Zadnji komentari

Nova runda zveckanja nuklearnim bombama: Uključila se i Kina

Pin It

Atomska Bomba (Hirosima i Nagasaki)

Sjedinjene Države potkopavaju režim nuklearnog razoružanja i neproliferacije i trebale bi to prestati činiti, rekao je službeni predstavnik kineskog veleposlanstva u Sjedinjenim Državama za ruski TASS, ističući da Washington također treba smanjiti ulogu nuklearnog oružja u nacionalnoj i kolektivnoj zapadnoj sigurnosnoj politici .

“SAD treba razmisliti o svom ponašanju i obvezati se učiniti pravu stvar. SAD bi trebao prestati potkopavati međunarodno nuklearno razoružanje i režim neširenja nuklearnog oružja, smanjiti ulogu nuklearnog oružja u nacionalnoj i kolektivnoj sigurnosnoj politici i djelovati odgovorno za dobrobit svijeta”, rekao je predstavnik kineskog veleposlanstva, komentirajući izjave posebnog pomoćnika predsjednika Sjedinjenih Država, višeg direktora za kontrolu naoružanja, razoružanje i neproliferaciju u Vijeću za nacionalnu sigurnost (NSC) Bijele kuće, Pranaya Vaddije.

Što je rekla jučer Bijela kuća?

Naime, jučer je Pranay Vaddi rekao da Sjedinjene Američke Države u idućim godinama možda dođu do točke kada će u većoj mjeri morati raspoređivati strateško nuklearno oružje ne bi li odvratile sve veće prijetnje suparnika. Predstavio je “kompetitivniji pristup” kontroli oružja administracije predsjednika Joea Bidena.

Vaddi je naglasio da SAD ostaje predan međunarodnim režimima za kontrolu i neširenje nuklearnog oružja. Međutim, dodao je da je Rusija odbila razgovarati o sporazumu nakon pakta Novi START iz 2010., koji dvjema zemljama ograničava raspoređivanje nuklearnog oružja, no istječe 2026. dok je Kina odbila razgovarati o širenju vlastitog nuklearnog arsenala.

“Možda u idućim godinama dođemo do točke kada bude potrebno povećanje broja trenutno raspoređenog (oružja). Trebamo biti u potpunosti spremni to izvršiti ako predsjednik donese tu odluku”, kazao je Vaddi. “Dođe li taj dan, rezultirat će ustrajanjem u tome da je potrebno više nuklearnog oružja kako bi se odvraćalo naše protivnike i zaštitilo američki narod i naše saveznike i partnere”, nastavio je.

Novi START

Novi START (ruska skraćenica: “smanjenje strateškog ofenzivnog naoružanja”) je ugovor o smanjenju nuklearnog naoružanja između Sjedinjenih Država i Ruske Federacije sa službenim nazivom Mjere za daljnje Smanjenje i ograničenje strateškog ofenzivnog naoružanja. Potpisan je 8. travnja 2010. u Pragu od strane tadašnjeg predsjednika Baracka Obame i Dmitrij Medvedeva, ograničava svaku zemlju na najviše 1550 aktivnih raspoređenih nuklearnih bojevih glava.

Ugovor poziva na prepolovljenje broja strateških lansera nuklearnih projektila. Ograničen je također i broj spremnih i aktivnih strateških bojevih glava za ispaljivanje iz bombardera, za projektil lansirane iz podmornica te broj raspoređenih interkontinentalnih raketa. Također je uspostavljen novi režim međusobnih čestih inspecija da bi se države uvjerile da se ograničenja stvarno i poštuju. Ipak, ugovorom se ne ograničava broj operativno neaktivnih nuklearnih bojevih glava koje se mogu skladištiti, a takvih bojevih

Dana 21. veljače 2023., otprilike godinu dana nakon početka šireg napada na Ukrajinu, tijekom predsjedničkog obraćanja Saveznoj skupštini, Vladimir Putin najavio je suspenziju sudjelovanja Rusije u novom START ugovoru, rekavši da Rusija neće dopustiti SAD-u i NATO-u da izvrše inspekciju njezinih nuklearnih postrojenja. Tvrdio je da Sjedinjene Države nastavljaju razvijati novo nuklearno oružje, da se ne pridržavaju ograničenja te da Britanija i Francuska nisu obuhvaćene ugovorom, a jasno je da štite američke nuklearne interese.

Ipak, 30. ožujka  prošle godine, zamjenik ministra Sergej Rjabkov najavio je da će “Moskva nastaviti obavještavati Sjedinjene Države o svakom lansiranju interkontinentalnih ili podmorničkih balističkih projektila unatoč suspenziji posljednjeg preostalog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja između dviju zemalja”.

Nagli rast kineskog arsenala

“SAD već raspolaže najvećim i najnaprednijim nuklearnim arsenalom na svijetu. Unatoč tome, drži se nuklearne politike prve uporabe, smišlja strategije nuklearnog odvraćanja protiv drugih te i dalje ulaže velika sredstva u nadogradnju svoje nuklearne trijade. Povukao se iz sporazuma i organizacija koje se tiču ​​kontrole naoružanja, ojačao nuklearne saveze unutar NATO-a i proširuje suradnju sa saveznicima na naprednim vojnim tehnologijama”, priopćila je danas tiskovna služba kineskog veleposlanstva i tako objasnila zašto SAD ne rade na smanjivanju ili ograničavanju nuklearnog naoružanja u svijetu.

S druge strane, Pentagon opetovano govori da je zabrinut (čak i fasciniran) brzinom kojom Kina povećava svoj nuklearni arsenal, razvojem broja novih bojevih glava i tehnologija lansiranja. Tvrde da Kina sada razvija ove sposobnosti višestruko brže nego što su u SAD-u prvotno prognozirali.

geopolitika.news