Zadnji komentari

Treba li mu veća plaća?

Pin It

Ljuti politički neprijatelji brzo su se lako i jednoglasno složili da plaće ministara, potpredsjednika i predsjednika Vlade moraju rasti.

Od krajnje ljevice preko centra do krajnje desnice, nitko nema ništa protiv ocjene da nam je izvršna vlast trenutačno potplaćena.

Raspravlja se samo o tome za koliko će se podići plaća premijera Andreja Plenkovića i njegova izvršnog kadra, ali kako je krenulo s usporedbama i komentarima, samo je nebo granica. Ipak, granicu bi trebalo povući značajno niže od željenih visina.

Presretan što je milošću hrvatskih birača ostavljenih realno bez dovoljno kvalitetne alternative dobio tu čast da još četiri godine bude talac premijerskog radnog mjesta Andrej Plenković je medijima uspio reći kako mu je još prije osam godina savjetovano da vlastitu premijersku plaću podigne na 10 tisuća eura, a on to nije smatrao realnim.

Bilo je to u vrijeme kada se Plenković odrekao otprilike tolike plaće zastupnika u Europskom parlamentu kako bi spao na višestruko manju mjesečnu isplatu, ali uz višestruko veću svakodnevnu moć u ruci prihvaćajući se izazova bivanja hrvatskim premijerom. Njegovo nedavno spominjanje te plaće daje nam naslutiti da je možda još uvijek nije prežalio.

Koliko veću plaću treba imati Vlada? 

Plaća hrvatskog premijera iznosi 3262 eura neto i više je nego razumljivo da nakon povećanja plaća državnim službenicima, nakon čega su se plaće nekih među njima približile premijerskoj, on sam želi veću plaću. I treba je dobiti. I on i ministri mu. No, koliko veću i kojim argumentima treba opravdati rast plaća izvršne vlasti?

Svašta smo do sada mogli čuti, od priče o premalo novca za preveliku odgovornost, o usporedbama plaća službenika i dužnosnika, o privlačenju kvalitetnog kadra iz privatnog sektora na politički istaknute upravljačke pozicije, o predugom razdoblju tijekom kojeg ministarske i premijerska plaća nisu rasle. Puno je riječi potrošeno sasvim uzalud.

Gotovo kao da političari zapravo ne vjeruju da bi ministri trebali dobiti više novca pa se trude smisliti što više što uvjerljivijih argumenata da sami sebi opravdaju povećanje koje će nesumnjivo izglasati. Krenimo redom. Istina je, odgovornost treba platiti. No sigurno je na političkoj poziciji ne treba preplatiti. Ističe se kako glavni tajnici u ministarstvima imaju veću plaću od samih ministara te nam se sugerira kako bi to trebalo ispraviti.

Koja funkcija je odgovornija? 

Nitko ne pita čija je odgovornost za funkcioniranje ministarstva veća - glavnog tajnika ili ministra? Glavni tajnici imaju operativnu odgovornost, a ministri političku. Ministar može iz raznih razloga vrlo brzo, a nekad naprasno, imali smo prilike više puta vidjeti, završiti svoju ministarsku karijeru.

Glavni tajnici su odgovorni da ministarstvo funkcionira bez obzira bilo ili ne bilo ministra, znao on samo prijeći cestu ili bio vrhunski stručnjak za resor koji mu je dodijeljen. Zbog svega toga ministri uopće ne moraju imati veće plaće od glavnih tajnika ministarstava kojima su na čelu. Mogu imati jednake.

Kvaliteta kadra koji politika može privući na istaknute pozicije izvršne vlasti nije nikakav argument u priči o rastu plaća ministara i premijera. Mandat traje četiri godine, riječ je o dužnosti u vrhu vlasti koju će ljudi iz privatnog sektora sposobni obavljati je prihvatiti neovisno o plaći. Važno im je nešto drugo, a to su odriješene ruke i podrška za potrebne reforme, a to neće dobiti.

Ministarska pozicija nema stvarnu moć

I zato će u pravilu političku ponudu odbiti. Dakle, ministarska pozicija nema stvarnu moć i stoga ne treba nužno biti počašćena visokim primanjima jer kvalitetan kadar neće doći raditi posao samo zbog plaće. Plaće nisu dugo rasle izvršnoj vlasti? Istina, nisu. Trebaju li zato rasti i do 40 posto? Ne trebaju.

Realno, ministarske plaće trebale bi narasti onoliko posto koliko je ove godine u odnosu na prošlu narasla prosječna hrvatska plaća. U neto iznosu koji hrvatski građani najviše vole riječ je o 15,5 posto rasta jer je lani prosječna plaća na razini Hrvatske iznosila 1148 eura, a ona za ožujak ove godine 1 326 eura. Po toj računici povećana plaća premijera Andreja Plenkovića trebala biti iznositi 3769 eura.

Od sadašnje bi bila veća za 507 eura. Hrvatski premijer bi imao tek 105 eura nižu plaću od slovenskog premijera Roberta Goloba koja prema podatku objavljenom u Forbesu iznosi 3874 eura neto. Uzmemo li u obzir da je slovensko gospodarstvo na više od 90 posto razvijenosti prosjeka EU, a hrvatsko gospodarstvo ispod 80 posto razvijenosti nema razloga da plaća hrvatskog premijera bude veća. Ministarske također ne trebaju rasti za više od 15,5 posto.

Dragana Radusinović/direktno.hr