Zadnji komentari

Što još migranti trebaju uraditi da bi se shvatilo kako su opasni?

Pin It

Nakon što je u ponedjeljak Velika Britanija svjedočila ‘scenama iz horora’ kada je izbodeno najmanje osmero ljudi, uglavnom djece, uskoro su u Southportu započeli nasilni prosvjedi.

Nasilje je uslijedilo nakon mirnog bdjenja u primorskom gradu kojemu je prisustvovalo stotine ožalošćenih koji su položili vijence, igračke i svijeće u emotivnoj počasti trima djevojkama koje su ubijene tijekom napada tijekom događaja na temu Taylor Swift u plesnoj školi – prenosi CNN.

Prosvjednici, za koje se vjeruje da su pristaše krajnje desne Engleske obrambene lige, izašli su na ulice u bijesu bacajući cigle na lokalnu džamiju, paleći automobile i policijska vozila i gađajući policiju bocama, rekla je policija Merseysidea u priopćenju. Policija je priopćila da je 39 policajaca ozlijeđeno u protestima, a njih 27 prevezeno u bolnicu. 8 policajaca pretrpjelo je teže ozljede, uključujući prijelome, razderotine, slomljen nos i potres mozga. Ostali su zadobili ozljede glave i lica, a jedan je policajac pao u nesvijest.

Britanski premijer Keir Starmer obećao je da će prosvjednici u Southportu koji su se pobunili u utorak navečer “osjetiti punu snagu zakona” nakon što su napadnuta policijska vozila i bačeni projektili na policajce – izvještava BBC.

Policijske mjere

Dok su policijske snage iz 5 različitih regija pokušavale staviti situaciju pod kontrolu, uvedena je 24-satna naredba koja omogućuje pojačane ovlasti za zaustavljanje i pretres. Pomoćnik glavnog policajca Alex Goss izjavio je da su prijestupnici uništili vrtne zidove kako bi koristili cigle za napad na policajce i zapalili javna vozila te automobile parkirane kod džamije. Pozvao je građane da dostave informacije i video snimke kako bi se identificirali i uhvatili odgovorni za ove napade.

Prosvjednici su se okupili ispred lokalne džamije, a scene su ubrzo postale nasilne. Zabarikadirali su se koristeći kante za smeće i industrijske jedinice kako bi osigurali više alata a za bacanje na policiju. Kasnije su se manje grupe razišle i lutale ulicama paleći vatru i rušeći zidove te ograde kako bi koristili cigle kao oružje.

Ubod nožem u ponedjeljak u Southportu, u kojem su ubijena tri djeteta, bio je povod za ove nemire. Osumnjičenik, 17-godišnjak iz Banksa u Lancashireu, uhićen je, dok su društvene mreže bile preplavljene lažnim optužbama i netočnim imenima napadača. Policija je objavila da je napadač rođen u Cardiffu.

Osuda napada

Zastupnik Southporta, Patrick Hurley, osudio je napade na hitne službe, naglasivši njihovu važnost i zahvalivši zajednici na podršci. “Želim zahvaliti našoj zajednici što se okupila i pružila podršku svakoj osobi koja je pogođena tragičnim napadom,” rekao je Hurley.

Muslimansko vijeće Britanije (MCB) također je osudilo nasilje desničarskih prosvjednika, nazivajući to islamofobnom reakcijom na temelju lažnih glasina na internetu. Glavna tajnica MCB-a, Zara Mohammed, izjavila je da se u vrijeme velike tragedije moramo čvrsto suprotstaviti silama mržnje i podjela.

Policija Merseysidea pozvala je pojačanje iz susjednih regija kako bi stavila situaciju pod kontrolu. Policajci iz sjevernog Walesa, Lancashirea, Greater Manchestera i Cheshirea pridružili su se kolegama u Southportu. “Policajci koji su danas završili smjenu na poslu vraćaju se na dužnost podržavajući kolege u Southportu,” objavila je policija Merseysidea na Twitteru.

geopolitika.news