Zadnji komentari

Antisemitski obrasci sve se više šire u javnosti i dijelu hrvatskih medija

Pin It

Pokolj na tehno festivalu: Vojnici Hamasa i dalje u Izraelu, 50 zrakoplova  razara palestinski Pojas Gaze

Međunarodno kršćansko veleposlanstvo u Jeruzalemu, podružnica Hrvatska poslalo je otvoreni apel vlastima RH i hrvatskoj javnosti protiv prijedloga i pritisaka određenih političkih stranaka i aktera civilnog društva za uspostavom punih diplomatskih odnosa sa Palestinskom samoupravom kojeg je nedavno učinilo nekoliko europskih zemalja. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

”Antisemitski obrasci misli i ideologije sve se više šire u javnosti i dijelu hrvatskih medija. Ovu vrstu propagande šire političke i ideološke skupine koje inače imaju sasvim suprotstavljene stavove glede npr. svjetonazorskih pitanja. Te skupine ipak imaju jedan zajednički nazivnik, a to je: iracionalna odbojnost prema Židovima i mržnja prema državi Izrael. Na čelu ovih pokreta više nisu desničarski ekstremisti, već se islamističkim radikalima pridružio pokret radikalno lijevih frakcija. Svojim neutemeljenim optužbama poput one o „genocidu u Gazi“, oni optužuju Izrael, državu čiji su stanovnici napadnuti, za probleme u Svetoj zemlji.

Hrvatski građani ne bi smjeli podlijegati ovoj vrsti dezinformacija

Hrvatski građani koji se većinski deklariraju kršćanima ne bi smjeli podlijegati ovo vrsti dezinformacija zbog tri razloga:

1. ljubavi prema istini,

2. odgovornosti za svoju biblijsko- teološku baštinu i

3. zbog povijesne odgovornosti prema Židovima.

Smatramo da spomenuti pritisci i prijedlozi ne pridonose mirnom rješavanju izraelsko-palestinskog pitanja jer zanemaruju važne činjenice, a to je da se Država Izrael kroz cijelo svoje postojanje dokazala kao aktivni sudionik u svim mirovnim procesima te je potpisnik svih međunarodnih mirovnih ugovora. Kao liberalna demokracija Država se Izrael pokazala kao jamac i primjer čuvanja ljudskih i manjinskih prava, kako Židova tako i Arapa i drugih manjina.

Ova činjenica se nažalost ne može utvrditi za palestinsku samoupravu i još manje za pojas Gaze kojim gotovo dva desetljeća upravlja teroristička organizacija Hamas koja u svojim

postulatima niječe pravo na postojanje državi Izrael i koji je planiranom akcijom 7. listopada 2023. brutalno napao Izrael s isključivim ciljem ubijanja židovskog stanovništva.

U tom napadu stradali su civili kojima su odsijecane glave, žene su silovane, a otete su i stotine nedužnih ljudi, od kojih Hamas mnoge do danas drži kao taoce.

Legitimna akcija izraelske vojske usmjerena je na povratak zarobljenih, te na uništenje Hamasa

Legitimna akcija izraelske vojske usmjerena je od samog početka i prvenstveno na povratak zarobljenih, te na uništenje Hamasa i drugih terorističkih paravojnih skupina unutar pojasa Gaze. Poznato je kako je Hamas u godinama vladanja u ovom području razvio sofisticiranu mrežu podzemnih tunela u cilju napadnih akcija, a u svojim zločinačkim namjerama koristi civilne institucije poput škola i bolnica za zaklon od reakcije Izraelske vojske.

Hrvatska je kao država i sama u nedavnoj povijesti bila žrtvom napada od strana

terorističke paravojske i režima koji je za svoja osvajanja tražio čak i međunarodno priznanje. Hrvatska je legitimnim akcijama uspjela vratiti suverenitet, mir i stabilnost na svoja područja te se unatoč teškom ratnom stradanju razvila u stabilnu demokraciju.

Apel medijima

Zahvaljujemo Hrvatskoj Vladi na dosadašnje razumijevanje i podršku Državi Izrael te apeliramo na medije na objektivno, upućeno i istinoljubivo izvještavanje o događajima u Izraelu i u pojasu Gaze, kao i na izbjegavanje prenošenja lažnih vijesti koje šire antisemitski, anticionistički akteri koji se otvoreno svrstavaju na stranu terorističke organizacije Hamas.”, stoji u priopćenju koje potpisuje Vatroslav Župančić, predstavnik Međunarodnog kršćanskog veleposlanstva u Jeruzalemu, podružnica Hrvatska.

narod.hr