Zadnji komentari

Mirovine političara lete u nebo

Pin It

Gotovo svi mediji su puni napisa o povećanju mirovina. To je godišnje usklađivanje mirovina u odnosu na porast troškova života i povišicu plaća. Prema izračunima za srpanj će to biti oko 7%. Za prosječnu mirovinu to bude oko 40 eura mjesečno. Bolje išta nego ništa, reći će netko. Međutim, svi znamo da to povećanje nekim umirovljenicima donosi i oko 150 eura povišice.

To su mirovine po posebnim propisima. Znamo tko ima takve mirovine. Pitanje je  zaslužuju li oni koji to imaju. Padaju mi napamet bivši saborski zastupnici. Njihove mirovine prelaze 2.000 eura. Čime su to oni zaslužili? Za dvije , četiri ili više godina u saboru imaju četiri puta veće mirovine od prosječnih mirovina. Na primjer učiteljica s 40 godina rada u razredu ima četiri puta manju mirovinu od saborske zastupnice, koja nije četiri puta godišnje zinula u saboru. Kad je to i napravila pročitala je nešto što su joj drugi napisali. Učiteljica se svaki dan za svaki nastavni sat mora pripremati. Mora se permanentno usavršavati. Njezin se uspjeh mjeri uspjehom njezinih učenika. Njezin se rad ocjenjuje.  Saborska zastupnica može mirno sjediti četiri godine u saborskim klupama, dizati ruke po naputcima stranke, tu i tamo progovoriti ili šutjeti. Isto joj se piše. Velika mirovina joj slijedi. O tome pišem godinama. Gdje je tu pravda  i pravednost ? Neka mi netko odgovoran i stručan objasni zašto se saborskim zastupnicima ne određuje mirovina kao i svima ostalima, prema njihovim uplatama u državni proračun, a ne po posebnim propisima. Godine s većom plaćom pridonijeti će i većoj mirovini. To je u redu i u skladu sa zakonom. Ne govorim to iz neke zavisti i ljubomore, već iz pobude za pravednom procjenom i poštivanjem i cijenjenjem   rada svakog čovjeka. Iza svakog rada bi trebala stajati stručnost i odgovornost. Što stoji iza rada političara?

Krenimo od najviših od premijera, predsjednika države, ministara, državnih tajni ka, gradonačelnika, načelnika, državnih službenika. Koliko su stručni ? Koliko su odgovorni? Ministri su osrednji. Neki čak ni to nisu. Ispodprosječni su, nekompetentni i ne kompetitivni.  Vlada je športska, kako to reče jedan stranački čelnik. Ni u kojem smislu, ni u kojem kontekstu to nije dobro, pogotovo kad ju čine diplomanti iz Travnika i vjeroučitelji. Nema veze. Koga to zanima. Svi oni će danas sutra imati mirovine po posebnim propisima, kao suci i akademici. Akademici su ušutjeli. Ovih dana svi pričaju, a neki i vrište  zbog svojevrsnog derneka u Imotskom, na koncertu Maraka Perkovića Thompsona, gdje su tisuće ljudi, naročito mladih, na razne načine veličale ustaški režim. Od akademika niti riječi. Predsjednik države to javno  oštro usuđuj., Premijer i njegova stranaka to osuđuju. Neki predsjednički kandidati to osuđuju. Pojedini političari i javni radnici to osuđuju. Akademici šute. Crkva šuti. 

Umirovljenici se time ne bave. Oni se bave golim preživljavanjem, od penzije do penzije .Sve više njih je ispod praga siromaštva ili u siromaštvu. Svaki dan se u dućanu suočavaju s višim cijenama. Čokolada, keksi, kava, sokovi, naresci, sir,…su za njih luksuz. Kupuje se samo ono najnužnije i love se  razne akcije po trgovačkim centrima. I friški kruh im je postao luksuz. Ima li itko u našoj državi koga to zanima ? Svi se manje-više bave statistikom. U toj statistici se utopi sav jad i bijeda mnogih umirovljenika.

Ankica Benček