Zadnji komentari

Nikad kraja

Pin It

Ukrajini uvijek nešto nedostaje: sada im opet fali tenkova

Posljednjih tjedana, možda i mjeseci, službeni Kijev, zapadni političari i mediji poput mantre ponavljaju tezu o potrebi žurne vojne pomoći Ukrajini po pitanju protuzračne obrane, borbenih zrakoplova F-16, topničkih granata i ostalog streljiva.

U međuvremenu su se stvari po Kijev u tom smislu pokrenule na bolje, poglavito nakon što je američki Kongres nakon pola godine blokade konačno prihvatio Bidenov prijedlog zakona o novoj pomoći Ukrajini u iznosu od 61 milijarde dolara.

Međutim, u zadnje vrijeme sve se češće počelo govoriti kako Ukrajini nedostaje i vojnika na samim bojišnicama, a da su oni koji su tamo umorni (neki su na ratištima navodno još od početka rata), da nema rotacije vojnika i postrojbi i sl. Ali i u tom se segmentu stanje treba popraviti jer je u Ukrajini prekjučer i službeno stupio na snagu novi (u društvu označen kao kontroverzan) zakon o mobilizaciji – sa sniženom najmanjom dobnom granicom s dosadašnjih 27 na 25 godina starosti, ali i novim, puno strožim kaznama u slučaju ne odazivanja na službene pozive nadležnih vojnih tijela ili bijega u inozemstvo.

I kad se već moglo pomisliti da se, sveukupno gledano stvari počinju popravljati (sukladno najavljenim paketima američke vojne pomoći, ali i pomoći pojedinih europskih zemalja poput Velike Britanije, Njemačke, ili Italije od čega je dio toga već stigao ukrajinskoj vojsci),  čini se da je opet došlo do novog problema vojnotehničke prirode. Ovog puta vezano uz tenkove – preciznije, zbog njihovog  nedostatka.

Tako barem piše američki medij Forbes u svom tekstu od 21. svibnja. On naime tvrdi kako Ukrajina nema dovoljno teških odnosno oklopnih vozila za sve nove snage koje pristižu nakon nove mobilizacije.

Ali da bi ukazao na problem taj medij najprije navodi kako su Rusi „izgubili više od 15.000 oklopnih vozila u Ukrajini“ i da se „sve više Rusa vozi na bojišnice u otvorenim kolicima za golf i starinskim vojnim traktorima iz 1950-ih s oklopom tankim poput papira“.

Koliko je to točno s obzirom da su Rusi nedavno pokrenuli  novu ofenzivu na Harkivsku regiju procijenite sami, ali medij se pritom poziva na ukrajinsku analitičku grupu Fronteligence Insight koja kaže da će „demehanizacija ruskih mehaniziranih jedinica “vjerojatno rezultirati sporijim i ograničenijim napredovanjem, ometajući ukupni napredak ruskih snaga”.

Nakon toga američki medij prelazi na bit i kaže kako „ukrajinske snage riskiraju“ isti problem dok se upravo šire i rastu. Jer ukrajinsko MO „formira 10 novih brigada od 2000 ljudi , proširuje neke bojne u brigade, premješta slabo opremljenu teritorijalnu brigadu u korpus marinaca i dodaje topničku brigadu nacionalnoj gardi“.

„Sveukupno, promjene bi mogle ojačati ukrajinske kopnene snage od 100 brigada za oko 10 posto. Kao najveća oružana sila, vojska ima najviše koristi, naravno. Vojska postavlja pet novih pješačkih brigada. Napomena: 156., 157., 158. i 159. pješačka brigada nisu mehanizirane pješačke brigade—što znači da im nedostaju oklopna vozila na gusjenicama koja mehanizirane trupe voze u bitku. Nedostatak teških vozila u Ukrajini je toliko ozbiljan da je jedna nedavno osnovana mehanizirana brigada, 153., zapravo degradirana s mehanizirane postrojbe na postrojbu pješaštva.“

Dalje se navodi kako je od početka rata Ukrajina primila oko 7500 oklopnih vozila od svojih stranih saveznika, a također je restaurirala iz skladišta tisuće starijih vozila iz sovjetske ere. Ovih više od 10.000 vozila pridružilo se tisućama vozila koja su već bila u službi kada je Rusija napala.

Ali gubici na bojnom polju oduzeli su oko 5000 vozila—a potražnja za njima raste i raste jer su se ukrajinske oružane snage više nego udvostručile, a istovremeno pokušavaju postati sveukupno više mehanizirane.

Sjedinjene Države čine svoj dio kako bi ublažile ovu nestašicu. Prva tri paketa pomoći uključivala su stotine borbenih vozila M-2 , oklopnih transportera M-113 i oklopnih kamiona.

Ali i ovih stotine vozila je premalo. Sa sigurnošću se može reći da je povećanje ljudstva ukrajinske vojske uvelike nadmašilo njezinu mehanizaciju. Dokaz tome je da su većina najnovijih brigada pješačke brigade. Ovaj nedostatak mehanizacije nije katastrofalan za Ukrajinu sve dok su ukrajinske trupe u obrani i ne moraju brzo napredovati dok su pod vatrom.

Ali ako ikada krenu u napad i pokušaju osloboditi otprilike 17 posto Ukrajine koju Rusija okupira, Ukrajincima će trebati više vozila za sve te nove trupe koje mobiliziraju – zaključuje se u tekstu.

Zoran Meter/geopolitika.news