Zadnji komentari

SDP-ovka plagirala doktorat. Ispričala se i Filozofski fakultet ga legalizirao

Pin It

Javna obrana doktorskog rada Duše Šarunić “Učinak metoda poučavanja na percepciju arheološke baštine učenika osnovne škole” na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održana je  8. srpnja 2021. Mentori su joj bili izv. prof. dr. sc. Marcel Burić i prof. dr. sc. Vesna Vlahović Štetić.

U Povjerenstvo za obranu rada bili su prof. u miru dr. sc. Tihomila Težak-Gregl, predsjednica povjerenstva; doc. dr. sc. Aleksandra Huić, članica povjerenstva i dr. sc. Goran Milas, znanstveni savjetnik (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar), član povjerenstva.

Danas je utvrđeno da je doktorat plagijat. Na fakultetu su, piše portal Telegram, prvo tri puta dokazali plagijat, a onda su u finalu odlučili da je to ipak sve OK jer se plagijatorica ispričala

“Zagrebački Filozofski fakultet je posve otvoreno i svjesno, izglasao da ni na koji način neće sankcionirati plagijat višestruko utvrđen upravo na fakultetskim povjerenstvima. I ne samo to. Uoči te sporne odluke, članovima Fakultetskog vijeća obratila se žena koja je plagirala svoju doktorsku disertaciju. Ne sporeći utvrđene propuste, objašnjavala je kako ‘su joj stvari promakle i da se zbog toga iskreno kaje te preuzima odgovornost’,  piše Telegram

Nakon toga su članovi Vijeća Filozofskog fakulteta većinom glasovi utrdili da neće sankcionirati višestruko utvrđen plagijat.

U vrlo dramatičnom tekstu na portalu Telegram, Dora Kršul, inače nagrađivana novinarka, je taj slučaj opširno opisala. Izostala je samo jedna stvar za koji vjerujemo da u drugim oklnostima ne bi bila prešućena. Naime, plagijatorica Duša Šarunić je članica SDP-a. I to vrlo poznata.

Na izborima 2020. godine bila je na 9. mjestu na listi Restart koalicije na Sabor. Članica je Gradskog odbora SDP-a Zaprešića i Socijaldemokratskog foruma žena.

U njenoj biografiji pred parlamentarne izbore 2020. je navedeno da je profesorica geografije i povijesti, rođena 1969., živi u Zaprešiću te da radi kao profesorica-savjetnica u Osnovnoj školi u Pušći i Dubravici. Završila je PMF te je doktorandica arheologije i psihologije na Filozofskom fakultetu.

Nagrađivana  je kao jedna od najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika u Hrvatskoj te autorica nekoliko udžbenika povijesti.

Članica je i predsjednica Državnog povjerenstva za provedbu natjecanja iz povijesti, voditeljica Stručnog vijeća Zagrebačke županije i grada Zagreba za nastavnike povijesti, te stipendistica Yad Vashema za poučavanje o Holokaustu. Surađuje s udrugama hrvatskih branitelja na zaprešićkom području.

Voditeljica je niza stručnih predavanja i radionica na županijskoj, međužupanijskoj, državnoj i međunarodnoj razini. Aktivna je vijećnica u Vijeću Gradske četvrti Centar Zaprešić. Socijalno je osjetljiva i na prvom mjestu su joj socijalna skrb, humanitarni rad, briga o djeci, obrazovanje, znanost i kultura. Udana je i uzorna majka četvero djece.

Njen slogan pred parlamentarne izbore bio je “Hrvatski sabor treba imat Dušu!”. Doktorat je poželjan. Može i plagijat ako se ispričate.

M. Marković/maxportal