Zadnji komentari

Gdje su nestale jugoslavenske podmornice? Hrvatska ih je izgradila, ali ostala praznih ruku

Pin It

Jugoslovenske podmornice... Bivša... - MIRIS PROSLOSTI | Facebook

Zanimljiva rasprava razvila se na društvenoj mreži Reddit. Naime, ovaj put zbog podmornica Jugoslavenske ratne mornarice (JRM), koja je bila grana  Jugoslavenske narodne armije (JNA), a nakon raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), Republika Hrvatska imala je pravo na dio flote. Podsjetimo, Hrvatska je u Jugoslaviji proizvela 14 podmornica, a danas nema ni jednu. 

Posebno je zanimljivo da je Hrvatska kao država bivše republike s najjačim brodogradilištima izgradila najveći broj podmornica, a uz to imala je i najveću morsku granicu pa su podmornice JRM-a najviše obitavale u našem Jadranu. Međutim, nakon raspada SFRJ-a, sve podmornice završile su i Srbiji i Crnoj Gori. Iz tog razloga korisnik Reddita postavio je sljedeće pitanje: 

"Što se desilo s Jugoslovenskim podmornicama koje su građene u Hrvatskoj i trebale pripast Hrvatskoj nakon raspada Jugoslavije? Juga je imala oko 30 podmornica na slici mala 912 i srednja 821 klase Heroj izložene u Crnoj Gori samo 2. Nakon rata JNA ih je sve otpremila u Crnu Goru i naprosto su nestale". Uz to dodao je i fotografiju spomenute podmornice. Vrlo brzo razvila se zanimljiva rasprava. 

"Da, Crnogorci su dosta brodova i podmornica zadržali kod sebe, ali većina toga je koliko znam ispiljena. Danas bi to isto bilo u željezu da je ostalo kod nas, ali da nije fer što je otuđeno i zadržano u Crnoj Gori 90-ih, nije nikako. Jedna podmornica je u muzeju u Sloveniji (vojni muzej Pivka), jedna valjda negdje u Srbiji i još par komada u Crnoj Gori. Split ima isto nešto tamo u vojnoj luci Lora, samo ne znam je li to ta generacija. Možda ih ima još negdje, nisam to pretjerano puno pratio, ali jedino što se može s njima je sačuvati ih, što bi svakako bilo lijepo", istaknuo je Redditovac.

Jedan i jedinstven primjerak 

"U Splitu je džepna podmornica koja je 1991. bila u brodogradilištu pa je JNA nije skupila", nadovezao se drugi korisnik Reddita. Podsjetimo, riječ je o P-01 Velebit koja je bila prva i jedina podmornica u sastavu flote Hrvatske ratne mornarice. To je diverzantska mini (džepna) podmornica konstruirana za obavljanje diverzantskih zadaća, polaganja mina, obavljanje ophodnje i izviđanja, te druge specijalne zadaće.

Diverzantska podmornica P-01 Velebit hrvatski je proizvod, a predstavlja poboljšanu inačicu podmornice klase Una, kakvih je u razdoblju od 1981. do 1989. izgrađeno šest komada. Razvoj Velebita počeo je za potrebe Jugoslavenske ratne mornarice, tada pod nazivom P-914 Soča, 1985. godine. Građena je u splitskom Brodogradilištu za specijalne objekte, a nakon povlačenja JNA ostala je u brodogradilištu, nedovršena. Pripadnici bivše vojske s nje su uklonili opremu koja se mogla skinuti, tako da je ostala ogoljena. Sačuvali su je radnici brodogradilišta.

"Mene brine što RH u ovoj generaciji, stoljeću, ne gradi podmornice", "Neke prevoze kokain iz Južne Amerike", "Trebalo je pripast koliko još vojnog naoružanja i opreme ali su Srbi sve oteli", istaknuto je u nekim komentarima. 

Rafalei i podmornice: Što je bolje?

"Sada bi svakako već sve trebale biti van funkcije, sumnjam da ćemo ikad opet imati takvu sposobnost, šteta. Vidiš da se općoj javnosti krenu trest gaće jer smo jednom u 30 godina kupili eskadrilu aviona za jednu milijarda, probaj tek opravdat kupnju jedne podmornice za 500 milijuna eura", napisao je jedan Redditovac.

"Ne može se to dvoje usporedit. Kupit Rafale može svaka šuša koja ima dovoljno para. Podmornice i avione gradi mali elitni broj zemalja. Podmornice su dizajnirane i izgrađene u Jugoslaviji", istaknuto je u odgovoru. Međutim, s tom tvrdnjom nije se složio drugi Redditovac. 

"Može i podmornice kupit svatko tko ima para, takve projekte manje države ne mogu raditi. Singapur si je kupio cijelu flotu i sad su mirni. A i teško je usporediti Jugoslaviju s HR, pogledaj koliko su oni trošili na vojsku. Inače zanimljiva stvar oko Rafala, kad bi se sad stavio na listu za kupnju, morao bi čekati barem 10 godina da ih dobiješ jer su narudžbe pune. Zato Srbi sad ne znaju što će i gledaju nabaviti Mirage od Grčke".

 direktno.hr