Zadnji komentari

Reuters: Putin je spreman na prekid vatre

Pin It

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini dogovorenim prekidom vatre koji priznaje trenutne linije bojnog polja, rekla su četiri ruska izvora za utjecajnu britansku medijsku agenciju Reuters, rekavši da je spreman nastaviti borbu ako Kijev i Zapad ne odgovore.

Tri izvora, upoznata s raspravama u Putinovom okruženju, rekla su da je ruski čelnik izrazio frustraciju maloj skupini savjetnika zbog onoga što smatra pokušajima Zapada da osujeti pregovore i odlukom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da isključi mogućnost pregovora s njim.

Bitno je uzeti u obzir da je gotovo nemoguće da bi bliski Putinovi suradnici i osobe od povjerenja zbilja davali “anonimne” navode za britanski medij bez njegovog odobrenja. Ako bi i rekli nešto što Putin ne želi da bude izrečeno, lako bi se mogli “poskliznuti” i pasti preko ograde nekog visokog kata.

“Putin se može boriti koliko god je potrebno, ali Putin je također spreman na prekid vatre – da zamrzne rat”, rekao je još jedan od četvorice, visoki ruski izvor koji je radio s Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišoj razini u Kremlju. On je, kao i ostali citirani u ovoj priči, govorio pod uvjetom anonimnosti s obzirom na osjetljivost pitanja.

Ni Rusija ne želi ‘vječni rat’

U tu svrhu, Reuters tvrdi da je razgovarao s ukupno pet ljudi koji rade ili su radili s Putinom na višoj razini. Peti izvor nije komentirao zamrzavanje rata na sadašnjim bojišnicama. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, u odgovoru na zahtjev za komentar, rekao je da je šef Kremlja više puta jasno dao do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi postigla svoje ciljeve, rekavši da zemlja ne želi “vječni rat”.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova i ministarstvo obrane nisu odgovorili na pitanja. Prošlotjedno imenovanje ekonomista Andreja Belousova za ruskog ministra obrane neki su zapadni vojni i politički analitičari vidjeli kao stavljanje ruskog gospodarstva na trajni ratni temelj kako bi se pobijedilo u dugotrajnom sukobu. Ukrajina mjesecima doživljava stalni pritisak na bojnom polju uz teritorijalni napredak Rusije.

Međutim, izvori su rekli da bi Putin, nanovo izabran u ožujku na novi šestogodišnji mandat, radije iskoristio trenutni zamah Rusije da ostavi rat iza sebe. Nisu se izravno očitovali o novom ministarstvu obrane. 

Dovoljni teritorijalni dobitci za povoljno javno mnijenje Rusa

Dva su izvora rekla da Putin smatra da su dosadašnji dobitci u ratu dovoljni da se proda pobjeda ruskom narodu.

Najveći kopneni sukob u Europi nakon Drugog svjetskog rata stajao je desetke tisuća života na objema stranama i doveo do opsežnih zapadnih sankcija ruskom gospodarstvu. Tri izvora rekla su da je Putin razumio da bi svaki dramatični novi napredak zahtijevao još jednu nacionalnu mobilizaciju, što on ne želi, a jedan izvor, koji poznaje ruskog predsjednika, rekao je da je njegova popularnost pala nakon prve mobilizacije u rujnu 2022.

Nacionalni poziv uplašio je dio stanovništva u Rusiji, potaknuvši stotine tisuća muškaraca u vojnoj dobi da napuste zemlju. Ankete pokazuju da je Putinova popularnost pala za nekoliko postotaka.  Ipak, Peskov je rekao da Rusija nema potrebe za mobilizacijom i da umjesto toga regrutira volontere u oružane snage.

Izgledi za prekid vatre, ili čak mirovni pregovori, trenutno se čine dalekim. Zelenski je više puta rekao da mir pod Putinovim uvjetima nije početak. Obećao je da će povratiti izgubljeni teritorij, uključujući Krim, koji je Rusija anektirala 2014. Potpisao je dekret 2022. kojim su bilo kakvi razgovori s Putinom službeno proglašeni “nemogućima”.

Jedan od ruskih izvora je predvidio da se nikakav dogovor ne može dogoditi dok je Zelenski na vlasti, osim ako ga Rusija zaobiđe i ne postigne dogovor s Washingtonom. Međutim, američki državni tajnik Antony Blinken, govoreći u Kijevu prošli tjedan, rekao je novinarima da ne vjeruje da je Putin zainteresiran za ozbiljne pregovore.

Švicarski pregovori

Ukrajina se priprema za razgovore čiji će domaćin sljedećeg mjeseca biti Švicarska s ciljem ujedinjenja međunarodnog mišljenja o tome kako okončati rat. Razgovori su dogovoreni na inicijativu Zelenskog koji je rekao da Putin ne bi trebao prisustvovati. Švicarska nije pozvala Rusiju.

Moskva je, očekivano, rekla da razgovori nisu vjerodostojni bez nje. Ukrajina i Švicarska žele prisustvo ruskih saveznika, uključujući Kine. No, govoreći u Kini 17. svibnja, Putin je rekao da bi Ukrajina mogla iskoristiti švicarske pregovore kako bi pridobila širu skupinu zemalja da podrže zahtjev Zelenskog za potpunim ruskim povlačenjem, za što je Putin rekao da bi bio nametnuti uvjet, a ne ozbiljni mirovni pregovori. Kina i Rusija su odgovorile najavom organizacije svoje mirovne konferencije.

“Spremni smo za razgovor. Nikada ih nismo odbili”, rekao je Putin u Kini. Kremlj kaže da ne komentira napredak onoga što naziva svojom posebnom vojnom operacijom u Ukrajini, ali je opetovano rekao da je Moskva otvorena za ideju razgovora na temelju “nove realnosti na terenu”.

Odgovarajući na pitanja za potrebe ovog izvješća, glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je da svaka inicijativa za mir mora poštivati ​​”teritorijalni integritet Ukrajine, unutar njezinih međunarodno priznatih granica” i opisao Rusiju kao jedinu prepreku miru u Ukrajini. “Kremlj tek treba pokazati ikakav značajan interes za okončanje svog rata” rekao je glasnogovornik.

Kijev je u prošlosti odbacivao navodnu spremnost Rusije na razgovor kao pokušaj prebacivanja krivnje za rat na nju. Kijev kaže da se Putinu, čiji je tim više puta zanijekao da je planirao rat prije invazije na Ukrajinu 2022., ne može vjerovati da će poštovati bilo kakav dogovor. I Rusija i Ukrajina također su rekle kako strahuju da bi druga strana iskoristila svaki prekid vatre za ponovno naoružavanje.

Kijev i njegovi zapadni podupiratelji računaju na američki paket pomoći vrijedan 61 milijardu dolara i dodatnu europsku vojnu pomoć kako bi preokrenuli ono što je Zelenski ovaj tjedan Reutersu opisao kao “jedan od najtežih trenutaka” rata punih razmjera. Ukrajina je priznala da se bori s regrutiranjem dovoljno vojnika i prošli je mjesec snizila dob za muškarce koji mogu biti unovačeni na 25 s 27.

Teritorij

Putin inzistira na tome da nema pregovora ako se ne uzme u obzir trenutno stanje na liniji bojišta, sugerirali su svi izvori. Putin bi, međutim, bio spreman zadovoljiti se onom zemljom koju sada ima pod kontrolom ruska vojska i zamrznuti sukob na trenutnim linijama bojišnice, rekla su četiri izvora.

“Putin će reći da smo pobijedili, da nas je NATO napao i da smo zadržali suverenitet, da imamo kopneni koridor do Krima, što je istina”, rekao je jedan od njih dajući vlastitu analizu. Zamrzavanje sukoba prema sadašnjim linijama ostavilo bi Rusiju u posjedu značajnih dijelova četiri ukrajinske regije koje je formalno uključila u Rusiju u rujnu 2022., ali bez potpune kontrole nad bilo kojom od njih.

Takav aranžman ne bi ispunio ciljeve koje je Moskva postavila pred sebe u to vrijeme, kada je rekla da četiri ukrajinske regije – Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson – sada pripadaju njoj u cijelosti. Peskov je rekao da ne može biti govora o vraćanju četiri regije koje su sada trajno dio Rusije prema njezinom vlastitom ustavu.

Još jedan čimbenik koji utječe na mišljenje šefa Kremlja da bi rat trebao završiti je taj da što se dulje oteže, to se više veterana prekaljenih u bitkama vraća u Rusiju, nezadovoljni poslom i prihodima nakon rata, što potencijalno stvara napetosti u društvu, rekao je jedan od izvora, koji je radio s Putinom.

‘Rusija će gurati dalje’

U veljači su tri ruska izvora rekla Reutersu da su Sjedinjene Države odbile prethodnu Putinovu sugestiju o prekidu vatre radi zamrzavanja rata. U nedostatku primirja, Putin želi zauzeti što više teritorija kako bi pojačao pritisak na Ukrajinu dok nastoji iskoristiti prilike za stjecanje još teritorija, rekla su tri izvora.

Ruske snage kontroliraju oko 18% Ukrajine i ovog su mjeseca prodrle u sjeveroistočnu regiju Harkov. Putin računa na veliku populaciju Rusije u usporedbi s Ukrajinom kako bi održao superiornu radnu snagu čak i bez mobilizacije, potpomognutu velikodušnim plaćama i bonusima za one koji se prijave.

“Rusija će gurati dalje”, rekao je izvor koji je radio s Putinom. Putin će polako osvajati teritorije sve dok Zelenski ne ponudi prekid vatre, rekla je ta osoba, rekavši da je ruski čelnik svojim suradnicima izrazio mišljenje da Zapad neće osigurati dovoljno oružja, što će potkopati moral Ukrajine.

Američki i europski čelnici rekli su da će stajati uz Ukrajinu dok se ne zajamči njezin sigurnosni suverenitet. NATO zemlje i saveznici kažu da pokušavaju ubrzati isporuke oružja. “Rusija bi mogla okončati rat u bilo kojem trenutku povlačenjem svojih snaga iz Ukrajine, umjesto da svakodnevno nastavlja s brutalnim napadima na ukrajinske gradove, luke i ljude”, rekao je State Department odgovarajući na pitanje o opskrbi oružjem.

Svih pet izvora reklo je da je Putin rekao savjetnicima da nema aspiracije za uzimanje teritorija NATO-a, što odražava njegove javne komentare o tom pitanju. Dva su izvora navela zabrinutost Rusije zbog sve veće opasnosti od eskalacije sa Zapadom, uključujući nuklearnu eskalaciju, zbog zastoja u Ukrajini.

State Department je rekao da Sjedinjene Države nisu prilagodile ili promijenile svoj nuklearni stav, niti su vidjele bilo kakve znake da se Rusija zbilja priprema koristiti nuklearno oružje. “Nastavljamo pratiti strateško okruženje i ostajemo spremni”, rekao je glasnogovornik.

geopolitika.news