Zadnji komentari

Poljska aktivistica priznala da ‘nestala’ četverogodišnja migrantica nikad nije postojala: Zvuči li to poznato?

Pin It

182 Stop Telling Lies Images, Stock Photos, 3D objects, & Vectors |  Shutterstock

Poljska aktivistica priznala je nedavno kako je priču o nestaloj iračkoj djevojčici, usred migrantske krize na poljsko-bjeloruskoj granici, naprosto izmislila. Podsjećamo na sličan slučaj kod nas, kad je 2019. navodno nestala sirijska djevojčica Allsa Ghazi, da bi bila nađena u: Siriji.

Čini se kako pratiti odvijanje (i)migrantske krize uzduž vanjskih granica EU kroz medije glavne struje sve više nalikuje gledanju šprance za igranu seriju – režija se mijenja, glumci govore različitim jezicima, ali scenarij ostaje isti.

Da budemo točniji: pojedine scene se ponavljaju.

Skandal u Poljskoj

Tako je ovih dana u Poljskoj na djelu skandal sasvim srodan jednome koji se prije par godina dogodio i u Hrvatskoj.

Naime, u poljskim dnevnim novinama Gazeta Wyborcza objavljen je 17. studenog članak u kojem autorica, Magdalena Tomczak priznaje kako njezina priča o nestanku četverogodišnje iračke djevojčice Ejlin, negdje na poljsko-bjeloruskoj granici, 2021. nema nikakve osnove u stvarnosti.

Tomczak je, naime, priznala da nema dokaza kako je Ejlin ikada postojala.

Djevojčica koje nema: hrvatska verzija

Prije nego što pobrojimo detalje poljskog slučaja, podsjetimo se gotovo identičnog slučaja koji se dogodio – ili, da budemo točniji: koji se zapravo nije dogodio – kod nas.

Slučaj “djevojčice Allse” započeo je u subotu 22. rujna kad je ilegalni imigrant,

Slično kao i u Poljskoj, u rujnu 2019. hrvatski su se mediji nalijepili na priču Sirijca Wahida Ghazija.

Ghazi je tvrdio kako je na put u Europu krenuo s petogodišnjom kćeri Allsom, koja je 11. rujna nestala u Bosni, dok je njega, zbog nelegalnog prelaza granice, u Hrvatskoj zadržala policija.

Kad je vraćen preko granice u Bosnu, kćer tamo više nije našao.

Cijeli niz detalja priče bio je od početka sumnjiv. Navedimo ovdje samo neke:

Ghazi koji ostavlja kćer u Bosni, dok prelazi granicu kako bi otišao u trgovinu;

njegova tvrdnja kako su mu hrvatski policajci razbili mobitel dok su ga vraćali u Bosnu i Hercegovinu, što ga nije spriječilo da predstavnicima udruge Are You Serious pokaže fotografije kćeri i koordinate kojima je putovao;

službeno priopćenje MUP RH da njihovi djelatnici nikad nisu bili u trgovini, u kojoj je on tvrdio da je uhićen.

Maja Sever na prvoj crti

Međutim, to nije spriječilo naše medije glavne struje da njegovu priču prikažu kao tragediju u kojoj je Ghazi igrao ulogu oca kojeg su bešćutni pogranični policajci odvojili od kćeri te je on, jednom opet slobodan, više nije mogao naći.

Pritom je u razvoju “narativa”, putem svojeg Twitter profila, prednjačila Maja Sever, koja je priči nastojala dati svojevrsni “stvarnosni” okus tvrdnjom kako je policija u Velikoj Kladuši zaprimila Ghazijevu prijavu o nestaloj kćeri.

Bosanskohercegovačka je policija to nedvosmisleno demantirala.

Priču, međutim, tu moramo skratiti, jer, s vremenskom distancom, znamo i njezin kraj:

Allsa nije izmišljena, ona itekako postoji.

Samo ona ipak nikad nije s ocem napustila Siriju.

Naravno, jednom kad je ta informacija došla u javnost, medijski se “narativ” promijenio, a slučaj se krenulo predati što skorijem zaboravu.

Politička pozadina poljskog slučaja

Poljska je priča gotovo identična hrvatskoj, uz dvije bitne razlike: navodno nestala djevojčica Eijlen uopće nije postojala i novinarka koja je pokrenula priču nije nastavila inzistirati na tome da je ikada i pokušala provjeriti je li postojala.

Naime, Tomazscek je jednostavno ustvrdila, kako je prenijela priču koja je kružila među aktvistima oko rusko-poljske granice i prikazala je kao činjenicu.

Otud se priča zakotrljala i, slično kao i kod nas, izmakla kontroli.

Zanimljivo je, premda ne i iznenađujuće, to da su posljedice u Poljskoj bile manje-više jednake kao i u Hrvatskoj: žestoki napadi na policiju i službe sigurnosti, ali i na poljske konzervativce na vlasti. Oni su, kako je poznato, bette noire zagovornika masovne imigracije u EU.

Poljska priča je još uvijek otvorena – skandal ne jenjava, ali neki zaključci se već daju povući.

Opravdanje koje je Tomaszcek dala za plasiranje – ili barem neopiranje plasiranju – izmaštanog “narativa” u javnost, jest kako je trebalo dati protutežu percepciji kako imigrantsku populaciju pretežno čine mladi, odrasli muškarci.

Ona pritom uopće nije uzela u obzir kako to doista jest slučaj – važno je bilo složiti “protu-narativ”, pa makar i na osnovi glasine.

To što je njezina priča polučila štetu za političke protivnike, čini se kako je bila jedina svrha; i u službi te svrhe činjenice ne samo da su igrale podređenu ulogu.

Činjenica uopće nije ni bilo.

narod.hr