Zadnji komentari

Hod za život, obitelj i Hrvatsku u Opuzenu, Varaždinu i Sinju, 08. lipnja 2024.g.

Pin It

Geslo ovogodišnjeg Hoda za život je: „Glas rođenih za život nerođenih!“

Danas se za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji, hodalo po prvi puta u gradovima Opuzenu, Sinju i treću godinu zaredom u gradu Varaždinu.

Okupljamo se u ovoj inicijativi jer nam je svima zajedničko da se zalažemo za zakonsku i svaku drugu zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti, jer pravo na život je temeljno ljudsko pravo iz kojeg proizlaze sva druga prava!

Hod za život i obitelj donosi promjenu. Ove godine u Hodu za život sudjeluje ukupno 15 hrvatskih gradova. Od Osijeka i Vinkovaca na istoku, preko Slavonskog Broda, Siska i Zagreba sve do Rijeke. Hodamo od Varaždina na sjeveru preko našeg Zadra, Knina, Splita sve do Imotskog i Opuzena.

Ne postoji pravo na prekid života ljudskog bića u majčinoj utrobi. Postoji pravo na život.

Pobačaj prekida život nerođenog dječaka ili djevojčice, ranjava majku i oca djeteta i cijelo društvo. Istraživanja pokazuju da 75% žena koje su imale pobačaj kažu da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili pritiska okoline.

Pobačaj nije zdravstvena skrb za žene - ali zdravstvena skrb jest štititi život svake žene i svakog nerođenog djeteta.  

Danas, kada živimo u demokraciji, imamo obvezu boriti se za poštivanje prava na život svakog čovjeka! Naša je dužnost biti glas onih koji glasa nemaju!

Želimo zakonom osigurati i zaštiti taj otkucaj srca koji se javlja već 18. dan od začeća. Znanost je potvrdila: od 8. tjedna oblikovani su svi organi djeteta, s 10 tjedana dijete ima jedinstveni otisak prsta, a s 12 tjedana smješka se u majčinoj utrobi. Tužna je činjenica da kod pobačaja dijete osjeća bol! Tražimo zakonski okvir koji se temelji na znanosti, a ne na ideologiji! Kultura smrti ne može biti vizija nekog društva! I znanost i hrvatsko društvo daleko su odmakli od socijalističkog zakona o pobačaju starog 46 godina!

Ana Postrimovski, koordinatorica Hoda za život u Opuzenu, naglasila je: „Nema nerođenog djeteta koje nikome nije važno! Svako dijete željeno je od nekoga.“

Danas smo u Opuzenu mogli čuti i dojmljivo svjedočanstvo Božane Ajduk, majke šestorice sinova i dvije kćeri, koja je svoju zajednicu učinila bogatijom za osam novih članova društva. Tih osam članova svojim će radom i životom doprinositi društvu i graditi svijet svaki na sebi svojstven način.

„Život mora biti pravo svakog čovjeka od začeća do prirodne smrti. Birajući smrt, a negirajući život, uništavamo sami sebe i svoju budućnost jer tim smo izborom vlastitu zajednicu ili društvo uskratili za život novog liječnika, poštenog poljoprivrednika, učitelja, poštenog trgovca, objektivnog novinara…“, istaknula je Ajduk.

Ove subote, treću godinu za redom za zaštitu svakog života hodalo se i u Varaždinu. U ozračju radosti i veselja, djeca, mladi, obitelji, djedovi i bake poslali su jasnu poruku -  „Svaki život je važan!“

Mišo Džeko, koordinator Hoda za život u Varaždinu, istaknuo je „Pobačaj nikad nije rješenje. Niti za majku. Niti za dijete. Niti za oca. Ne postoji pravo na prekid života, postoji samo pravo na život. Hod za život beskompromisno stoji na poziciji da je svaki ljudski život vrijednost samo po sebi.

Obitelj Markić, Danijela i Josip, roditelji sedmero djece, podijelili su svjedočanstvo borbe za nerođeni život svoje djece – blizanaca, kojima je u trudnoći dijagnosticirana teška bolest. Unatoč pritiscima i „savjetima“ kako parcijalni pobačaj mogu napraviti i u Sloveniji, bez dvoumljenja odlučili su se hrabro i s ljubavlju boriti za život svoje djece.

Po prvi puta u središtu Cetinske krajine, u Sinju, miroljubivim hodom poslana je snažna poruka: „Zaštitimo život od začeća!“

Antonio Bilić, koordinator Hoda u Sinju, naglasio je: „Kao supružnici i očevi, u svojim obiteljima dijelimo obaveze i odgovornosti s našim suprugama i majkama naše djece. Ono što je od ključne važnosti jest da djeca osjete kako je otac, jednako kao i majka, aktivno uključen u njihov život i da na njega mogu računati.“  

Ivan Čugura podijelio je svoje iskustvo posvojenja dvoje djece, koja su u njihovu obitelj unijela neprocjenjivu radost i veselje.

„Gledajući na dobro drugoga gradimo civilizaciju života i ljubavi. Stavljajući drugoga, slabijeg i manjeg ispred sebe, ispunjavamo svoj život radošću, veseljem. Mi ispunjavamo svoj smisao postojanja. Ljubiti i biti ljubljen. S obzirom na da smo živi, pozvani smo na avanturu života. Pozvani smo odgovoriti na izazove roditeljstva, obitelji i života.“, naglasio je Čugura.

Livija Rogulj, majka šestero djece, svojim najvećim životnim uspjehom ističe upravo svoju obitelj.

„Svaki novi život u njihovu obitelj donio je još više blagoslova i ispunjenja. Kultura života je ono što želimo ostaviti svojoj djeci u nasljeđe, tako da možemo s radošću promatrati kako i oni jednog dana grade svoje obitelji i dalje prenose ono što smo ih učili u djetinjstvu.“, istaknula je Rogulj.

Iduće subote, 15. lipnja Hod za život održat će se u Sisku, a u nedjelju, 16. lipnja u Splitu.