Zadnji komentari

Njemačka objavila veliki plan za rat u Europi, uveli bi drastične mjere i potpunu kontrolu medija

Pin It

Alejandro Perdomo Fermín, A propósito del Coronavirus y el IV Reich, El  Catoblepas 191:18, 2020

Direktiva navodi i da bi u slučaju rata u Europi mediji bili zakonski obvezni dijeliti važne informacije koje plasira vlada. Njemačka državna radiotelevizija Deutsche Welle bila bi zakonski obvezna osigurati vladi informacije o vremenu emitiranja za najavu novih zakona, propisa i ažuriranja.

Njemačka je po prvi put od Hladnog rata izmijenila svoje planove u slučaju izbijanja rata u Europi. Objavljena je Okvirna direktiva za ukupnu obranu, duga 67 stranica, a ona predviđa potpunu transformaciju njemačkog društva u slučaju rata.

Riječ je o prilagodbi sigurnosne i vojne politike koje su bile usmjerene na obranu i mir još od Drugog svjetskog rata. U slučaju rata u Europi Njemačka će, prema objavljenom dokumentu, uvesti obvezno novačenje u vojsku. Također građani stariji od 18 godina mogli bi biti prisiljeni preuzeti civilne dužnosti koje im odredi država. Liječnici, psiholozi, medicinske sestre i veterinari također bi mogli biti preraspoređeni na vojne i civilne službe.

Njemačka planira uvesti i racioniranje hranu u slučaju nedostatka zaliha. Federalne rezerve uključivale bi namirnice poput riže, mahunarki i kondenziranog mlijeka. U dokumentu stoji da bi i ključni resursi poput benzina i nafte mogli biti racionirani.

Njemačka bi mogla uvesti kontrolu medija

Druge sigurnosne mjere predstavljene u dokumentu su pretvaranje stanica podzemne željeznice u privremene bunkere i pripreme bolnica za veći prihvat pacijenata.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser rekla je da je potrebno da se Njemačka bolje naoruža suočena s ruskom agresijom. “Ruska agresija potpuno je promijenila sigurnosnu situaciju u Europi , prije svega među našim istočnim EU i NATO partnerima kao što su baltičke države, ali i zbog hibridnih prijetnji poput kibernetičkih napada, špijunaže i dezinformacija”, rekla je prilikom predstavljanja Direktive, prenosi CNN.

Direktiva navodi i da bi u slučaju rata u Europi mediji bili zakonski obvezni dijeliti važne informacije koje plasira vlada. Njemačka državna radiotelevizija Deutsche Welle bila bi zakonski obvezna osigurati vladi informacije o vremenu emitiranja za najavu novih zakona, propisa i ažuriranja.

‘Njemačka mora biti spremna do 2029.’

Prema Direktivi vlada bi dobila ovlasti evakuirati civile na određena područja, iako se navodi da neće razdvajati obitelji. Također u Direktivi stoji da bi vlasti mogle zabraniti objavljivanje vremenske prognoze iz strateških razloga.

U srijedu njemačke novine Der Spiegel citirale su njemačkog ministra obrane Borisa Pistoriusa koji je rekao da Njemačka mora biti spremna za rat do 2029. godine. Na tom tragu bivši britanski ministar obrane Ben Wallace još u veljači je izjavio da rat dolazi u Britaniju do kraja desetljeća, pozivajući na veća ulaganja u obranu.

Posljednjih tjedana Rusija je izdala neka od svojih najozbiljnijih upozorenja Zapadu do sada, s obzirom na to da su neki saveznici Ukrajine dali Kijevu dozvolu da koristi njihovo oružje za napade na ograničene ciljeve unutar ruskog teritorija. “Sada, kada kažu da će se pojaviti još raketa koje će gađati ciljeve na ruskom teritoriju, to, naravno, u konačnici uništava rusko-njemačke odnose,” izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

dnevno.hr