Zadnji komentari

U ime obitelji - Okrugli stol u Hrvatskom saboru - „10 godina od narodnog referenduma o braku. Osvrt na prošlost i poučci za budućnost“

Pin It

Okrugli stol održao se prigodom desete godišnjice referenduma o braku kojim su hrvatski građani, gotovo dvotrećinskom većinom 1. 12. 2013. na narodnom referendumu omogućili da u članku 62. stavku 2. Ustava Republike Hrvatske stoji: „Brak je životna zajednica žene i muškarca“.

U ponedjeljak 4. prosinca 2023. u organizaciji udruge „U ime obitelji“ i zastupnika u Hrvatskom saboru Nine Raspudića održao se okrugli stol „10 godina od narodnog referenduma o braku. Osvrt na prošlost i poučci za budućnost“.

Okrugli stol održao se prigodom desete godišnjice referenduma o braku kojim su hrvatski građani, gotovo dvotrećinskom većinom 1. 12. 2013. na narodnom referendumu omogućili da u članku 62. stavku 2. Ustava Republike Hrvatske stoji: „Brak je životna zajednica žene i muškarca“. Domaćin skupa saborski zastupnik Nino Raspudić pozdravio je sve okupljene na obilježavanju „zlatne obljetnice hrvatske demokracije“. Naglasio je važnost referendumske inicijative za ukupnost razvoja hrvatske demokracije i znakovitost njegova uspjeha unatoč činjenici da se referendumu protivila većina medija i političara na vlasti.

„Građansku inicijativu pokrenula je ljubav prema obitelji i djeci te svijest da je brak, jedino kao zajednica žene i muškarca, idealno mjesto za dobivanje i odgoj djece“, naglasila je izvršna direktorica udruge „U ime obitelji“ dr. Željka Markić. Polazeći od pojma demokracije Markić je zaključila da je društveno zagovaranje u srcu demokratskog procesa. Podsjetila je na rezultate referenduma istaknuvši da je inicijativa izglasana sa 66 % potpore birače te da je opcija „ZA“ pobijedila u 120 od 128 hrvatskih gradova. Dr. Markić je naglasila da je potpise prikupljalo 6 000 volontera. Podsjetila je i na najznačajnije kuriozitete medijskih i političkih manipulacija u predreferendumskoj kampanji.

Ustavno-pravni stručnjak prof. dr. Robert Podolnjak ukazao je na činjenicu da „tamo gdje je samo jednom održan referendum, može se smatrati da u državi postoji narodna inicijativa“. Usporedio je pravo na izravnu demokraciju u Hrvatskoj i Švicarskoj zaključivši da je u Hrvatskoj 100 puta teže provesti referendum narodnom inicijativom što podcrtava velik uspjeh građanske inicijative „U ime obitelji“. Podolnjak je podsjetio na pokušaj saborskog odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav da zaustavi održavanje referenduma želeći obesmisliti ustavno pravo građana na pokretanje narodnoga referenduma što je osudio s profesorima ustavnoga prava. Zaključio je da je politička elita u Hrvatskoj odlučila da se promjena Ustava više nikada ne smije dopustiti.

Politolog dr. sc. Jakov Žižić naglasio je: „Naši su mediji puni pojmova liberalna i neoliberalna demokracija, stalno nas bombardiraju izrazima oduzimanja prava ‘zakinutim skupinama’. Nitko ne spominje oduzimanje volje građanima”, rekao je Žižić Napomenuo je da društvena i politička elita ima prijezir i neprijateljstvo prema volji građana. Kao rezultat uspjeha referenduma istaknuo je činjenicu da su snage u hrvatskom društvu odlučile da više neće dopustiti „prekomjerno odlučivanje naroda“, što je nakon referenduma vidljivo u uznapredovalom procesu pretvaranja liberalne demokracije u liberalnu autokraciju. Žižić je naglasio da je temeljni problem hrvatske demokracije Ustavni sud koji svojim odlukama održava političku i kulturnu hegemoniju.

Zastupnik Nino Raspudić je, kako bi oslikao političku i društvenu situaciju u kojoj je proveden referendum, podsjetio na vlastite kolumne iz 2013. godine u kojima je na satiričan način prikazao tko je „moćniji“ u referendumskoj kampanji, politička, medijska i aktivistička elita s jedne strane ili većina naroda s druge strane. Prisjetio se medijskih manipulacija u referendumskoj kampanji naglašavajući skandaloznu pristranost najvažnijih političara i medija te posebno HRT-a kao javnog medijskog servisa. Istaknuo je kako se prije referenduma u javnosti postavljalo pitanje komu će se sljedećem „oduzeti prava“, što je Raspudić obrnuo pitajući se koje je sljedeće pravo koje će vladajuće elite htjeti uskratiti narodu. Tada se pitao hoće li građanima biti onemogućeno da se izjašnjavaju kao muškarci ili žene što je, nažalost, danas deset godina kasnije, postalo stvarnost.

Snimku Okruglog stola možete pogledati na  https://www.youtube.com/watch?v=IJk1_FpBG0I