Zadnji komentari

Različita kaznenopravna zaštita osoba temeljem različite spolne pripadnosti je protuustavna i diskriminatorna

Pin It

Izmjene niza zakona koji se tiču nasilja nad ženama, a koje je Vlada predstavila 13. rujna, izazivaju razne reakcije. Mnogi ih dovode u pitanje. Ono što neki smatraju posebno spornim jest i to pod čijim se utjecajem donose izmjene. Ustavni stručnjak Mato Palić također se oglasio povodom najavljenih izmjena, a posebno se osvrnuo na novo kazneno djelo femicida.

Hrabar upozorava na opasne premise najavljenih izmjena zakona vezanih za nasilje nad ženama koje Plenković provodi u suradnji s feminističkim udrugama

“Vlada RH namjerava, između raznih drugih, dopune Kaznenog zakona kroz novo kazneno djelo femicida. To je ubojstvo ženske osobe zato što je žena. Ustavom zajamčeno pravo na život vrijedi jednako za sve osobe neovisno o spolnoj pripadnosti. Različita kaznenopravna zaštita osoba temeljem različite spolne pripadnosti je protuustavna i diskriminatorna. Regulativu treba poboljšati, ali ne na neustavan način. Zakoni ne služe za slanje poruke. Hoće li se, ako se to usvoji, strože kažnjavati i žena koja ubije drugu ženu?”, pita Palić.

Palić: Ključno je angažirati Jelenu Veljaču

Ranije u objavi Palić je komentirao i ključnu ulogu Jelene Veljače na sastanku s premijerom Plenkovićem, a saborskim zastupnicima, pomalo sarkastično, poslao je jasnu poruku.

“Svi vi na izborima birani zastupnici u Hrvatskom saboru koji ste formalno ovlašteni predlagati zakone ukoliko zbilja želite donošenje nekog zakona (ili izmjene i dopune postojećih) nemojte više gubiti vrijeme. Ključno je angažirati Jelenu Veljaču. To vam vrijedi više od glasova na izborima, a i vjerojatnost usvajanja je bitno veća nego bez nje”, napisao je Palić na svoj Facebook profilu.

Podsjetimo, Vlada je u srijedu predstavila mjera za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu prava djece. Doći će do izmjene više zakona kojima se osnažuju prava žrtava – Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Zakona o sudovima i Obiteljskog zakona. Između ostalog, uvodi se novo kazneno djelo – teško ubojstvo ženske osobe, a među novostima su i istražni zatvor za kršenje mjere opreza, obavještavanje žrtve o izlasku nasilnika na slobodu te povećanje kazne za silovanje.

narod.hr