Zadnji komentari

Hrvatska na udaru još jednog snažnog vala migranata

Pin It

Posljednjih je tjedana Hrvatska na udaru još jednog snažnog vala migranata. Najviše ih samo prolazi kroz našu zemlju na putu prema zapadu, što posebno osjećaju mještani krajeva kojima se kreću. Najveći je broj migranata na području Slunja, kamo ih svakoga dana stižu na stotine.

U kući tik do granice s BiH živi gospodin Pero. Korake migranata čuje u svako doba dana.

– Idu po danu, idu po noći, ja izađem vam, čujem korake u 7 ujutro, u podne, u 12 sati… Ima ih koliko hoćeš, kaže.

– Samo ostave svoje stvari i bježe od policije.

Prva postaja im je Slunj. Grad u koji ih je dnevno pristizalo na stotine. Iako je danas situacija malo bolja, još prošloga tjedna mještani se nisu osjećali sigurno.

– Ma joj, dijete nisi mogao pustiti, sjede po travama, leže, tuda, kaže Jelena.

Roditelji su se brinuli za srednjoškolce koji putuju autobusima – nerijetko krcatima migrantima.

– Radi se o jednoj autoprijevozničkoj kući koji isto tako svojim aktivnostima, reći ću ograničenom prodajom karata, omogućuje i pazit će s policijom koja stoji na autobusnim stajalištima da naša djeca i dalje mogu sigurno koristiti javni linijski prijevoz, rekla je županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin.

Zbog sigurnosti, granica se nadzire iz zraka, ali i s kopna. Posebna vozila namijenjenim neprohodnom šumskom terenu svakodnevna su prijevozna sredstva policije. A šuma i šator – radno mjesto. Pripadnici ATJ-a Lučko i specijalne policije rade na devet takvih punktova oko rijeke Korane.

– Hrvatska je policija tu, ona jamči sigurnost. Ona, kad govorimo o migracijama, realno objektivno nije niti u jednom trenutku bila narušena s obzirom na to da se gotovo ne bilježe kaznena djela, a i vrlo je mali broj prekršaja, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Svi migranti koji dođu u doticaj s policijom moraju se registrirati. Otkako je Hrvatska ušla u schengenski prostor, policija je uspjela odvratiti 20 tisuća sekundarnih migranata.

– Razumijemo potrebu migranata koji žele u Europu radi boljeg života, ali isto tako želimo zajedničkim snagama pronaći rješenja da kvaliteta života na području grada Slunja, a i na području ostalih gradova, bude onakva kakva je bila prije, poručila je gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić.

Samo danas do podneva 70 migranata organizirano je dovezeno u Slunj, nakon čega su ili podnijeli zahtjev za azil ili otišli u prihvatilišta. Posao je to za policiju koji do daljnjega neće prestati.

priznajem.hr