Zadnji komentari

Velika ‘čistka’ na Bliskom istoku: Ubijeni vođe Hamasa i Hezbollaha, dolaze prijetnje odmazdom

Pin It

Israel conhecia plano de ataque do Hamas há um ano - SIC Notícias

Hamas je u srijedu objavio da je njihov vođa, Ismail Haniyeh, ubijen u izraelskom napadu na njegovu rezidenciju u Teheranu. Haniyeh je boravio u Iranu povodom inauguracije predsjednika Masouda Pezeshkiana – prenosi BBC. U priopćenju, Hamas je optužio Izrael za “cionistički napad”, dok izraelske vlasti još nisu reagirale na ove tvrdnje.

Prisjetimo se, nakon početka krvavog sukoba 7. listopada, Izrael je dao obećanje o “uništenju Hamasa”. Izrael je od tada navodno ubio nekoliko  njegovih visokih dužnosnika, uključujući zamjenika političkog vođe Saleha al-Arourija i Marwana Issu, zamjenika zapovjednika vojnog krila Hamasa.

Ismail Haniyeh bio je ključna figura u Hamasu još od 1980-ih. 2017. je izabran za šefa političkog ureda Hamasa, a 2018. američki State Department ga je proglasio teroristom. Posljednjih godina živio je u Kataru. Osim toga, tri sina i četvero unuka Ismaila Haniyeha također su stradali u izraelskom zračnom napadu na Gazu u travnju. Izrael je svega nekoliko sati ranije objavio da je ubio Fuada Shukura, glavnog vojnog zapovjednika Hezbollaha u zračnom napadu koji je poslužio kao odmazda za raketni napad na Golansku visoravan.

Udarac za Iran

Izrael je tako u svega nekoliko sati razlike eliminirao vođe dvaju bitnih proiranskih aktera u regiji. Hamas je u izjavi istaknuo da je Haniyeh ubijen tijekom boravka u Teheranu te da je sudjelovao na inauguraciji iranskog predsjednika. “Islamski pokret otpora Hamas tuguje pred našim velikim palestinskim narodom, arapskom i islamskom nacijom i svim slobodnim ljudima svijeta”, navodi se u priopćenju.

Visoki dužnosnik Hamasa, Moussa Abu Marzouk, obećao je odmazdu za Haniyehovo ubojstvo, nazivajući napad “kukavičkim činom koji neće proći nekažnjeno” na televiziji Al-Aqsa.

Stručnjaci poput Nadera Hashemija, profesora bliskoistočnih studija na Sveučilištu Georgetown, smatraju da ubojstvo Haniyeha može dovesti do eskalacije sukoba. “Ovo je veliki razvoj događaja”, kaže Hashemi, dodajući da bi Iran mogao biti potaknut na daljnje akcije zbog ubojstva svog saveznika.

geopolitika.news