Zadnji komentari

Drugi krug izbora u Francuskoj: Predviđa se pobjeda desnice

Pin It

Who is Marine Le Pen? Far-right leader fights Macron for French presidency

U Francuskoj se dana održava drugi krug parlamentarnih izbora. Predviđa se pobjeda desnice. Stranka Nacionalno okupljanje (RN) u prvom krugu osvojila 33 % glasova. Ostaje za vidjeti hoće li imati dovoljno za sastavljanje vlade.

Stranka Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen bila je najuspješnija u prvom krugu s trećinom osvojenih glasova, što je otvorilo put sastavljanju vlade. U prvom krugu iza RN-a bila je ljevičarska stranka Nova narodna fronta s osvojenih 28, 6 % glasova. Koalicija predsjednika Emmanuela Macrona bila je tek treća s 20, 9 % glasova.

Stranka Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen pobijedila je u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora u nedjelju.

Birališta su otvorena u 8 sati. U manjim mjestima i manjim gradovima zatvorit će se u u 18 sati, dok će se u većim gradovima birališta zatvori u 20 sati. Nakon toga se očekuju prvi izlazni rezultati, piše Reuters.

Hoće li RN osvojiti većinu?

Zbog specifičnosti francuskog izbornog sustava prvi krug, međutim, nije presudan. Francuska je podijeljena u 577 izbornih jedinica i u svakoj se bira jedan zastupnik. Za ulazak u parlament u prvom krugu potrebna je apsolutna većina glasova. U suprotnom, svi kandidati koji osvoje više od 12,5 posto glasova ulaze u drugi.

Marine Le Pen ponovno je izabrana u francuski parlament, u svojoj izbornoj jedinici pobijedila je već u prvom krugu. Njezina stranka Nacionalno okupljanje (RN) na pragu je apsolutne većine.

Ankete pokazuju da će RN postati dominantna zakonodavna snaga. No za većinu treba 289 mjesta. S druge strane, ljevičarske i neke centrističke stranke ujedinile su se kako bi se lakše suprotstavile RN-u koji ima veliku podršku. Francuski sustav omogućuje strankama da se taktički dogovore nakon prvog kruga i ostave u utrci samo onog kandidata koji ima najbolju poziciju za pobjedu u određenoj izbornoj jedinici.

Podsjetimo, francuski predsjednik Emmanuel Macron raspisao je prijevremene izbore nakon što ga je stranka Marine Le Pen ponizila na izborima za Europski parlament. Njeno Nacionalno okupljanje osvojilo je 30 mjesta, dok je Macronova koalicija dobila tek 13 mjesta. Bez obzira na konačni rezultat, njegova politička agenda sada se čini mrtvom, tri godine prije kraja njegova predsjedničkog mandata.

Ako RN osvoji većinu, Macron će morati u “kohabitaciju” s mladim Jordanom Bardellom kao premijerom. Ako RN pak ne osvoji većinu i odbije formirati vladu, Francuska bi se nezgodnoj situaciji jer je izgradnja koalicije bila teška za bilo koji od blokova s​​ obzirom na političke razlike među njima.

narod.hr