Zadnji komentari

Biden, usprkos pritiscima, odbija napustiti predsjedničku utrku

Pin It

The Queen's Gambit

Bijela kuća objavila je u utorak da će se predsjednik Joe Biden sastati s čelnicima Kongresa i demokratskim guvernerima, sjesti za televizijski intervju i održati konferenciju za novinare u nadolazećim danima, na brzinu osmišljenu kako bi se suprotstavio rastućem pritisku na 81-godišnjaka predsjednika da odstupi u utrci 2024. nakon katastrofalne izvedbe u prošlotjednoj debati s republikancem Donaldom Trumpom.

“Stvarno želimo okrenuti stranicu”, rekla je tajnica za medije Bijele kuće Karine Jean-Pierre o sve češćim pozivima Bidenu da odustane od utrke. Dodala je da predsjednik nema namjeru odstupiti, okarakteriziravši svoje neuspjehe u raspravi jednostavno kao dokaz “loše noći” kada je bio prehlađen.

Ali demokratski čelnici sve više signaliziraju kako ne vjeruju pokušajima Bijele kuće da okarakterizira Bidenovu izvedbu u sučeljavanju kao trenutačni propust, nakon što je davao kolebljive i besmislene odgovore i povremeno zastajao – piše medij Asharq Al-Awsat.

Među donatorima i na Capitol Hillu raste zabrinutost oko predsjednikove sposobnosti da pobijedi na izborima u studenome – prema ljudima koji su razgovarali s agencijom Associated Press pod uvjetom anonimnosti. Ne pomaže ni to što se Biden tek treba obratiti zakonodavcima, koji su sve više frustrirani što Bijela kuća nije na zadovoljavajući način objasnila kako je tako iskusan političar mogao tako loše funkcionirati.

Izolirani incident ili obrazac?

Vrtjela su se pitanja je li to izolirani incident ili dio obrasca. Dvije osobe koje provode vrijeme s Bidenom iza zatvorenih vrata opisale su ga na sličan način: često je bio vrlo oštar i fokusiran. Ali imao je i trenutaka, osobito kasnije navečer, kada su mu se misli činile zbrkanim i zastao bi usred rečenice ili se činio zbunjenim.

Bivša predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi rekla je za MSNBC kako vjeruje da je “legitimno pitanje” je li Bidenov nastup bio samo “epizoda ili je to pravilo”.

“Kada ljudi postavljaju to pitanje, to je legitimno – za oba kandidata”, rekla je Pelosi. Ali nije išla tako daleko da bi ga je zamolila da odstupi. Pelosi je rekla da nije razgovarala s Bidenom od rasprave, ali je naglasila da je predsjednik “na vrhuncu svoje igre, u smislu poznavanja pitanja i onoga što je u igri”.

Spomenuta glasnogovornica je kasnije rekla da Pelosi ima puno povjerenje u Bidena i da se “veseli što će prisustvovati njegovoj inauguraciji 20. siječnja 2025.”

Zastupnik Lloyd Doggett iz Teksasa postao je prvi demokratski član Kongresa koji je javno pozvao Bidena da odstupi. Doggett, koji ima 77 godina i stalni je zastupnik na Capitol Hillu od sredine 1990-ih, rekao je da bi Biden trebao “donijeti bolnu i tešku odluku” da se povuče, navodeći predsjednikovu nesposobnost da “učinkovito brani svoja brojna postignuća” u raspravi.

Zastupnik Jared Golden, umjereni demokrat iz Mainea, rekao je u utorak u kolumni lokalnih novina da ga rasprava “nije uznemirila kao druge, jer mi je rezultat ovih izbora jasan mjesecima: … Donald Trump će pobijediti. I slažem se s tim.”

Biden priznao da „više nije tako mlad“

Biden je priznao da je imao loše rezultate, govoreći simpatizerima da nije tako mlad kao nekada, ali da je znao kako izvršiti svoj posao. Ali ovi se brinu da će sljedeći neizbježni Bidenov pogrešan korak – čak i ako nije veličine njegove nedavne debatske katastrofe – oživjeti zabrinutost birača o predsjednikovoj sposobnosti za dužnost.

Karine Jean-Pierre je rekla da će se Biden, koji nije odgovarao na pitanja novinara od rasprave u četvrtak navečer, sastati s najvišim čelnicima Kongresa, u srijedu će biti domaćin sastanka s demokratskim guvernerima. Šef osoblja Bijele kuće Jeff Zeints trebao je ponovno razgovarati s čelnikom većine u Senatu Chuckom Schumerom u utorak poslijepodne, rekao je jedan od ljudi.

Biden je također pristao na intervju u petak s ABC-jevim Georgeom Stephanopoulosom koji će barem djelomično biti emitiran kasnije tog dana. Isplanirao je putovanja u Wisconsin u petak i Philadelphiju u nedjelju. I održat će konferenciju za novinare tijekom summita NATO-a u Washingtonu sljedeći tjedan.

Bijela kuća također je održala sastanak svih zaposlenika u srijedu, najavljen kao podizanje morala nakon debate.

„Nije dementan“

Predsjednikov pojačani raspored dolazi nakon privatne rasprave unutar Bidenove kampanje o tome što se može učiniti da se suprotstavi štetnom dojmu koji je ostavila prošlotjedna rasprava s Trumpom.

U ponedjeljak se Biden sastao s djelatnicima hitnih službi u Washingtonu, veselo hodajući po sobi, smiješeći se i šaleći se zahvaljujući timovima na njihovom radu.

“Ići ćemo vani, preko cijele zemlje. Amerikanci će ga sami vidjeti”, rekla je Jean-Pierre na konferenciji u Bijeloj kući, odbacivši bilo kakvu sugestiju da se Biden podvrgne kognitivnom testiranju ili da pruži dodatne informacije o svom zdravstvenom stanju.

Na pitanje je li predsjednik bolovao od degenerativne bolesti ili demencije, Karine Jean-Pierre je rekla: “Ne. I nadam se da drugom tipu postavljate isto pitanje.” Mislila je, naravno, na 78-godišnjeg Trumpa.

Anabela Jelenčić/geopolitika.news