da bi sporazum o nabavi mogao također obuhvatiti 170-mm samohodne topničke nosače M1989 Koksan. Ovi samohodni topovi mogu gađati mete na udaljenostima do 40 kilometara s konvencionalnim streljivom i do 60 kilometara s aktivno-reaktivnim projektilima.

Prema izvorima, isporuka ovih naprednih vojnih sredstava trebala bi započeti u listopadu. To implicira da bi ruske oružane snage mogle rasporediti ovo sjevernokorejsko oružje u Ukrajini do studenog. Obično njime upravlja posada od pet članova. Sustav je opremljen raketama kalibra 300 mm pohranjenim u osam lansirnih cijevi, pri čemu svaka raketa teži oko 800 kg i nosi bojnu glavu od procijenjenih 200 kg. Ove rakete imaju približan domet paljbe od 130 km-220 km, koji može varirati ovisno o vrsti rakete koja se koristi. Sustav može ispaliti punu salvu u približno 45 sekundi, s vremenom ponovnog punjenja od 15 do 20 minute.

KN-09 pokreće dizelski motor, iako detaljne specifikacije motora ostaju neotkrivene. Može postići maksimalnu cestovnu brzinu od približno 90 km/h i ima domet s jednim rezervoarom od 800 do 1000 km, što mu omogućuje prevaljivanje značajnih udaljenosti. Što se tiče manevriranja, sustav može podnijeti nagibe do 60%, bočne nagibe do 30%, vertikalne stepenice od približno 0,5 metara, širine rova ​​od oko 0,6 metara i vodene prepreke dubine od otprilike 0,8 metara. Vjeruje se da su rakete najčešće korištene u KN-09, zapravo kineske topničke rakete SY-300, poznate po svom dometu do 130 km. Ove su rakete opremljene inercijskim sustavima za navođenje, nudeći razinu točnosti u rasponu do 200 metara, s potencijalnim poboljšanjima na preciznost raspona do 50 metara kada se ažuriraju podacima Baidu satelitskog navigacijskog sustava. Opcije bojnih glava za ove rakete uključuju visokoeksplozivnu fragmentaciju (HE-FRAG), kazetne rakete s raspršujućim protutenkovskim ili protupješačkim minama i potencijalno kemijske bojeve glave.

KN-09 je cijenjen zbog svoje jednostavnosti, pouzdanosti, isplativosti i lakoće proizvodnje u usporedbi s balističkim projektilima. Lansirno vozilo za KN-09 temelji se na kineskom teškom komercijalnom kamionu HOWO s konfiguracijom 6×6, prilagođenom za vojne svrhe.

Sjevernokorejska vojska, navodno, posjeduje arsenal od oko 21 000 artiljerijskih jedinica, s fokusom na veće kalibre poput 152 mm i 122 mm,. Očekuje se da za svaki artiljerijski komad imaju dovoljno streljiva za gađanja u trajanju od 45 dana, što bi moglo rezultirati da Sjeverna Koreja ima procijenjenu zalihu od 27 milijuna granata kalibra 122 mm/152 mm.No, dio streljiva je vjerojatno star, usporediv je sa sovjetskim zalihama koje je prije koristila Rusija. Određivanje točne zalihe raketa u Sjevernoj Koreji je nemoguće, ali nacija zapošljava oko 3,5 milijuna ljudi u raznim industrijama, a značajan dio je uključen u proizvodnju oružja. S obzirom na dugotrajno ratno stanje Sjeverne Koreje i usredotočenost na njezinu obrambenu industriju, razumno je pretpostaviti da su akumulirali znatnu zalihu raznih vrsta streljiva.

geopolitika.news