Zadnji komentari

Zelenski rekao koliko mu treba lovaca F-16. Gura saveznike u rat

Pin It

OVO JE ZABRINJAVAJUĆE! Zelenskij: "Putin bi mogao upotrijebiti nuklearno  oružje. Budite spremni" - DALMACIJA DANAS

Zapadnim saveznicima treba predugo da donesu ključne odluke o vojnoj potpori Ukrajini , rekao je u ponedjeljak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za britanski Reuters. Također je rekao da gura partnere da se izravnije uključe u rat u njegovoj zemlji, pomažući presretanje ruskih projektila iznad Ukrajine

i dopuštajući Kijevu da koristi zapadno oružje protiv neprijateljske vojne opreme koja se gomila u blizini granice.

Rekao je da je stanje na bojišnicama “jedno od najtežih” od početka ruske invazije u veljači 2022., ali i da je situacija sjeverno od Harkova sada “pod kontrolom”.

Zelenski je rekao da želi da njegovi partneri budu izravnije uključeni u rat, ali shvaća da su oprezni u pogledu antagoniziranja Rusije.

– To je pitanje volje – rekao je. “Ali svi kažu riječ koja zvuči isto na svim jezicima: svi se boje eskalacije. Svi su se navikli na činjenicu da Ukrajinci umiru, to nije eskalacija za ljude.”

Predložio je da bi oružane snage susjednih zemalja NATO-a mogle presresti dolazne ruske projektile iznad ukrajinskog teritorija kako bi pomogle Kijevu da se zaštiti.

Zatražio je američke lovce F-16

Ukrajina treba najmanje 120 lovaca F-16 za obranu od ruskih zračnih napada, rekao je dalje Zelenski. “Rusi koriste 300 zrakoplova za napad na ukrajinski teritorij. Treba nam najmanje 120-130 (F-16) da se suprotstavimo,” – naglasio je ukrajinski predsjednik.

“Ne možete ih (borbene zrakoplove) trenutno osigurati? Fino. Vratimo se avionima koji postoje na teritoriju susjednih zemalja NATO-a: podignite ih, obarajte ciljeve, zaštitite civilno stanovništvo (Ukrajine)” – kazao je dalje.

Prema Zelenskom, zapadni partneri to mogu učiniti bez štete za sebe, budući da takve akcije “ne uključuju izravno NATO u rat”.

Požalio se da saveznici Kijeva predugo čekaju na donošenje ključnih odluka o vojnoj pomoći Ukrajini, “kašnjenja oko godinu dana”. Isporuku oružja, posebice sustava protuzračne obrane poput Patriota, opisao je kao “jedan veliki korak naprijed, nakon kojeg slijede dva koraka nazad”.

Uz to, Zelenski je rekao da Ukrajina pregovara sa svojim saveznicima o korištenju njihovog oružja za napad na rusku vojnu opremu na granici i u dubini ruskog teritorija, ali “zasad tu nema napretka”.

Sjedinjene Države ne dopuštaju takve napade zbog straha od eskalacije. Podsjećamo da je ranije ovog tjedna, američki ministar obrane Lloyd Austin ponovio kako ukrajinska vojska treba koristiti dostavljeno oružje samo protiv ciljeva unutar teritorija Ukrajine, u što Washingtonu uključuje i Krim.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ovaj rat smatra dijelom egzistencijalne bitke s propadajućim i dekadentnim Zapadom za koji kaže da je ponizio Rusiju nakon pada Berlinskog zida 1989. zadirući u ono što on smatra sferom utjecaja Moskve, uključujući Ukrajinu. Ukrajina i Zapad odbacuju takvo tumačenje, nazivajući invaziju ničim izazvanim otimanjem zemlje.

Zelenski je ponovio da nije prekršio sporazume sa saveznicima da ne koristi njihovo oružje unutar Rusije. “Ne možemo izložiti riziku cijelu količinu oružja.”

Anabela Jelenić/geopolitika.news