Zadnji komentari

Što to piše u programu stranke Marine Le Pen kojom ljevica plaši ljude?

Pin It

le pen

Stranka Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen pobijedila je u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora u nedjelju. Ipak, zbog specifičnosti francuskog izbornog sustava koji se odvija u dva kruga, još ništa nije odlučeno a konačna će se odluka donijeti 7. srpnja. Zbog toga stranački lideri ne miruju:

Marine Le Pen poziva birače da njenoj opciji omoguće apsolutnu većinu u parlamentu kao preduvjet za provođenje promjena u politici, dok poraženi lideri u svojim javnim nastupima zazivaju sveopću koaliciju protiv “radikalne desnice”.

Ova taktika sotoniziranja desnice pridjevima “ekstremna” ili “radikalna” nije karakteristična samo za Francusku već se njome služe mainstream stranke diljem svijeta ne bi li zadržali uzde vlasti u svojim rukama.

Takav narativ u vezi Nacionalnog okupljanja, iako očekivan u kampanji, nema previše uporišta u istini. Nacionalno okupljanje, stranka koja je do 2018. nosila ime Nacionalna fronta, u posljednjih se 15-ak godina isprofilirala kao moderna desna i suverenistička opcija lišena radikalnih elemenata.

Imigracija i azil

Nacionalno okupljanje stranka je koja se zalaže za povratak kontrole nad nacionalnim granicama i smanjenje broja imigranata. Podržavaju strože mjere za sprječavanje ilegalne imigracije, uključujući deportaciju nezakonitih imigranata.

Također, Nacionalno okupljanje želi pooštriti kriterije za dobivanje azila i smanjiti broj azilanata koji dolaze u Francusku.

Nacionalna sigurnost

Marine Le Pen i njena stranka podupiru jačanje sigurnosnih snaga i usvajanje strožih zakona za borbu protiv terorizma. Jedan od načina kako to postići vide u povećanju broja policajaca i boljih resursa za sigurnosne službe. Uz to, jedna od njihovih politika je i pooštravanje kazni za nasilne zločine i prijestupe.

Ekonomska suverenost i protekcionizam

U sferi ekonomije zalažu se za protekcionističke mjere koje bi zaštitile francuske tvrtke od strane konkurencije. Podržavaju i izlazak iz eurozone i povratak na francuski franak kako bi vratili monetarnu suverenost te predlažu smanjenje poreza i pružanje podrške malim i srednjim poduzećima.

Euroskepticizam i nacionalni suverenitet

Stranka se kritički odnosi prema Europskoj uniji i zalaže se za povratak nadležnosti s EU na nacionalnu razinu. Podupiru održavanje referenduma o ključnim pitanjima poput članstva u EU i međunarodnih ugovora.

Kultura i identitet

Nacionalno okupljanje se zalaže za očuvanje francuske kulture i identiteta te se protivi multikulturalizmu te podupiru politiku asimilacije za imigrante kako bi se prilagodili francuskoj kulturi i vrijednostima.

Vanjska politika i geopolitika

Podržavaju politiku koja nije pod utjecajem EU ili NATO-a, naglašavajući suverenitet i nacionalni interes. Stranka se zalaže za bolji odnos s Rusijom i promiče politiku suradnje s drugim svjetskim silama na temelju nacionalnog interesa.

Povijest Nacionalnog okupljanja

Stranku je 1972. godine osnovao Jean-Marie Le Pen, a ključnu ulogu kao predsjednik stranke zadržao je sve do 2011. godine. Te godine na mjesto predsjednice dolazi njegova kći Marine Le Pen. Ona dolaskom na čelo stranke provodi mnoge reforme u stranci: zalaže se za reindustrijalizaciju Francuske, nacionalizaciju banaka u problemima, suprotstavljanje privatizaciji javnih usluga, odbacivanje mjera štednje koje nameće EU. U ideološkom smislu stranka s krajnje desnog pola dolazi bliže desnom centru, a žrtva toga bio je sam Jean-marie Le Pen kojeg isključuju iz stranke. Od tada do dana stranka kontinuirano raste te je postala najjačom strankom Francuske što dokazuju nedavni rezultati europskih izbora, kao i prvi krug parlamentarnih izbora. Veliko finale trebalo bi biti 2027. kad se nadaju da će Marine Le Pen, nakon nekoliko neuspješnih kandidatura, uspjeti osvojiti mjesto predsjednice Francuske.

narod.hr