Zadnji komentari

Mladen Pavković: Nama je i drugo mjesto veće od prvog!

Pin It

Croatia Proud as Baby Lasagna Secures Best-Ever Finish at Eurovision - The  Dubrovnik Times

Mladi pjevač Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, gotovo je preko noći sa svojom pjesmom „Rim Tim Tagi Dim“ i sjajnim nastupom na Euroviziji osvojio  publiku diljem Europe.

Tek nakon toga to su shvatili i na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) čiji ga „stručni“ žiri pod vodstvom notornog Željka Mesara nije želio ni uvrstiti u službeni program ovogodišnje Dore!?

Sva je sreća što je od nastupa odustala malo poznata ZsaZsa iz Puščina i što je na njezino mjesto na Dori, kao rezerva, došao ovaj iznimno daroviti  pjevač iz Umaga, od kojeg pojedini portali poput Indexa „nisu očekivali puno.“

Lasagna je na Euroviziji osvojio drugo mjesto. Prvo je pripalo nekom pjevaču iz Švicarske koji je nastupao u kratkoj haljinici. Da je naš pjevač kojim slučajem obukao još nešto kraću suknju od svog kolega vjerojatno bi mu pobjeda bila zagarantirana, a ovako morao se zadovoljiti i ovim inače odličnim plasmanom.

„Stručni“ žiri HRT-a još je jednom pokazao i dokazao da se „ne razumije“ u glazbene ukuse, ili pak da je uključen u neke možebitne glazbene klanove, koji ne dopuštaju mladim i talentiranim ljudima da idu naprijed. Na taj način vjerojatno su godinama „uništeni“ i brojni hrvatski talenti, koji od takvih žirija nisu stigli ni do rezervi.

Hrvatskim vaterpolistima,predvođenim Ivicom Tuckom, koji su ove godine bili prvi na svjetskom prvenstvu, (!), HRT, a još manje Grad Zagreb, nije priredio nikakav doček, čak ni na zagrebačkom trešnjevačkom placu!

Tako je ispalo da je za HRT i zagrebačkog gradonačelnika osvojeno drugo mjesto na Euroviziji daleko značajnije nego sva zlata nekih naših drugih vrhunskih športaša ili kulturnih i inih djelatnika!

Sada nas zanima hoće li se ova „praksa“ nastaviti i dalje, tj. da se na zagrebačkom trgu bana Jelačića i uz izravan prijenos na HRT-u dočekuju i ostali Hrvati koji će na pojedinim europskim i svjetskim natjecanjima osvajati i druga mjesta, ili je ovo bila samo iznimka?  

Uspjeh ovog pjevača i uspjeh jedne pjesme na zagrebački središnji trg došli su uz prvog čovjeka Grada Zagreba pozdraviti i Andrej Plenković i Nina Obuljen Koržinek, (s malom djecom), kojurijetko ili bolje rečeno uopće ne viđamo na, recimo, pojedinim obljetnicama velikih ljudi iz kulture, a općenito o povijesti da i ne govorimo.

S Markom Purišićem na zagrebačku pozornicu došla se „nakloniti“ i ekipa HRT-a, kao „najzaslužnija“ za njegov veliki uspjeh, što su mnogi popratili gromoglasnim smijehom!

BabyLasagna je u svakom slučaju zaslužio“naklon do poda“, ali kad u glavnom gradu nikome nije palo na pamet da organizira barem nešto slično našim zlatnim vaterpolistima ili nekim drugima koji su na svjetskim natjecanjima osvajali „druga mjesta“ onda ovo nije bilo ništa drugo nego jeftina „predstava za narod“, u kojoj su pojedinci skupljali jeftine političke bodove!

Inače, ovakvu medijsku i inu „pompu“, ovakvu euforiju,  koju je „sakupio“ ovaj mladi i daroviti pjevač na zagrebačkom središnjem trgu (što možda nema veze jedno s drugim) hrvatski branitelji više ne mogu „okupiti“ ni u Kninu, kad se obilježava najveći i najznačajniji dan u suvremenoj hrvatskoj povijesti!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)