Zadnji komentari

Njemačka: Eksplodirao migrantski kriminal u 2023.

Pin It

Njemačka policija registrirala gotovo šest milijuna kaznenih djela u 2023. Primjetan je porast broja zločina koji su počinili strani državljani. Zbog ovoga stigle su kritike ministrici unutarnjih poslova Nancy Faeser (SPD).

Prema statistici koju je u utorak objavilo njemačko ministarstvo unutarnjih poslova broj osumnjičenih Nijemaca u cijeloj zemlji porastao je za jedan posto na oko 1,32 milijuna u godinu dana. S druge strane, broj osumnjičenih koji nisu Nijemci porastao je za 17,8 posto, odnosno na oko 923.000. Ukupno je za kaznena djela u 2023. osumnjičeno 2,246 milijuna ljudi. Udio osumnjičenika koji nisu Nijemci, odnosno migranata, među svim osumnjičenicima porastao je za 3,7 postotnih, točnije na 41,1 posto, izvijestio je Die Welt, a prenosi Remix.

Gotovo polovicu svih nasilnih zločina u Njemačkoj počinili su stranci. Vlasti su 2023. godine registrirale oko 214.000 nasilnih kaznenih djela, što je povećanje od 8,6 posto. Zabilježen je rekordan broj slučajeva opasnih i teških tjelesnih ozljeda, dosegnuvši 154.000 slučajeva. Što je povećanje od 6,8 posto. U isto vrijeme, “namjernih jednostavnih napada” bilo je 434.000 slučajeva, što je skok za 7,4 posto.

Kriminal je porastao i u drugim kategorijama. Na primjer, provala u stambene objekte bilo je 77.819, što je povećanje od 18,9 posto; krađa automobila (29.985, povećanje od 17,5 posto), krađa u trgovinama (426.096, povećanje od 23,6 posto) i džeparenje (109.314, povećanje od 11 posto).

Ukupno je 2023. registrirano oko 5,94 milijuna kaznenih djela.

Kritike ministrici

Brojke su šokirale Njemačku, a mogle bi imati niz političkih implikacija. Šef Sindikata njemačke policije Rainer Wendt žestoko je kritizirao ministricu unutarnjih poslova Nancy Faeser (SPD) nakon što je otkriven drastičan porast stranog kriminala.

“Savezna ministrica unutarnjih poslova postaje sve više poput ‘Nancy u zemlji čudesa’ kada je zapanjena otkrićem da je Njemačka postala nasilnija”, rekao je Wendt za Bild. Tvrdio je da bi se ovakvim ishodom mogli iznenaditi samo “ako se potpuno izgubi kontakt sa stanovništvom”.

Faeser je, pak, kao najveću prijetnju zemlji označila “desničarski ekstremizam”. S druge strane, dopustila je da nasilni zločini i silovanja eksplodiraju pod njezinim mandatom, posebno od stranih kriminalaca.

Kritike je izazvao zakon njemačke vlade koji će olakšati dobivanje njemačkog državljanstva strancima. U ovom kontekstu, to bi značilo da će zločini, koje počine stranci a koji su dobili državljanstvo, biti ubrojeni pod zločine koji su počinili Nijemci.

narod.hr