Zadnji komentari

Britanija u krizi: Više od 700 migranata prešlo La Manche u jednom danu

Pin It

Stop Immigration Sign Painted - Open Hand Raised, Isolated On White  Background Stock Photo, Picture and Royalty Free Image. Image 38340469.

Više od 700 migranata čamcima je dospjelo u Veliku Britaniju, što je najveći broj otkako su laburisti preuzeli vlast – izvještava Sky News. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u nedjelju su otkrivene 703 osobe koje su pokušale preploviti opasne vode u 11 čamaca. Ovo je treći najveći broj migranata u jednom danu ove godine, a prosjek iznosi oko 64 osobe po čamcu.

Nažalost, pokušaj prelaska kanala bio je tragičan za dvoje migranata koji su izgubili živote. Njihov čamac, koji je bio u francuskim vodama, poslao je signal za pomoć regionalnom centru obalne straže.

Francuske pomorske vlasti izvijestile su da je oko 50 migranata spašeno uz pomoć helikoptera i dva broda, a mnogi su izvučeni iz vode s ozljedama uzrokovanim izgaranjem goriva. Spašeni su vraćeni u Francusku, koja je pokrenula istragu o smrti dvoje migranata.

Promjena političkog kursa

Laburisti su po stupanju na dužnost odustali od plana prethodne konzervativne vlade da deportira migrante u Ruandu. Plan za Ruandu koštao je najmanje 220 milijuna funti, ali niti jedan migrant nije deportiran u tu istočnoafričku zemlju – izvještava BBC.

Osnovano je novo Zapovjedništvo za graničnu sigurnost koje će se baviti ovim problemom, a policiji su dodijeljene nove ovlasti prema Zakonu o borbi protiv terorizma, koje uključuju pretragu i zapljenu, te provođenje financijskih istraga s ciljem suzbijanja organiziranog imigracijskog kriminala.

James Cleverly, koji se natječe za čelnika oporbene Konzervativne stranke, okrivio je novu britansku vladu za novonastalu krizu: “Laburisti su rekli da će razbiti bande. Umjesto toga, ono što su učinili bilo je uklanjanje partnerstva s Ruandom, koje je odvraćalo krijumčare ljudi, tvrdeći da stvara graničnu zapovjednu snagu koja još uvijek ne postoji i nema vodstvo, [i] potkopava rad imigracijskih snaga.”

Broj migranata u porastu

Ukupan broj dolazaka migranata s čamcima u Ujedinjeno Kraljevstvo u 2024. godini sada iznosi oko 18.342, što je povećanje od 13% u odnosu na prošlu godinu, kada je taj broj bio 16.170. Iako je to 3% manje nego 2022. godine, kada je broj migranata bio 18.978, situacija na kanalu ostaje ozbiljna i zabrinjavajuća.

Premijer Keir Starmer najavio je odlučne mjere za suzbijanje krijumčarskih bandi koje organiziraju opasne prijelaze preko Kanala. Glasnogovornik premijera izjavio je da je ljeto posebno izazovno razdoblje za pokušaje prelaska kanala te je istaknuo važnost borbe protiv krijumčarskih bandi kao jednog od prvih prioriteta vlade.

Starmer je najavio financiranje od 84 milijuna funti za afričke i bliskoistočne zemlje, s ciljem rješavanja migracijske krize na izvoru. Taj će novac biti usmjeren na zdravstvene i obrazovne inicijative, kao i na humanitarnu potporu, s ciljem smanjenja razloga zbog kojih ljudi bježe iz svojih domova.

geopolitika.news