Zadnji komentari

Trumpov povratak na Bliski istok: Što donosi sastanak Trumpa i Netanyahua

Pin It

Bivši američki predsjednik Donald Trump sastao se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom na svom imanju Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi, prvi put otkako je napustio Bijelu kuću prije više od tri godine – piše CNN. Sastanak, iniciran na zahtjev Netanyahua, dogodio se u kontekstu tekućeg sukoba između Izraela i Hamasa te nadolazećih izbora u SAD-u 2024. godine.

Netanyahu je prethodno održao sastanke s predsjednikom Joeom Bidenom i potpredsjednicom Kamalom Harris u Bijeloj kući. Ovaj susret s Trumpom, unatoč njihovom složenom odnosu, naglašava pokušaj resetiranja i jačanja veza u kritičnim trenucima za obje strane.

Trump je tijekom svog mandata donio nekoliko ključnih odluka koje su išle u prilog Izraelu, poput premještanja američkog veleposlanstva u Jeruzalem i priznavanja suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni. Međutim, odnosi su se pogoršali nakon izbora 2020. kada je Netanyahu čestitao Bidenu na pobjedi, što je Trump shvatio kao čin nelojalnosti.

Trump spreman na suradnju

Sastanak je bio prilika za Trumpa i Netanyahua da razgovaraju o trenutnim izazovima, posebice sukobu u Gazi. Trump je naglasio potrebu za brzim završetkom sukoba i izrazio spremnost za ponovno uspostavljanje radnog odnosa s Netanyahuom, unatoč njihovim prethodnim nesuglasicama.

Trumpov savjetnik istaknuo je da je ovaj sastanak indikacija kako će Trump potencijalno voditi vanjsku politiku u drugom mandatu. Njegova spremnost za susret s Netanyahuom može ukazivati na njegovu namjeru da zauzme aktivnu ulogu u rješavanju bliskoistočnih sukoba ako bude ponovno izabran.

Ovaj susret također šalje signal međunarodnoj zajednici o Trumpovoj poziciji i njegovim planovima za buduće odnose s Izraelom, što je posebno važno u kontekstu trenutnih globalnih političkih dinamika.

Sve veći pritisak

Nakon obraćanja Kongresu, Netanyahu se sastao s Bidenom u Bijeloj kući, gdje su dužnosnici rekli da je američki predsjednik vršio pritisak na izraelskog čelnika u vezi s američkim prijedlogom o prekidu vatre u Gazi – piše Al Jazeera.

Iako je njegova administracija ranije zauzela retorički oštriji stav s izraelskim dužnosnicima, nastavila je pružati političku podršku i potporu oružjem Izraelu.

Ovog je tjedna Amnesty International priopćio da “upozorava” SAD da je Izrael koristio oružje američkog podrijetla u ratnim zločinima i da će “biti suučesnik u daljnjim kršenjima počinjenim tim oružjem”.

geopolitika.news