Zadnji komentari

Mladen Pavković: Kako su Legrađani preveslali poznatog redatelja!

Pin It

NIKOLA KNEZ, AUTOR DOKUMENTARNOGA FILMA »BLEIBURG: TITOVA DOZVOLA ZA  GENOCID« Partizanski egzekutori obučavani su u inozemnim kampovima - Glas  Koncila

Hrvatsko-američki redatelj Nikola Knez iznimno je ogorčen.

Naime, djetinjstvo je proveo u Legradu (Podravina), a već godinama živi i radi u Texasu.

Prošle godine posjetio je Legrad te je o svom trošku snimio i nekoliko dokumentarnih filmova o ovome kraju, među ostalima i o hrvatskim braniteljima iz Legrada.

Također je predložio da ovog ljeta baš u ovom mjestu organizira i Reviju svjetskih dokumentarnih filmova, a u organizaciji njegova Hrvatskog filmskog instituta iz Texasa.

- Na raspisani natječaj javilo mi se veoma mnogo autora, gotovo iz svih krajeva svijeta, tako da sam prikupio čak oko 170 vrhunskih dokumentarnih filmova, od kojih sam većinu mislio prikazati na I. festivalu dokumentarnih filmova u Legradu. Za tu prigodu nabavio sam i vrhunsku opremu. Imao sam dojam da se i predstavnici Općine Legrad umnogome slažu s ovom idejom, jer bi to bila i međunarodna promocija ovog kraja. Nekoliko puta sam se i pismeno obratio Općini Legrad, ali na moje veliko čuđenje nikada mi nisu ni odgovorili, što je za mene, koji godinama živim i radim vani, bilo nezamislivo. A onda je uslijedio pravi šok! Općina je objavila da će u sklopu Dana općine od 1.-7. kolovoza organizirati – Legrad film festival!? Dakle, uzeli su moju ideju i objavili su da će uz besplatan ulaz i prigodnu prodaju kokica i pića  na „festivalu“ svaki dan prikazati jedan igrani film, poput „Nosila je rubac črleni“, „Čudnovate zgode Šegrta Hlapića“, pa do „Marginalaca“, što nema nikakve veze s onim što sam im ja predlagao! Tako sam ostao bez ideje i – festivala! – kazao je ogorčeno Nikola Knez, koji je dosad za svoje dokumentarne filmske projekte diljem svijeta primio čak oko 70 nagrada i priznanja!

Mladen Pavković