Zadnji komentari

Crna Gora traži rezoluciju o 700 000 jasenovačkih žrtava, neka ih iskopaju

Pin It

Nezadovoljstvo prosrpskih snaga zbog stava da će Crna Gora na glasovanju u UN-u podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, vlada Crne Gore pokušava ublažiti donošenjem Rezolucije o Jasenovcu u kojoj se spominje 700. 000 žrtava.

Crnogorski premijer Milojko Spajić u Skupštini je kazao da će Crna Gora podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici na glasanju u UN-u, ali i, kako je rekao, “rezoluciju o Jasenovcu”, koju je najavio prosrpski predsjednik skupštine te inače četnički vojvoda Andrija Mandić.

– Pošto je premijer Milojko Spajić pred cijelom crnogorskom javnošću priopćio da će podnijeti Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, javno ga pozivam da dostavi prijedlog te rezolucije o genocidu do sljedećeg petka kako bismo po skraćenom postupku u skupštini osudili genocid nad srpskim, židovskim i romskim narodom u Jasenovcu – rekao je Milan Knežević, jedan od čelnika prosrpskih opcija u Crnoj Gori, prenosi podgorički portal Antena.m.

Knežević očekuje da se u rezoluciji “evidentira” podatak o 700.000 ubijenih, što ne odgovara nikakvim znanstvenim istraživanjima i dokazima, ali je politikantska mantra koja se stalno nameće.

'S obzirom na to da za genocid u Jasenovcu nije potrebno raditi nikakva dodatna istraživanja i konzultacije sa stručnjacima te da su brojke od najmanje 700.000 ubijenih Srba, Židova i Roma istinite, neumoljive i užasavajuće, smatram da je sasvim dovoljno vremena da se rezolucija o genocidu u Jasenovcu i službeno formalizira', kazao je Knežević.

Nitko ne spori da je ustaški logor smrti Jasenovac mjesto strašnog stradanja Srba, Židova, Roma te Hrvata antifašista, ali inzistiranje na neumjerenim brojkama je povijesni falsifikat, a može dovesti do ponovnog zatezanja odnosa između Hrvatske i Crne Gore.

Zanimljivo je da je, prije samo koji tjedan, nakon povratka iz New Yorka srpski predsjednik Aleksandar Vučić kazao da će odgovor Srbije na Rezoluciju o Srebrenici biti upravo – Jasenovac. Time što crnogorske prosrpske strane žele rezoluciju o genocidu u Jasenovcu kao odgovor na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici zapravo priznaju da je u Srebrenici bio počinjen – genocid.

I tako je, po naputku ili po uzoru na Beograd, Andrija Mandić najavio da će njegova srpsko-proruska koalicija 'Za budućnost Crne Gore' predložiti skupštini da izglasa rezoluciju o genocidu u Jasenovcu te zatražio da je vlada podnese.

“Nadam se da će rezolucija o genocidu u Jasenovcu biti prihvaćena. Očekujemo stopostotnu podršku vlasti i opozicije – rekao je Mandić. On je kazao da Crna Gora ne bi podržala Rezoluciju o Srebrenici da su u njoj predstavnici prosrpskih stranaka Nova srpska demokracija i Demokratska narodna partija.

No Mandić je na sjednici skupštine Crne Gore umirio Spajića kazavši da zbog Srebrenice neće rušiti vlast. Poručio je da neće prihvatiti nikakve, kako je kazao, sintaktičke vratolomije i namjeru da se genocid u Jasenovcu 'odjednom pretvori u prisilno plivanje u Savi i slučajna vješanja na vrbama'.

'Bog mi je svjedok za to, ali se plašim da premijer Spajić ipak neće podnijeti rezoluciju o Jasenovcu, a ja ga preklinjem da to učini, ne zbog mene, nego zbog srpskog naroda bez čije podrške ni Jakov Milatović ni on ne bi postali to što jesu', upozorio je Knežević.

Iz toga može iščitati prijetnja da bi prosrpski blok mogao postaviti pitanje opstanka vlade.

maxportal