Zadnji komentari

NATO forsira WW3

Pin It

Explosion Nuclear Bomb In Ocean Stock Photo - Download Image Now - Nuclear  Weapon, Exploding, Atomic Bomb - iStock

NATO stvara opsežne planove za rat s Rusijom: Jedan od koridora prolazit će kroz Hrvatsku?

Sukob između Rusije i Ukrajine i dalje ne jenjava, a sve su češće spekulacije kako bi se u rat na strani Ukrajinaca, mogao uključiti i NATO. Govorio je o tome prije dva tjedna Viktor Orban, a sad su ta nagađanja dobila i jasne obrise. 

Najava kako NATO razvija plan za višestruke "kopnene koridore" kako bi se omogućio brz dolazak američkih snaga u slučaju velike eskalacije sukoba, dolazi baš u trenutku kad najviši čelnici NATO-a upozoravaju da se u iduća dva desetljeća očekuju sukobi zapadnih vlada s Rusijom. 

Ove najave ne iznenađuju toliko ako se prisjetimo da su se čelnice NATO-a na samitu u Litvi prošle godine složile da će spremiti 300 tisuća vojnika za stanje visoke spremnosti za obranu.

Tako postojeći planovi predviđaju iskrcavanje Amerikanaca u nizozemskim lukama, odakle će ih se vlakovima kroz Njemačku prevesti u Poljsku. Kao opcija se najčešće spominje Rotterdam, mada je iza kulisa dogovoreno da se plan proširi i na druge nizozemske luke kako moskovske snage ne bi mogle prekinuti kopnenu komunikacijsku liniju.

Uloga Hrvatske

Načelnik NATO-ove logističke komande JSEC general pukovnik Alexander Sollfrank za The Telegraph je rekao da Ukrajina jako trpi zbog ruskih dalekometnih raketnih napada na logističke sustave, zbog čega je NATO itekako svjestan da njihov plan mora imati više opcija. 

Zbog toga se planira, u slučaju da NATO snage koje dolaze u Nizozemsku budu onemogućene zbog bilo kojeg razloga, da se savez usredotočiti na luke u Italiji, Grčkoj i Turskoj.

Taj dio plana posebno je bitan za Hrvatsku, jer se planira da će iz talijanskih luka američki vojnici kopnenim putem preko Slovenije i Hrvatske ići u Mađarsku koja graniči s Ukrajinom. 

Koridori planirani diljem Europe

Slični planovi kopnenog prijevoza do granice s Ukrajinom postoje i za grčke i za turske luke, a napravljeni su i planovi za prijevoz vojske preko luka na Balkanu, kao i kroz Norvešku, Švedsku i Finsku.

Na tim koridorima, navodi The Telegraph, vojske neće biti ograničene lokalnim propisima i moći će slobodno prevoziti opremu. "Sve je napravljeno tako da postoji potrebna otpornost - robusnost, rezerve i redundancije", rekao je Sollfrank. 

"Promatrajući i procjenjujući rat u Ukrajini, primijetili smo da je Rusija napala ukrajinske logističke baze", rekao je te Sollfrank te zaključio da ogromne logističke baze, kakve poznajemo iz Afganistana i Iraka, više nisu opcija. Također je upozorio na podatak da NATO ima samo pet posto potrebne protuzračne obrane za pokrivanje svog istočnog krila. 

direktno.hr