Zadnji komentari

Biti odgovoran roditelj uz bombardiranje LGBT sadržajima

Pin It

ŠOK U ŠVEDSKOJ: I vrtićku djecu odveli na gay paradu

Odgovoran roditelj očito za svakoga ima različito značenje.

Prije nekog vremena na društvenim je mrežama ‘osvanuo’ video nakon kojega razuman čovjek neko vrijeme ostane bez riječi.

Na tom se video-zapisu jedna majka u suzama žalila da njezino dijete ne želi primiti – veterinar.

Da, dobro ste pročitali. Veterinar. Osoba koja je zadužena za zdravlje životinja.

Dijete ove uplakane majke, naime, glasa se kao jedna od životinja i tako se ‘deklarira’. A veterinar, eto, za to nije imao sluha.

Nekako nimalo ne sumnjam da je veterinar u ovoj bizarnoj priči ‘pobrao’ kakvu tužbu, a možda je ostao i bez licence za rad. Jer tako funkcionira današnji svijet.

Ciljevi plasiranja sadržaja

Navedeni video tek je jedan u nizu sadržaja kojima smo iz dana u dan bombardirani.

Nekoliko je ciljeva takvih sadržaja.

Prvi je da ih pogledamo što više.

Drugi – da se prestanemo čuditi.

I treći, da počnemo suosjećati s društvenim anomalijama u mjeri da osudimo sve što je racionalno i moralno prihvatljivo.

Na zapadu je to odavno svakodnevica, a kod nas se agresivno gura to postati.

‘Umiješanost’ roditelja u rad odgojno-obrazovnih ustanova

Učitelji i ravnatelji škola sve češće govore da se roditelji djece ‘miješaju’ u njihov posao.

To je umnogome i činjenica.

Djelomično zbog toga što su odgojno-obrazovnim djelatnicima srušeni autoriteti i vrijednost koju su imali u društvu općenito, a djelomično zbog sve većeg broja samoprozvanih ‘stručnjaka’ – roditelja sa sveznajućim stavom. Takvima bi učitelji očito trebali na nekoliko sati prepustiti mjesto za katedrom kako bi shvatili da nastavni proces nije nešto što može voditi prva osoba s ceste.

S druge strane, činjenica je da pojedincima zaista nije mjesto među djecom (a ni kolegama) u vrtićima i školama, ali i da se resorno ministarstvo rijetko bavi takvim ‘tricama’.

No, umiješanost roditelja u provođenje školskog kurikuluma itekako ima uporište. Stoga i postoje vijeća roditelja, kao i školski odbori u kojima sjedi njihov predstavnik.

No, novi se sadržaji kroz razna predavanja i radionice sve više, pa i agresivno, uvlače među djecu, ranjivu skupinu koja kritičko mišljenje tek treba izgraditi.

Novi ‘stručnjaci’ psihologije

Simptomatično je inzistiranje pojedinih psihologa, koje – usput rečeno – mainstream mediji predstavljaju kao izvanredne stručnjake u svom radu, da se seksualna edukacija u odgojno-obrazovne ustanove uvede što ranije.

Jer, eto, na jednom od prošlogodišnjih predavanja školskoj djeci u jednom hrvatskom gradu, jedna od izvjesnih ‘stručnjakinja’ psihologije ustvrdila je da seksualnost počinje stasati u dobi od tri do pet godina te da razgovore o tome kako djeca dolaze na svijet treba djeci objašnjavati što ranije, pokazujući im pritom sličice spolnih organa.

Jedna od njezinih izjava išla je u smjeru da se vrtićkoj djeci ‘u normativno heteroseksualnom’ svijetu sugerira da im simpatije mogu biti i djevojčice i dječaci.

U skladu s time, kaže, jednog jasličara ili vrtićarca ne treba pitati ima li curu, nego i ima li dečka.

Djecu odgaja – roditelj

Iako vrtići i škole osim obrazovnih nose i predznak odgojnih, nema onoga tko se neće složiti s činjenicom da sve polazi – od kuće.

Stoga bi odgojni segment, kako je i zakonski određeno kroz odgovornost roditelja, morao pripadati upravo njima.

Nitko ne dvoji da se sva djeca, redom i bez iznimke, i u školama moraju disciplinirati kroz pristojnost i primjereno vladanje.

No, isto tako kako nauk o vjeri spada u svjetonazorski dio ličnosti i obitelji, pa nastavu Vjeronauka ne pohađaju sva djeca, već je ostavljen kao izborni predmet, tako bi se agresivni aktivizam koji u odgojno-obrazovne ustanove od najranije dobi gura seksualnost, itekako trebao naći na raspravama svih dionika didaktičkog trokuta, koji uključuje i roditelje.

Kako zaštititi djecu?

Na koji način, ako on uopće postoji, zaštititi dijete od takvih sadržaja, za koje često roditelji i ne znaju?

Jer, unatoč suglasnostima koje trebaju potpisivati za dječjih 17 prelazaka ceste godišnje (karikiram, dakako), postoje glasni šumovi u komunikaciji oko onoga o čemu djeca slušaju iza vrtićkih i školskih zidova.

Biti odgovoran roditelj, pogotovo uz bombardiranje LGBT sadržajima koji ulaze u odgojno-obrazovne ustanove, veliki je izazov.

Dok se pojedini roditelji bave sporednim stvarima i naknadno saznaju da su djeca bila na ‘radionici’ ovoga ili onoga, netko drugi odgaja njihovo dijete.

Ja to ne želim. A vi?

narod.hr