Zadnji komentari

Subversive u Lisinski dovodi Angelu Davis, komunistkinju povezanu s otmicom i ubojstvom suca

Pin It

Davis

Simbol američke radikalne ljevice Angela Davis održat će predavanje u zagrebačkoj dvorani Lisinski u okviru marksističkog Subversive festivala koji traje od 20. svibnja do 8. lipnja. U četvrtak 7. lipnja, komunistkinja Davis govorit će o „slobodi kao stalnoj borbi“ i svom aktivističkom životu prožetom marksističkim i radikalno lijevim idejama.

Davis kao bivša čelnica Komunističke partije SAD-a ikona američkog pokreta za građanska prava?

Organizatori Subversive festivala oduševljeni su gošćom koju su nazvali „ikonom američkog pokreta za građanska prava“. Opisali su je kao aktivisticu, feministicu i teoretičarku „crnog marksizma“ koja se profilirala na čelu Komunističke partije SAD-a tijekom 1960-ih. U tom periodu surađivala je i s marksističkom organizacijom Crne pantere.

Svoj radikalni komunistički aktivizam 60-ih i 70-ih vješto je zamaskirala u borbu za građanska prava. U SSSR-u i komunističkim režimima diljem svijeta vidjela je bolji politički sustav nego u SAD-u. Političke progone iza „željezne zavjese“ nikada nije osuđivala. Kako je posvjedočila u intervjuu za Guardian, onoga trenutka kada je u srednjoj školi pročitala Komunistički manifest, postala je uvjerena komunistkinja.

Navodna umiješanost u otmicu i ubojstvo suca

Nedugo nakon što je dobila otkaz na kalifornijskom sveučilištu zbog članstva u Komunističkoj partiji i javnih govora u kojima je pozivala na revoluciju, Davis je optužena za sudjelovanje u otmici i ubojstvu američkog suca Harolda Haleyja.

U pokušaju da se iz zatvora oslobode takozvana „braća Soledad“ optužena za ubojstvo čuvara, mlađi brat jednog od zatvorenika zauzeo je lokalnu sudnicu. U pokušaju bijega, sudac je smrtno stradao kada je opalila sačmarica koja mu je trakom bila zavezana za vrat. Oružje korišteno u zločinu bilo je registrirano na Angelu Davis.

FBI je 18. kolovoza 1970. za njom raspisao tjeralicu. Uhićena je nakon dva mjeseca bijega i u zatvoru je provela nešto više od godinu dana. Oslobođena je optužbi 1972. godine.

Davis o zatvorenim češkim disidentima: „Zaslužili su to što su dobili“

Ruski prozaist, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i politički zatvorenik Aleksandar Solženjicin ispričao je 1975. kako je Davis odbila progovoriti za češke disidente. U to vrijeme, Davis je bila vrlo popularna u europskim komunističkim zemljama i mnogi ljevičari su u njoj pronalazili inspiraciju.

Aktivistica za zatvorsku reformu, koja je i sama bila u zatvoru, disidentima je poručila kako se svojim glasom neće zauzeti za njih. „Zaslužili su to što su dobili, neka ostanu u zatvoru“, kratko je odgovorila Davis. Solženjicin je tada rekao: „To je lice komunizma, to je srce komunizma“.

Dobitnica Lenjinove nagrade za mir

Za vrijeme boravka u zatvoru, Davis je stekla svjetsku popularnost u ljevičarskim krugovima. Posebno je bila hvaljena u tadašnjem Istočnom bloku. Sovjetski savez je njezin lik i djelo iskoristio u propagande svrhe. Nedugo nakon što je puštena iz zatvora Davis je i posjetila SSSR. Došavši u prijestolnicu svjetskog komunizma, Davis je vjerovala kako je vidjela „društvo bez rasizma, predrasuda i razdora, a ne kao kod kuće“. Za svoja „postignuća“ SSSR joj je dodijelio „Lenjinovu nagradu za mir“.

Podrška vođi kulta koji je u smrt odveo više od 900 ljudi

Osim što je hvalila SSSR i davala podršku komunističkim režimima u svijetu, Davis je 1977. izrazila svoju podršku vođi kulta Jimu Jonesu. Ljevičarska sekta zvana Hram naroda svoj kraj doživjela je 18. studenog 1978. u Jonestownu (Gvajana) kada je više od 900 sljedbenika kulta počinilo samoubojstvo ili su ustrijeljeni ako to nisu mogli učiniti.

Jones je htio izgraditi zajednicu u kojoj će vladati multirasna socijalistička utopija. Oni koji su preživjeli kult svjedoče kako su članovi nerijetko radili do iznemoglosti, a često su bili i gladni. Kako je raslo nezadovoljstvo u zajednici, psihički nestabilan Jones pripremio je „revolucionarno samoubojstvo“.

Heroina ljevice – kvir komunistkinja i crna feministica

Kako navodi Subversive, područje interesa Angele Davis su: feminizam, afroamerički studiji, kritička teorija, marksizam, popularna glazba, društvena svijest te filozofija i povijest kažnjavanja i zatvora.

Za sebe Davis kaže kako se identificira kao: komunistkinja, abolicionistkinja, internacionalistkinja, antirasistkinja, antikapitalistkinja, feministkinja, Crna žena, kvir, aktivistkinja, pro-radnička klasa, revolucionarka, intelektualka, graditeljica zajednice.

S padom komunizma u Europi, Davis je „ažurirala“ svoj komunizam modernom feminističkom teorijom i rodnom ideologijom. Nadalje, promotor je i ekstremno lijeve teorije o sustavnom institucionalnom rasizmu u SAD-u. Riječ je o tezi kako i dan danas u Americi vladaju segregacija i sustavna diskriminacija crnačkog stanovništva.

“Sukonstitucija rase, roda i klase u doba neoliberalne globalizacije”

U predavanju koje s radošću iščekuju i najavljuju organizatori Subversive festivala, Davis će govoriti o „sukonstituciji rase, roda i klase u doba neoliberalne globalizacije“. Auditorij će imati priliku pokušati dokučiti koncept i sliku svijeta kakvu vidi kvir komunistkinja. Kako se navodi na stranici festivala, Davis će komentirati aktualnu političko-ekonomsku situaciju.

Progovorit će i o „dizanju zidova protiv naroda koji ‘teroriziraju’ Zapad“. Iz svega navedenog, po već poznatom receptu neomarksističke moderne ljevice, Davis će pričati o „trulom kapitalističkom“ Zapadu i ugnjetavanim klasama takozvanog „Globalnog juga“. Treba li podsjećati kako je sve plaćeno našim novcem?

narod.hr