Zadnji komentari

Dok ukrajinske snage nižu uspjehe u Kursku, Rusi se približavaju strateški važnom gradu

Pin It

Dok Ukrajinci nižu uspjehe u Kursku, ruske trupe su nastavile ofenzivu na Donjeck. Rusko napredovanje prema ključnom ukrajinskom gradu Pokrovsku u istočnoj regiji Donjecka ističe složenost trenutnog stanja na bojištu, unatoč ukrajinskim naporima da preusmjere ruske snage s istoka prema zapadu.

Pokrovsk se nalazi na jednoj od glavnih cestovnih arterija koja povezuje nekoliko ključnih gradova koji služe kao uporišta ukrajinske obrane, uključujući Kramatorsk, Kostiantynivku i Sloviansk.

Prema Institutu za proučavanje rata (ISW), ruske vojne operacije u Donjecku pokazuju da Kremlj i dalje daje prioritet napredovanju u istočnoj Ukrajini. Ruski napadi su stalni, a rusko topništvo, dronovi i pješaštvo nastavljaju vršiti pritisak na ukrajinske položaje.

Cesta kojom se prolazi kroz Pokrovsk već je pod ruskom vatrom, ali Ukrajina je nastavlja koristiti za logističke potrebe. Zbog važnosti grada, ukrajinske trupe su izgradile čvrste obrambene linije, uključujući rovove i protuoklopne barijere, kako bi usporile napredovanje Rusa.

Problemi na istočnoj bojišnici

Prema izvješćima i satelitskim snimkama, ruske snage su nakon zauzimanja nekoliko sela u blizini Pokrovska sada udaljene samo oko osam milja od grada – prenosi NYT. Zauzimanje Pokrovska bi Rusiju znatno približilo cilju osvajanja cijele regije Donjeck, od čega već drži veliki dio.

Podsjetimo, Ukrajina je prošlog tjedna pokrenula neočekivanu ofenzivu na zapadni dio Rusije, točnije na regiju Kursk. Cilj ove prekogranične operacije bio je prisiliti Moskvu da preusmjeri svoje trupe s prve crte bojišnice u Ukrajini i ojača vlastite granice.

Međutim, do sada su ruske vlasti povukle samo ograničen broj jedinica s ukrajinske bojišnice, oslanjajući se na manje iskusne postrojbe za obranu granice. Kao rezultat toga, ofenziva na Kursk nije značajno utjecala na ruske operacije u istočnoj Ukrajini.

Iako je ukrajinski napad na Rusiju prouzročio poremećaje u regiji Kursk i omogućio Ukrajini da zauzme nekoliko sela, strateška ravnoteža na bojišnici nije se bitno promijenila. Vojni stručnjaci smatraju da ukrajinske snage riskiraju gubitak resursa potrebnih za obranu istočne bojišnice ako nastave širiti svoje napade na ruski teritorij.

S obzirom na potrebu za povećanjem logističke podrške i vojnih postrojbi unutar Rusije, Ukrajina bi mogla biti prisiljena povući trupe iz drugih područja, što bi oslabilo njezine linije obrane u regijama poput Donjecka.

Situacija sve opasnija

Ukrajinski vojnici na istočnom frontu opisuju borbe kao intenzivne i neprestane, naglašavajući da nemaju osjećaj da je ruska ofenziva oslabila. Ukrajinske trupe suočavaju se s manjkom resursa, uključujući oružje i streljivo. Jedan zapovjednik je izvijestio da njihova brigada ima samo nekoliko minobacača na raspolaganju, s ograničenim brojem granata po danu.

S obzirom na rusko napredovanje, situacija u Pokrovsku postaje sve opasnija. Gradske vlasti su započele evakuaciju, iako nije izdana službena naredba za evakuaciju.

Prema izvješćima, oko 40.000 ljudi još uvijek se nalazi u gradu, unatoč pozivima na evakuaciju. Vojne i civilne vlasti obilaze društvene centre i informiraju ljude o načinima evakuacije, uključujući mogućnosti preseljenja u sigurnije regije na zapadu Ukrajine, poput Karpata.

Iako je Ukrajina izgradila čvrste obrambene linije u Pokrovsku, nije jasno hoće li te linije uspjeti zadržati ruski napad. Ako ruske snage zauzmu Pokrovsk, mogle bi znatno ojačati svoj položaj u Donjecku i dalje ugroziti ukrajinsku obranu u regiji.

geopolitika.news