Zadnji komentari

Izvoz ukrajinskih žitarica u zemlje EU napravilo je kaos na tržištu i ugrozilo male poljoprivrednike

Pin It

Ukrajina će žito izvoziti Dunavom do Hrvatske i potom brodovima iz Jadrana

Nije ovo jedini potez EU kojim je dovela male poljoprivrednike na rub poslovne egzistencije, a zbog kojih prosvjeduju. Ugrubo bi se moglo zaključiti da EU nije briga za mala gospodarstva ili naprosto ne zna uskladiti planove s realnošću.

Iz solidarnosti s Ukrajinom u ratu, EU je odlučila pomoći spasiti ukrajinsko gospodarstvo između ostaloga izvozeći njeno žito u zemlje EU, ali na štetu domaćih poljoprivrednika. Održavanje protoka ukrajinskih žitarica i dalje je ključno za globalnu sigurnost opskrbe hranom. No izvoz ukrajinskih žitarica u zemlje EU napravilo je kaos na tržištu i ugrozilo male poljoprivrednike, što je prouzročilo prosvjede na granicama s Ukrajinom. No EU još uvijek ne nalazi rješenje jednako dobro za europsko i ukrajinsko gospodarstvo, neki najnoviji pregovori su tek u tijeku.

Nije ovo jedini potez EU kojim je dovela male poljoprivrednike na rub poslovne egzistencije, a zbog kojih prosvjeduju. Ugrubo bi se moglo zaključiti da EU nije briga za mala gospodarstva ili naprosto ne zna uskladiti planove s realnošću. Cilj je dakako pronaći kompromis kojim bi poljoprivrednici bili zadovoljeni, a koji istovremeno neće ugroziti ukrajinsko gospodarstvo, tim više ako je buduća članica EU.

Što za Ukrajinu u ratu znači pomoć EU i koliko je važna pomoć u spašavanju njezinog gospodarstva može se vidjeti preko infografike izvoza ukrajinskih žitarica.

Infografika – Objašnjenje izvoza ukrajinskih žitarica

Kao jedan od vodećih izvoznika žitarica, Ukrajina je zbog rata zabilježila dramatičan pad izvoza. To je dovelo do velike zabrinutosti u pogledu sigurnosti opskrbe hranom za milijune ljudi u cijelom svijetu. Mjere koje su poduzeli EU i Ujedinjeni narodi pomogle su u ograničavanju rasta cijena, ali izgledi su i dalje nepovoljni. Pad proizvodnje žitarica u Ukrajini u razdoblju 2022. i 2023. godine je 29%.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. izvoz žitarica iz Ukrajine ozbiljno je narušen. Prije rata oko 90% poljoprivrednog izvoza Ukrajine odvijalo se morskim putem. Više od četiri mjeseca ruska vojna plovila blokirala su ukrajinske luke u Crnom moru.

Od srpnja 2022. do srpnja 2023. postojao je dogovor između Ujedinjenih naroda, Turske i Rusije o dopuštanju izvoza putem sigurnog pomorskog humanitarnog koridora u Crnom moru (crnomorska inicijativa za žitarice). Više od 1000 brodova punih žitarica i drugih prehrambenih proizvoda napustilo je Ukrajinu iz triju ukrajinskih luka (Čornomorsk, Odesa i Južni/Pivdenij) tijekom provedbe inicijative.

Rusija je 17. srpnja 2023. najavila svoju odluku o povlačenju iz crnomorske inicijative za žitarice.

Što se izvozilo u okviru crnomorske inicijative za žitarice?

U okviru crnomorske inicijative za žitarice do srpnja 2023. izvezeno je gotovo 33 milijuna tona žitarica i ostalih prehrambenih proizvoda.

Od ukupnog tereta preko 50 % činio je kukuruz, žitarica koja je bila najviše pogođena zastojima u ukrajinskim silosima na početku rata. Trebalo ga je brzo premjestiti kako bi se oslobodio prostor za pšenicu požetu na ljeto.

Što se izvozilo u okviru crnomorske inicijative za žitarice? 

Kamo su se otpremale ukrajinske žitarice?

65 % pšenice izvezene u okviru crnomorske inicijative za žitarice prevezeno je u zemlje u razvoju. Kukuruz se skoro u istoj mjeri izvozio u razvijene zemlje i zemlje u razvoju.

Udio izvoza žitarica prema bogatstvu zemlje

U okviru Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih naroda (WFP), najveće humanitarne organizacije na svijetu, iz crnomorskih luka prevozila se i pšenica. Do srpnja 2023. program je kupio 80 % svojih zaliha žitarica iz Ukrajine, što je porast u odnosu na 50 % prije rata. Tijekom provedbe inicijative više od 725 000 tona pšenice iz ukrajinskih luka otišlo je u Etiopiju, Jemen, Afganistan, Sudan, Somaliju, Keniju i Džibuti.

Udio izvoza prema robi i bogatstvu zemlje

EU je među glavnim svjetskim proizvođačima i izvoznicima pšenice. Procjenjuje se da je EU tijekom tržišne godine 2022./2023. izvezao 31 milijun tona pšenice. Među odredišnim su zemljama Alžir, Maroko, Egipat, Pakistan i Nigerija.

Kako su se cijene hrane promijenile zbog rata?

Ruska invazia na Ukrajinu uzrokovala je znatno povećanje cijena hrane na globalnim tržištima. Cijene žitarica posebno su naglo porasle.

I koridori solidarnosti (putovi koje je EU uspostavio kako bi pomogao Ukrajini da izvozi svoje poljoprivredne proizvode, među ostalim proizvodima) i crnomorska inicijativa za žitarice posebno su doprinijeli smanjenju cijena. Održavanje protoka ukrajinskih žitarica i dalje je ključno za globalnu sigurnost opskrbe hranom.

narod.hr