Zadnji komentari

Izrael razmatra da poplavi tunele Hamasa vodom iz mora

Pin It

FOTO Gaza metro - ovo je misteriozni labirint ispod zemlje pred kojim su  Izraelci nemoćni: Hamas je izgradio stotine kilometara tunela

Izrael razmatra plan upumpavanja morske vode u Hamasov sustav tunela ispod Pojasa Gaze, izvijestio je sinoć The Wall Street Journal pozivajući se na američke dužnosnike. Izraelske obrambene snage sastavile su pet velikih pumpi za morsku vodu koje mogu prenijeti tisuće kubičnih metara vode na sat iz Sredozemnog mora u tunele, navodi se u izvješću.

Navodno su radovi na pumpama završeni sredinom studenog. Nalaze se otprilike 1.5 km sjeverno od kampa Al-Shati duž sjeverne obale Gaze. Izrael je prvi put obavijestio Bidenovu administraciju o planovima početkom studenog, rekli su dužnosnici, s raspravama o učinkovitosti takve operacije i potencijalnom utjecaju na okoliš, uključujući i štetom za opskrbu vodom u Pojasu.

Dužnosnici su rekli da je reakcija u Washingtonu bila miješana, pri čemu su je neki podržavali, a drugi privatno izražavali zabrinutost. Američki dužnosnici rekli su da ne znaju koliko je Izrael blizu provedbi tog plana, a konačna odluka o tome hoće li nastaviti još se čeka. Izrael je do sada tijekom kopnene operacije u Gazi koja je započela 27. listopada otkrio oko 800 tunela, od kojih je 500 uništeno ili zapečaćeno.

Hamas je oteo preko 220 ljudi tijekom masakra 7. listopada, a 137 ih je još uvijek među taocima. Izvor upoznat s planom rekao je da bi proces plavljenja omogućio Hamasovim teroristima i potencijalnim taocima dovoljno vremena da se isele jer bi trajao danima. “Nismo sigurni koliko će ispumpavanje biti uspješno jer nitko ne zna detalje o tunelima i tlu oko njih”, rekao je izvor. “Nemoguće je znati hoće li to biti učinkovito jer ne znamo kako će morska voda otjecati u tunelima u kojima nitko prije od Izraelaca nije bio.”

WSJ je kontaktirao dužnosnika IDF-a, koji je odbio komentirati izvješće, rekavši samo da “IDF djeluje na razgradnji Hamasovih terorističkih sposobnosti na različite načine, koristeći različite vojne i tehnološke alate”.

.geopolitika.news/