Zadnji komentari

Koalicija HDZ-DP možda naoko ne izgleda stabilno, ali to su višegodišnji partneri

Pin It

Domovinski pokret: HDZ povlači poteze kojima pred izbore želi dodvoriti  desnim biračima... | 24sata

Domovinski pokret dobio je bitne resore za boljitak Republike Hrvatske, dobili su i veliku priliku da pokažu kakve su im namjere i što mogu. Ne bih rekao da su prošli loše s obzirom na manji broj ministarstava jer su manji partner. Da su dobili više ministarstava izgledalo bi to kao rezultat ucjene, a s druge strane, pitanje je imaju li dovoljno kvalitetnog kadra za to pokriti.

Andrej Plenković je, nakon predočavanja 78 potpisa i odluke Zorana Milanovića, postao mandatar nove Vlade RH. Time je konačni dogovor između HDZ-a i DP-a, kao najjačih dionika buduće vlade, dodatno dobio na izvjesnosti. S time se slaže i komunikolog dr. sc. Kristijan Sedak, profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, koji je za Narod.hr iznio svoje viđenje aktualne političke situacije u Hrvatskoj.

Narod.hr: Kako komentirate sklapanje dogovora HDZ-a i DP-a?

Sedak: Od starta nisam vidio ništa što bi moglo biti kamen spoticanja. Ipak je riječ gotovo o dva krila iste stranke. U samom pregovaračkom timu Domovinskog pokreta od četiri člana tri su i po stažu i po mentalitetu HDZ-ovci.

Narod.hr: Plenković je danas dobio mandat za sastavljanje vlade od Zorana Milanovića. Mislite li da će biti nekih iznenađenja ili će Plenković lako složiti novu vladu i zadobiti povjerenje Sabora?

Sedak: Ne vjerujem da će biti ikakvih iznenađenje jer Milanović u ovom trenutku ima vrlo skučeni prostor, a s druge strane izbori su prošli. Divljanje Milanoviću nije donijelo očekivani rezultat, iako je spasio SDP od debakla, ali ne i Peđu Grbina.

Narod.hr: Izgleda li vam takva koalicija stabilno i kako općenito mislite da će buduća vlada funkcionirati? Bit će tu liberala, konzervativaca…

Sedak: Ova koalicija baš zbog spomenute širine možda naoko ne izgleda stabilno, ali poznavatelji prilika znaju da je riječ o višegodišnjim partnerima. Ima nekih iskakanja, ali saborska većina ima dovoljno ruku i kad se jednom formira po potrebi se lako pridoda i pokoji “žetončić”.

Narod.hr: DP je dobio sektor gospodarstva, demografije i poljoprivrede, a ipak nisu dobili kulturu. Tko je po vašem mišljenju u podjeli resora odnio pobjedu?

Sedak: Domovinski pokret dobio je bitne resore za boljitak Republike Hrvatske, dobili su i veliku priliku da pokažu kakve su im namjere i što mogu. Ne bih rekao da su prošli loše s obzirom na manji broj ministarstava jer su manji partner. Da su dobili više ministarstava izgledalo bi to kao rezultat ucjene, a s druge strane, pitanje je imaju li dovoljno kvalitetnog kadra za to pokriti.

Narod.hr: Stjepo Bartulica je na nedavnoj konferenciji za medije kao uvjet za svoju podršku vladi naglasio da traži npr. zaustavljanje rodne ideologije i otvaranje Muzeja žrtava komunizma. Kako gledate na te zahtjeve te radi li se, po vašem mišljenju, o njegovom soliranju ili smišljenoj taktici DP-a pred europske izbore?

Sedak: Priznajem da se Bartulica ne uklapa savršeno u sliku DP-ovaca, ali moramo razumjeti da je on visoko na listi za europske izbore i da je kampanja već krenula. Iako nije bio involviran u same pregovore jer su u DP-ovom timu bili isključivo ljudi iz vrha stranke. On je član stranke i kandidat DP-a koji je, ne zaboravimo, potpisom već dao podršku za saborsku većinu.

narod.hr