Zadnji komentari

Seksualna orijentacija nije tabu tema

Pin It

Kad bismo bi bili ono što nismo, uljuđeno, napredno, moderno i demokratsko društvo, posebice stranka na vlasti, ne bi se na izjavu predsjednika države kako je ministar Damir Habijan gej, digla sva ova silna buka i halabuka, uglavnom osuđujuća za predsjednika države.

Nije u svijetu uobičajeno da predsjednik države javno govori, o bilo čijoj seksualnoj orijentaciji, pogotovo kad se o tome nije izjasnio onaj na koga se odnosi i kad nitko drugi nije o tome javno govorio. O tome se navodno šapuće i to je zapravo poznato. Bilo kako bilo, imenovani ministar, tom spoznajom ne vrijedi ništa više niti manje, nego prije toga. Zašto je to predsjednik Milanović rekao, to zna samo on sam. Time je zaintegrirao javnost i prema sebi skrenuo neviđeni bijes vladajućih.  Zašto? Vjerojatno zato što se oni još uvijek ne mogu pomiriti s nekim činjenicama, pogotovo u svojim redovima. Poznato je kao u svijetu ima podosta političara i javnih osoba koje su gejevi. To imamo i u najbližem susjedstvu. Od toga više nitko ne zazire i ne radi probleme. Možda nije primjereno da predsjednik države auta takvu osobu i o tome govori, posebice na događanju koje s tim nema nikakve veze. Međutim, već smo navikli na slične njegove gafove. Mislim, da to nije napravio zlonamjerno. Što je, tu je. Spomenuti ministar o svemu šuti. Premijer na svoj način objašnjava cijeli slučaj i šalje hrpu pogrda i osuda na račun predsjednika države. Ništa novo, osim teme o kojoj se opet prepucavaju. Čudim se nekim novinarima koji su se obrušili na predsjednika Milanovića. To mi se čini licemjerno. To je nešto poput guranja glave u pijesak. Mislim da  predsjednik Milanović ne bi to izrekao to izrekao kad bi u to sumnjao i kad to ne bi bila istina. On javno govori ono i o onome o čemu drugi šute. Iz mnogo razloga. To mu se često obije o glavu i negativno odrazi na njegov politički rejting. Bez obzira na to predsjednik države ne šuti, već javno iznosi sve ono što smatra da bi javnost trebala znati. Ne znam, da li baš javnost, iako je to zanima treba znati o seksualnoj orijentaciji pojedinih političara. Ta osobina bi trebala biti sasvim  irelevantna u ličnosti svakog pojedinca i u njegovom CV-u. Tako je to u modernom naprednom svijetu. U nas nije. Dapače! Mi najviše izvještavamo o novom francuskom premijeru, u smislu, kako je on gej, kao da se o njemu što drugo nema pisati, iako je najmlađi premijer u Francuskoj. 

Na poseban način se o premijeru Habulinu izjasnio bivši ministar Darko Milinović, koji svojim istupom pomalo ironizira i provocira. Iako je u ozbiljnim godinama, njegov torzo je besprijekoran. Za vjerovati je da se ministri ne odabiru prema izgledu i mišićima, već da imaju znanja i sposobnosti za obavljanje funkcije na koju su postavljeni. Vidjeti ćemo kako će se pravnik snaći na funkciji ministra gospodarstva. Nema baš puno vremena. Parlamentarni izbori su na pragu, bez obzira bili oni u travnju ili rujnu. Izborne liste su u pripremi. Koliko je gejeva na njima je potpuno irelevantno. Za aktualnog premijera je jedino važno i bitno da u dotične pojedince sa svoje liste ima povjerenje, što govori da će to kao i uvijek biti vjerni i sigurni podizači ruku, kada je to potrebno. Tako je to bilo i tako će biti, dok je HDZ na vlasti. Ništa drugo niti ne obećava politička koalicija s njima. Uz pokoji žetončić gurati će oni novi mandat i odlučivati o nama i našim životima.

Predsjednik države je tu da budno pazi na njih, da ih korigira i da misli kako poboljšati život svakog pojedinca i cijele države, te kako osigurati sigurnost i stabilnost u državi. To se neće postići lažima, licemjerjem, mržnjom, svađama,...već istinom.  Što je to istina?, zapitat će se netko. Istina nije relativna već stvarna. Kakva god bila bolja je od laži. Istina oslobađa. Istina bi mogla osloboditi ministra gospodarstva i izvući ga iz začahurenosti u kojoj se skrivao, ako se uopće skrivao.

Ankica Benček