Zadnji komentari

Bugarski predsjednik stavio je veto na sporazum s Ukrajinom o slanju oklopnih transportera

Pin It

Bugarski predsjednik Rumen Radev stavio je veto na isporuku oklopnih vozila Ukrajini, izvijestili su lokalni mediji danas. Radev je tvrdio da bi se oklopno vozilo moglo koristiti za zaštitu bugarskih granica ili za pomoć građanima tijekom katastrofa u udaljenim područjima. “Vodim se uvjerenjem da bi sigurnost, zdravlje i životi bugarskih građana trebali biti glavni prioritet”, citirala ga je novinska agencija BTA.

Sporazum o isporuci oklopnih vozila iz bugarskog inventara Ukrajini potpisan je u Sofiji 8. kolovoza i u Kijevu 13. studenog. Bugarski parlament je 22. studenog u prvom i drugom čitanju odobrio isporuku vozila s raspoloživim naoružanjem Ukrajini.

Oporba i dio javnosti optužuju predsjednika Radeva kontinuirano za “pro-ruska stajališta”, još od početka ruskog napada na Ukrajinu. Za slanje vozila glasala su 152 zastupnika vladajuće većine, dok je protiv bilo 57 zastupnika oporbenih stranaka. Ukrajinska strana trebala je dobiti oklopna transportna vozila opremljena naoružanjem koje bugarsko Ministarstvo unutarnjih poslova ne koristi, a koja se sastoji od ukupno oko 100 oklopnih transportera, kao i rezervne dijelove. Točan broj jedinica opreme koje su trebale biti isporučene je tajan.

geopolitika.news