Zadnji komentari

Vladi predani potpisi peticije za zaštitu djece od nezakonitog istospolnog posvajanja

Pin It

Češka vlada odobrila homoseksualnim parovima posvajanje djece

Na Svjetski dan djece, 20. studenog 2023., udruga Vigilare predala je više od 30 000 potpisa prikupljenih u peticiji pod nazivom „Zaštitimo djecu od homo-posvajanja“.

Na konferenciji za medije koja je tom prilikom održana na Gornjem gradu pod freskom Svete obitelji (Brezovačkog 2) govorili su predsjednik Udruge Vigilare dr. sc. Vice Batarelo, u ime Zaklade za pravnu kulturu Ordo Iuris dr. sc. Joško Badžim i mag. iur. Filip Đekić te g. Robert Dumančić, kao udomitelj i posvojitelj djece.

Dr. sc. Vice Batarelo istaknuo je da su dan i mjesto okupljanja vrlo simbolični – podno slike Svete obitelji na kojoj su majka, otac i dijete jer se radi upravo o najboljem interesu djece koji je najvažniji i koji treba poštivati kod zbrinjavanja u udomiteljske i posvojiteljske obitelji, posebno kada se radi o traumatiziranoj domskoj djeci.

Naveo je da je peticija spomenuti broj potpisa prikupila u kraćem razdoblju, zadobivši probni karakter u pogledu ispitivanja javnog mišljenja temi (istospolnog) posvajanja djece.

O razlozima pokretanja peticije istaknuo je da je primarno bilo zauzeti se za poštivanje najboljeg interesa svakog djeteta, a koji su ugroženi zbog lošeg funkcioniranja sustava socijalne skrbi, sudskog aktivizma i ideologizacije vladajuće stranke; potom suprostaviti se vrlo jakom homoseksualnom lobiju koji želi udomljavati i posvajati djecu te radi poštivanja hrvatskih zakona koji ne dopuštaju da istospolne obitelji posvajaju i udomljavaju djecu, a koji pojedini hrvatski sudovi u posljednje vrijeme krše.

Također, kao jedan od razloga naveo je i slabe i dvolične političare, posebice iz vladajućeg HDZ-a i spornu odredbu iz stranačkog programa (rubrika Obitelj) koja jasno pokazuje da nije riječ o demokršćanskoj, domoljubnoj i konzervativnoj stranci koja odražava običaje, vjeru i tradiciju hrvatskog naroda.

Iznio je da se ovom peticijom od Vlade traži da donese definiciju obitelji u Obiteljskom zakonu, da se drži postojećih hrvatskih zakona i da prestanu socijalni eksperimenti nad domskom djecom u kojima oni imaju ulogu pokusnih kunića te da Hrvatskom saboru predloži donošenje Deklaracije o obitelji čiji su prijedlog sastavili pravnici iz Ordo Iurisa.

U slučaju oglušivanja o navedene zahtjeve, istaknuo je da će se pokrenuti sudski sporovi, nastaviti lobirati i stvarati javni pritisak te da će se sa srodnim udrugama i suradnicima razmotriti mogućnost pokretanja referendumske inicijative o tome što je obitelj i da jedino otac i majka mogu posvajati i udomljavati djecu.

Istaknuo je i da su Deklaraciju o obitelji od stranaka, za sada, podržali Domovinski pokret i Hrvatski suverenisti.

Dr. sc. Joško Badžim komentirao je ovu temu s pravne strane. Naveo je da prepuštanje djece istospolnim parovima nema uporišta u hrvatskim zakonima, počevši od Ustavnog suda pa do viših i nižih drugih sudova. Istaknuo je da je ideologizacija interesa djece nedopustiva i da je treba spriječiti.

Izvijestio je da je Ordo Iuris pripremio prijedlog amandmana na Obiteljski zakon i Zakon o udomiteljstvu koji će zbrinjavanje djece usmjeriti na zajednice koje se temelje na braku kao zajednici muškarca i žene.

Mag. iur. Filip Đekić je napomenuo da je odluka Visokog upravnog suda iz svibnja 2022. (slučaj Šegota – Kožić) da se istospolnim parovima omogući udomljavanje djece protuzakonita i određena vrsta tzv. ‘mekog prava’ kako bi se u budućnosti mijenjao zakon, što podsjeća na presedansko pravo koje hrvatski pravni sustav ne poznaje te da su hrvatski zakoni po ovoj pitanju vrlo jasni.

Udomitelj i posvojitelj troje djece, gosp. Robert Dumančić u svojem je obraćanju kazao da ima dugogodišnje iskustvo sa sustavom socijalne skrbi po pitanju udomljavanja i posvajanja.

Spomenuo je studije iz SAD-a koje su pokazale da je za djetetov uspjeh u životu važno da završi srednju školu i odraste uz oca i majku. Najugroženija su djeca, kazao je, ona koja odrastaju u domovima koji više izgledaju kao zatvor te da bi trebalo pokrenuti kampanju da se ti domovi na koncu zatvore.

U domovima se trenutno nalazi 661 dijete, uz 240 starije djece u stambenim zajednicama. S druge strane, mogućih posvojitelja u registru ima 1 400 i gotovo isto toliko mogućih udomitelja. Iz svega proizlazi da postoji više nego dovoljan broj udomitelja i posvojitelja te da djecu iz njihovih disfunkcionalnih obitelji nema potrebe davati u drugu disfunkcionalnu obitelj.

Komentirao je i mit da djecu u hrvatskim domovima nema tko zbrinuti – što neki lobiji koriste kao argument za davanje djece istospolnim parovima – rekavši da 1 400 bračnih parova godinama čeka da udome ili posvoje dijete. Sve to potiče korupciju da se ‘preko reda’ i ‘preko veze’ dođe do djece, što graniči s trgovanjem djece.

Obraćanje je zaključio s činjenicom da Međunarodne konvencije govore o pravu djeteta na odrastanje u obitelji dok, s druge strane, pravo na roditeljstvo ne postoji, već postoji samo pravo djeteta na život u obitelji.

Na kraju konferencije, peticijski potpisi i poseban dopis predsjedniku Vlade sa iznesenim zahtjevima – među kojima i onaj za sastanak s premijerom – predani su Uredu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Udruga Vigilare