Zadnji komentari

SAD šalje novo moćno oružje dok dolaze najnovije procjene izraelskih tajnih službi: Sve je spremno za eskalaciju

Pin It

Napetosti na Bliskom istoku dosegle su novu razinu nakon što je američki ministar obrane Lloyd Austin izdao naredbu za slanje podmornice s navođenim projektilima i ubrzanje dolaska udarne grupe nosača zrakoplova USS Abraham Lincoln u regiju. Ovaj potez dolazi usred sve ozbiljnijih upozorenja Izraela o predstojećem velikom napadu Irana – izvještava Arab News.

Tijekom prošlog tjedna izraelska obavještajna služba smatrala je da Iran još nije odlučio o vremenu i prirodi svog odgovora te da bi međunarodni pritisak i unutarnje rasprave mogle gurnuti iranskog vrhovnog vođu ajatolaha na odgađanje, obuzdavanje ili minimiziranje odmazde protiv Izraela.

Međutim, nova procjena izraelske obavještajne zajednice je da je Iran spreman izravno napasti Izrael i da će to vjerojatno učiniti za nekoliko dana, rekla su za Axios dva izvora koja su izravno upoznata s tim pitanjem.

Prema izvorima bliskima situaciji, izraelski ministar obrane Yoav Gallant obavijestio je Austina o vojnim pripremama Irana koje ukazuju na mogućnost napada velikih razmjera na Izrael. Nakon ovog razgovora, Austin je odlučio dodatno pojačati američku vojnu prisutnost na Bliskom istoku.

Pojačane vojne snage SAD-a

Podmornica USS Georgia, na nuklearni pogon, već se nalazila u Sredozemnom moru u srpnju, no rijetko je da Pentagon javno objavi raspoređivanje takvog tipa vojnog plovila.

Uz to, ubrzava se dolazak udarne grupe nosača zrakoplova Abraham Lincoln, koja će zamijeniti trenutnu grupu USS Theodore Roosevelt u regiji. Ovaj nosač, opremljen borbenim zrakoplovima F-35 i F/A-18, pružit će dodatnu podršku američkim snagama na Bliskom istoku.

“Ministar Austin ponovio je predanost Sjedinjenih Država da poduzmu sve moguće korake za obranu Izraela,” izjavio je general bojnik Pat Ryder, tajnik Pentagona za tisak. Ovaj potez je dio šireg napora SAD-a da ojača izraelsku obranu usred rastućih regionalnih napetosti.

Zabrinutost zbog šireg sukoba

Nova obavještajna procjena ukazuje da bi do napada moglo doći prije pregovora o taocima u Gazi i dogovoru o prekidu vatre planiranih za četvrtak, što bi potencijalno ugrozilo pregovore u, kako su izraelski dužnosnici rekli, trenutku “sad ili nikad” za potencijalni dogovor između Izraela i Hamasa.

Ovaj razvoj događaja dolazi u trenutku kada SAD i njegovi saveznici pokušavaju postići dogovor o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, kako bi smirili napetosti koje su dodatno eskalirale nakon atentata na političkog vođu Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu i visokog zapovjednika Hezbollaha Fuada Shukra u Bejrutu.

Ovi događaji potaknuli su strahove da bi sukob između Izraela i Hamasa mogao prerasti u širi regionalni rat. Iran, koji je optužio Izrael za ubojstvo Haniyeha, zaprijetio je osvetničkim udarima, a američki vojni dužnosnici izrazili su zabrinutost zbog mogućih napada Irana i Hezbollaha na američke ili izraelske ciljeve.

geopolitika.news

S obzirom na trenutne okolnosti, nije jasno koliko će brzo udarna grupa USS Abraham Lincoln stići na Bliski istok, no jasno je da će njezina prisutnost dodatno ojačati obrambene kapacitete SAD-a i njegovih saveznika u regiji.