Zadnji komentari

Ruski napredak u Donbasu, Ukrajina u kontranapadu na Kursk: Tko će prvi popustiti?

Pin It

Unatoč poteškoćama na ukrajinskom frontu, ukrajinski zapovjednik Oleksandr Syrsky izvijestio je o daljnjim uspjesima u regiji Kursk – navodi Kyiv Post. Prema njegovim riječima, ukrajinske trupe uspjele su napredovati za jedan do tri kilometra u nekim područjima te nastavljaju ofenzivne operacije.

Međutim, napredovanje ukrajinskih oružanih snaga ipak je usporilo krajem drugog tjedna operacije. Rusko vojno zapovjedništvo u međuvremenu je prebacilo rezerve u ovo područje kako bi osiguralo ključne prometnice i usporilo daljnje ukrajinske ofenzive.

Iako se borbe intenziviraju, Ukrajina nastoji napasti ruske obrambene položaje s bokova, dok istovremeno nastavlja s dovođenjem svojih rezervi preko granice.

Prema informacijama dostupnima ruskom neovisonom portalu Meduza, ukrajinske jedinice uključene u ovu operaciju vjerojatno čine brigadni bataljuni, što pokazuje da su svi raspoloživi resursi prikupljeni tijekom ljeta poslani na ovaj front.

Napredovanje u Kursku

Borbe se vode diljem bojišnice, a Syrsky se nada da će ukrajinske snage uspjeti zarobiti veći broj ruskih vojnika u bitci kod sela Mala Loknya, koje se nalazi oko 13 kilometara od granice.

Od početka ofenzive, Ukrajina tvrdi da je preuzela kontrolu nad više od 80 naselja u regiji Kursk i stvorila tampon zonu kako bi spriječila daljnje ruske napade i granatiranje ukrajinskog teritorija.

Ukrajinske vojne odluke signaliziraju da Kijev trenutno vidi sjevernu granicu kao ključni operativni pravac i fokusira svoje napore na ovom području. Prema savjetniku ukrajinskog predsjednika Mykhailu Podolyaku, cilj ovih operacija je prisiliti Rusiju na pregovore kako bi se okončao sukob.

Međutim, do sada ruske trupe nisu povukle svoje jedinice iz Donbasa, već su, naprotiv, intenzivirale napade u središnjem dijelu tog područja.

Neizvjestan rasplet

Podsjetimo, dok je Ukrajina fokusirana na istočnu bojišnicu, u Donbasu se nastavljaju teške borbe, osobito u ključnim gradovima kao što su Pokrovsk i Toretsk. Ruske snage nastavile su napredovati prema Pokrovsku, koji je jedno od najvažnijih logističkih središta ukrajinske vojske u Donbasu.

Osim Pokrovska, ruski napadi ciljaju i Selidovo, grad koji igra ključnu ulogu u opskrbi ukrajinskih snaga u južnom dijelu Donjecke regije. Borbe su također zabilježene u selima Grodovka i Novogrodovka, koja su strateški važna jer pokrivaju pristup Pokrovsku i Selidovu.

Ukrajinska ofenziva u Kursku, iako usporena, i dalje je značajan strateški potez usmjeren na stvaranje pritiska na Rusiju. Međutim, intenzivne borbe u Donbasu i rusko napredovanje prema ključnim ukrajinskim položajima, poput Pokrovska, pokazuju da ukrajinska obrana na ovom području pokazuje znakove iscrpljenosti.

Operacije u Kursku imaju za cilj preusmjeriti ruske snage i oslabiti njihovu ofenzivu na istočnom frontu, no uspjeh tog plana ostaje neizvjestan.

geopolitika.news