Zadnji komentari

Veliki korak prema jednoj svjetskoj vladi

Pin It

Globalistička agenda želi stvoriti „novog čovjeka“ bez ikakva identiteta  podatnog za manipulaciju - Vigilare.info

Opća skupština pregovara o dva velika sporazuma o budućnosti organizacije i šireg svijeta. Sporazumi bi mogli koncentrirati moć u glavnom tajniku UN-a na načine koji ranije nisu bili predviđeni. Neki će to vidjeti kao veliki korak prema jednoj svjetskoj vladi.

Pozornica je postavljena za neke od najznačajnijih pregovora u Ujedinjenim narodima u možda jednoj generaciji. “Pakt za budućnost” proširio bi ovlasti i doseg sustava Ujedinjenih naroda, dok bi “Globalni digitalni kompakt” upravljao digitalnom tehnologijom, uključujući umjetnu inteligenciju u nastajanju za cijeli svijet.

Početni nacrti kružili su ranije ove godine. Vlade su dale svoje početne odgovore u travnju. Sada, počevši od sljedećeg tjedna, pregovarat će o sporazumima.

Očekuje se da će Pakt za budućnost pozicionirati sustav UN-a za ono što će zamijeniti Program održivog razvoja do 2030., koji istječe za šest godina. Iako nijedan od univerzalnih 17 ciljeva i 169 ciljeva dogovorenih na Općoj skupštini UN-a 2015. godine nije postignut, države članice UN-a već gledaju na ono što slijedi.

Diktatorske ovlasti glavnom tajniku UN-a

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres iznio je nekoliko prijedloga, za koje je rekao da su potrebni za stvaranje “2.0” Ujedinjenih naroda. Promjene u sustavu UN-a dodijelile bi glavnom tajniku veće ovlasti, uključujući stvaranje platforme za hitne slučajeve koja bi njegovom uredu pružila ovlasti i resurse za koordinaciju odgovora UN-a na šokove i hitne slučajeve povezane s gospodarstvom, sukobima, klimom, zdravljem i drugim hitnim situacijama.

Guterres je također predložio razvoj digitalne javne infrastrukture, uključujući inicijative za univerzalnu povezivost i digitalni identitet u svrhu pružanja zdravstvene skrbi i drugih javnih usluga te mjerenje učinkovitosti javnih politika u stvarnom vremenu. Također je predložio mehanizme za Ujedinjene narode da imaju izravne trajne odnose s nacionalnim zakonodavnim tijelima kako bi razvili zakone i politike u skladu s međunarodnim ciljevima.

Te bi se reforme nadovezale na već neviđenu koncentraciju moći u glavnom tajniku UN-a kroz reforme razvojnog sustava UN-a počevši od 2019., koje su glavnom tajniku UN-a dale izravan utjecaj na odluke o unutarnjoj nacionalnoj politici i omogućile mu da cijeli sustav UN-a iskoristi kao polugu za pritisak na vlade da usvoje politike u stilu UN-a.

Pregovara se i o drugom sporazumu o upravljanju svim tehnološkim platformama, uključujući umjetnu inteligenciju. Zove se Globalni digitalni kompakt. Globalni digitalni sporazum neće biti obvezujući, ali će imati značajnu uvjerljivu snagu. Cilj je sporazuma promicanje novih tehnologija koje su međusobno kompatibilne i dostupne svima.

Globalna društvena kontrola

S negativne strane, sporazum obećava globalnu društvenu kontrolu kroz međunarodnu suradnju kako bi se potisnule određene vrste poruka i promovirale druge. Sve to pod oznakom borbe protiv dezinformacija, dezinformacija, govora mržnje i zaštite ljudskih prava. Tehnološke tvrtke izričito podržavaju ovu vrstu moderiranja sadržaja i jezika u korist cenzure, a to je već prisutno u nekoliko rezolucija UN-a, uključujući rezoluciju o umjetnoj inteligenciji koju je sponzorirao SAD usvojenu ove godine.

Tehnološke tvrtke, sa svoje strane, imaju poticaj da se njima upravlja putem manje transparentnih dobrovoljnih mehanizama bez kaznenih ili građanskih sankcija. Globalni digitalni kompakt dat će legitimitet njihovoj deklariranoj predanosti društvenoj odgovornosti bez ikakvih uvjeta. Zapravo, velike tehnološke tvrtke poput Mete i Microsofta, koje inače nikada nisu prisutne u sjedištu UN-a, aktivno su sudjelovale i podržale konzultacije koje su proizvele početni nacrt Globalnog digitalnog sporazuma.

Očekuje se da će oba sporazuma biti finalizirana ovog ljeta i usvojena na Summitu budućnosti, koji će se održati u rujnu tijekom Opće skupštine. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je papu Franju da po drugi put posjeti Ujedinjene narode i blagoslovi summit.

Stefano Gennarini/hrvatski-fokus.hr