Zadnji komentari

Što se zapravo događa u HDZ-u? Vlada strah, neizvjesnost i zbog jedne situacije nije im svejedno

Pin It

Plenković: Sastao sam se s Pupovcem, razumijem njegovu zabrinutost, ali  klima prema manjinama nije netrepeljiva - Novi list

Plenković sada ni sam ne zna koje bi bilo najbolje vrijeme za raspisivanje parlamentarnih izbora, a svi oni datumi koji se spominju i provlače kroz medije za nas se za sada čine samo kao spinovi

Nakon što je odlukom saborske većine odbijen zahtjev oporbe za raspisivanjem parlamentarnih izbora i raspuštanjem Sabora oglasio se predsjednik SDP-a Peđa Grbin koji je otkrio kako uskoro planiraju organizaciju novog prosvjeda nalik onome koji je nedavno održan na Markovom trgu. Gdje će i sa kojim strankama opozicije SDP-ovci organizirati još jedan prosvjed nije poznato, međutim poznato je da se HDZ-ovci predvođeni premijerom Andrejom Plenkovićem još uvijek nisu do kraja oporavili ni od prvog prosvjeda.

Unatoč tome što je vladajuća stranka na anketama još uvijek vodeća politička opcija u zemlji, dio HDZ-ovaca s kojima smo razgovarali zabrinut je zbog silaznog trenda pa tako objašnjavaju kako njihovoj stranci posljednja četiri mjeseca pada rejting.

”Nije to pretjerani postotak, ali se radi o trendu koji nam ne ide u prilog posebice radi toga što se nalazimo u predizbornoj kampanji, iako smo po tome pitanju svi zbunjeni jer u HDZ-u još nisu imenovani ni koordinatori za izbore pa zato nitko unutar stranke niti ne zna kada bi se izbori trebali održati, a to je isto jedan od razloga zbog kojih je dio članova zabrinut”, tvrdi naš sugovornik iz vladajuće stranke koji smatra da nakon svega što se događalo posljednjih tjedana ni premijeru Plenkoviću nije jednostavno donijeti odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora.

Plenkovićeva pozicija nije ugodna

”Plenković sada ni sam ne zna koje bi bilo najbolje vrijeme za raspisivanje parlamentarnih izbora, a svi oni datumi koji se spominju i provlače kroz medije za nas se za sada čine samo kao spinovi”, smatra naš sugovornik koji drži da je Plenković s jedne strane u neizvjesnosti radi zbog sve aktivnije oporbe, a sa druge strane radi potencijalnih afera pa i privođenja u kontekstu kojega se spominje ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je godinama na glasu kao premijerova miljenica.

”Situacija nije nimalo ugodna, a Plenković je prerano i poprilično naivno otpisao SDP. Istina je da Peđa Grbin nije kapacitet za premijera, međutim SDP-u u posljednja četiri mjeseca raste rejting, a ta stranka je i na ovom prosvjedu koji se nedavno održao pokazala da još uvijek zna i može mobilizirati članove.

Nitko od nas ne misli da će SDP na parlamentarnim izborima doći do relativne pobjede, ali je problem u tome što SDP za razliku od nas ima širi koalicijski potencijal i mogućnost formiranja većine”, strahuje naš sugovornik iz vladajuće stranke. Kada je o koalicijskom potencijalu riječ u SDP-u se nadaju da bi nakon izbora ipak mogli sklopiti sporazum sa Možemo!, a osim toga očekuju da će i sada uoči izbora po pojedinim jedinicama uspjeti sklopiti korisne saveze pa tako postoji mogućnost da u Splitu samo na razini devete izborne jedinice koaliraju s Puljkovim Centrom, a po jedinicama se ne odbacuje mogućnost suradnje ni sa Katarinom Peović, baš kao ni sa IDSS-om, Radimirom Čačićem i HSS-om. SDP pored toga računa i na svoje snažne pojedince, a HDZ-ovci negoduju radi toga što se njihova politika svela na jednog čovjeka premijera Plenkovića kojemu nitko ništa niti smije niti može reći.

Ankete nisu realne

”Novi prosvjed oporbe nije nešto na što smo ravnodušni, ako se ta mobilizacija nastavi, a Plenković usporedno s time nastavi šutjeti o datumu izbora, to bi moglo biti još opasnije za stranački rejting. Mi smo i sada prema našim internim računicama na razini kakvu je HDZ imao u vrijeme Jadranke Kosor”, s nelagodom nam kaže ovaj HDZ-ovac koji smatra da je njegova stranka veliku grešku napravila i onoga časa kada je pristala da se s Plenkovićem posve ugasi desno krilo HDZ-a.

”Plenković sada kada se na silu pokušava zbližiti s desnicom pokazuje da je to bio krivi korak. Sada se u prvi plan gura Matica hrvatska, Zakon o hrvatskom jeziku, neradne nedjelje, no pitanje je koliko će to građani doživjeti ozbiljno i koliko će to vrednovati, kada Plenković još uvijek sjedi u koaliciji s Miloradom Pupovcem i njegovim SDSS-om”, nabraja nadalje naš sugovornik.

Ankete koje se provode i prikazuju na televizijskim kućama koncipirane su tako da se cijelu državu razmatra kao jednu izbornu jedinicu, što je pogrešno, uvjerava nas ovaj HDZ-ovac te tvrdi da je situacija na razini države, po izbornim jedinicama znatno drugačija pa stoga naglašava kako je rejting na kojega se Plenković poziva oblak od sapunice.

”Mi u ovom trenutku sasvim opravdano strahujemo od održavanja parlamentarnih izbora. Plenković to pokazuje svojim ponašanjem i nervozom, a to je ujedno i adut na kojega će oporba sada moći do daljnjeg računati i na temelju kojeg će moći graditi svoju iduću priču o prosvjedu”, smatra naš sugovornik koji kaže da za HDZ još ništa nije izgubljeno, ali situacija je u svakom slučaju daleko neizvjesnija no što se to vidi iz premijerovih javnih nastupa.

Autor:Iva Međugorac/dnevno.hr