Zadnji komentari

Rusi napreduju, u Kijevu vlada nevjerica: ‘Ovo nije zastoj, već veliki problem’

Pin It

Ukrajinske snage se povlače duž dijelova bojišnice pod žestokim ruskim pritiskom. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski za tešku situaciju okrivio je nedostatak oružja s kojim se suočavaju vojnici. To će vjerojatno povećati pritisak iz Kijeva tijekom summita NATO-a u Washingtonu sljedećeg tjedna da saveznici ubrzaju isporuke oružja.

“Ovo nije zastoj, već problematična situacija”, rekao je Zelenski za Bloomberg u četvrtak. “Problem se može riješiti ako postoje alati i želja. Imamo želju, ali alati nisu stigli. Imamo brigade bez oružja. Imamo 14 brigada koje nemaju odgovarajuće naoružanje, o čemu se već pričalo”.

Dodao je da oružje, nažalost, sporo dolazi. “Danas moramo zaštititi ono što imamo. Pokrenut ćemo ofenzivnu akciju kada budemo spremni. Kada oružje stigne… a još ga nema.”

Rusi napreduju u Harkovu i Donjecku

Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Syrskyi istaknuo je nedostatak dobro obučenih i motiviranih trupa kao ključni problem. Međutim, Zelenski je ustvrdio da je situacija s vojnicima “mnogo bolja nego što je bila prije tri mjeseca”. Ukrajinski istražitelji iz projekta Deep State uočili su ruske trupe kako napreduju u regijama Harkova i Donjecka. Snage Kremlja uspjele su se učvrstiti u posljednja dva tjedna nakon što su pokrenule novu ofenzivu na rudarski grad Toretsk. “Aktivna linija fronte je porasla”, rekao je Syrskyi u izjavi ranije ovog tjedna.

“Borba s neprijateljem se nastavlja kod Torecka. Okupatori su 18 puta neuspješno napadali kod obližnjih sela Pivnichne i New York. Od jutros je neprijatelj izveo 30 napada u blizini istih naselja”, rekao je za Politico Nazar Voloshyn, glasnogovornik ukrajinske vojske. Prije dva dana, ukrajinske snage morale su se povući na drugu stranu kanala koji prolazi kroz predgrađe ključnog grada Časiv Jar u regiji Donjeck.

“Bilo je nepraktično držati područje kanala u koje je ušao neprijatelj jer su tamo uništeni položaji naših trupa, pa je odlučeno da se premjestimo na zaštićenije i bolje pripremljene položaje”, rekao je Voloshyn za ukrajinsku TV u četvrtak.

Ukrajinci se povukli iz dijela strateškog grada

Ukrajinski položaj postao je neodrživ zahvaljujući uništavajućim napadima ruskih kliznih bombi, rekla je u petak tiskovna služba 24. mehanizirane brigade kralja Danila. Rusi su gađali ukrajinske položaje, izbacivši njih 111 u danu uz više od 4000 topničkih napada, izvijestio je Glavni stožer u petak.

Ako zauzmu Časiv Jar, ruske će snage moći pokrenuti ofenzivu protiv sljedećeg niza ukrajinskih uporišta koja čuvaju njihovo posljednje uporište u regiji Donjecka.

Rusi jurišaju na Časiv Jar više od šest mjeseci i, unatoč povlačenju, još uvijek nisu zauzeli grad, dodao je Voloshyn. Rekao je da su ukrajinske trupe pripremile obranu s druge strane kanala.

dnevno.hr