Zadnji komentari

Deseci izraelskih tenkova ušli na jug Pojasa Gaze

Pin It

Deseci izraelskih tenkova, oklopnih transportera i buldožera ušli su na jug Pojasa Gaze, kod sela Khan Yunis, rekli su u ponedjeljak očevici

Stotine tisuća Palestinaca pobjeglo je na jug enklave nakon što je Izrael, kao odgovor na pokolj Hamasa u kibucima i glazbenom festivalu 7. listopada, objavio rat toj terorističkoj organizaciji i pokrenuo ofenzivu na sjever Gaze 27. listopada.

Nakon višednevnog zatišja zbog oslobađanja talaca koje Hamas oteo, u zamjenu za palestinske zatvorenike, Izrael je nastavio ofenzivu kako bi eliminirao dužnosnike Hamasa i uništio njihovu infrastrukturu.

Do sada je izveo 10.000 zračnih udara na Gazu, dok je Hamas također nastavio raketirati Izrael.

Unazad nekoliko dana izraelski napadi su koncentrirani na područje Khan Yunisa.

Prema očevicima, izraelska vojna vozila ušla su dva kilometra u dubinu, u selo al-Qarara, sjeveroistočno od Khan Yunisa.

“Tenkovi su ušli kroz kontrolnu vojnu točku Kisufim prema zapadu i nastavili dva kilometra do sela al-Qarara. Sada su nagomilani zapadno od ceste Salahadin”, rekao je 59-godišnjak Amine Abu.

Moaz Mohammed (34) je rekao da se izraelski tenkovi nalaze na južnom dijelu ceste Salahadin koja se proteže od sjevera do juga enklave.

Primorani bježati na jug Gaze, raseljeni Palestinci koji su izloženi svakodnevnom bombardiranju strahuju da će zbog ulaska izraelskih tenkova i pješaštva biti gurnuti skroz prema Egiptu.

Predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas je u telefonskom razgovoru s američkom potpredsjednicom Kamalom Harris izrazio protivljenje “raseljenju Palestinaca”, bilo u Gazi ili cijelom okupiranom području.

Glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus je rekao da Izrael “ne pokušava nikoga raseliti”.

“Ne pokušavamo nikoga nigdje trajno premjestiti”, rekao je Conricus.

No ministrica za obavještajne poslove Gila Gamliel je sredinom studenoga pozvala međunarodnu zajednicu da se radije založi za “dobrovoljno preseljenje” Palestinaca “izvan Pojasa Gaze” nego da šalje novce za obnovu područja.

kamenjar.com