Zadnji komentari

Nestanak Brucea Leeja

Pin It

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i tekst

Je li riječ o osveti Hrvata Nini Raspudiću – jer je javno podržao uklanjanje Ulice Mile Budaka u Mostaru?!

Spomenik Bruceu Leeju, postavljen je prije nepunih 20 godina, kada se “napredni” Raspudić još furao na Che Guevaru, a po zagrebačkom Filozofskom fakultetu furao majice sa zastavom Castrove komunističke Kube.

Vijest o nestanku jednog od najstupidnijih spomenika ikada postavljenih - onoga Bruceu Leeju u Mostaru - izazvala je veliki bijes kod Nine Raspudića, tzv. premijerskog kandidata Mosta i idejnog oca te spomeničke nakaze iz parka Zrinjevac.

Spomenik Bruceu Leeju, postavljen je prije nepunih 20 godina, kada se “napredni” Raspudić još furao na Che Guevaru, a po zagrebačkom Filozofskom fakultetu furao majice sa zastavom Castrove komunističke Kube. Pod krinkom “urbanog”socrealističkog Mostara i medijskim pokroviteljstvom pokojnog Dežulovićevog Ferala, Nino Raspudić je mostarski park Zrinjevac uneredio bizarnim spomenikom u partnerstvu s lokalnim Srbinom i bivšim kolumnistom beogradskog NIN-a - Veselinom Gatalom.

Autor spomenika Bruceu Leeju je kipar Ivan Fijolić - poznat po izložbama inspiriranima srušenim spomenicima palim drugovima iz tzv. NOB-a - zapravo, borbe Titovih jugokomunista protiv tadašnje Hrvatske države. Fijolić se svojim skulpturama znao narugati i samome Isusu, kojeg je prikazao “nabildanog”, a u Titovoj kumrovečkoj pozi napravio je - Jovanku Broz! Sada se očekuje da u Mostaru - umjesto Brucea Leeja - Gatalo i drugari iz Poskoka (po uzoru na orjunaški Feral) postave spomenik nabildanog Grmoje ili Marije Selak - u pozi Nine Raspudića?!

Misteriozni nestanak nakaradne skulpture kineskog glumca u poznatoj karate pozi, pojedinci povezuju i s nedavnom potporom istaknutog zastupnika MOST-a uklanjanju ulica Mile Budaka, Ante Vokića, Mladena Lorkovića i još nekih poznatih Hrvata iz grada na Neretvi… S obzirom na to da su promjene mostarskih ulica mnogi naši ljudi primili s osobitim ogorčenjem, ne bi trebalo isključiti niti taj motiv - kao moguću osvetu bahatom Raspudiću...

PHOTO/MOSTAR 2005. GODINE: Mladi “urbani” ljevičar, Nino Raspudić, na otvorenju spomenika Bruceu Leeju - pod pokroviteljstvom YUšund Ferala, čiji “novinari” danas čine okosnicu Pupovčevih Novosti…

Velimir Bujanec