Zadnji komentari

Lipovac Pehar: Strani sustavi umjetne inteligencije mogli bi ugroziti naša temeljna prava i neovisnost

Pin It

Lipovac Pehar: Pitanje obrane od tuče ne smije biti političko ili ideološko  pitanje - to je pitanje sigurnosti naših građana, njihove imovine i  budućnosti naše poljoprivrede! - Kamenjar

Hrvatski radnici, čija su prava i sigurnost temelj naših vrijednosti, bit će najviše pogođeni. Prava zaštita dolazi iz socijalnih politika koje su usmjerene na ljude, a ne na tehnologiju. Pitam se i kako će umjetna inteligencija koju razvijaju strane korporacije osigurati očuvanje naših kulturnih vrijednosti kada ona ne razumije našu povijest, tradiciju i običaje

Zastupnica DP-a Dubravka Lipovac Pehar: ''Progresivistički aktivizam i strani utjecaji ne uzimaju u obzir specifičnosti i potrebe hrvatskog naroda. Uspostaviti globalnu konkurentnost može zvučati primamljivo, ali se iza toga kriju interesi multionacionalnih kompanija i tehnoloških divova čiji je glavni cilj profit, a ne dobrobit naših građana''.

''Strani sustavi umjetne inteligencije mogli bi ugroziti naša temeljna prava i neovisnost, a govorimo o sigurnosnim prijetnjama i kibernetičkim napadima, gdje bi se naši osobni podaci našli u rukama entiteta izvan naše kontrole''. 

''Umjesto slijediti te opasne puteve, prvo moramo ojačati vlastite kapacitete i razviti nacionalne sigurnosne mjere. Obrazovanje o umjetnoj inteligenciji i svijest o njenim prednostima i rizicima važne su, no umjesto fokusa na očuvanje radnih mjesta i obrazovanje radnika za nove tehnologije, Prijedlog rezolucije o umjetnoj inteligenciji Marije Selak Raspudić čini se kao daljnji korak ka automatizaciji i smanjenju ljudske radne snage''.

 ''Hrvatski radnici, čija su prava i sigurnost temelj naših vrijednosti, bit će najviše pogođeni. Prava zaštita dolazi iz socijalnih politika koje su usmjerene na ljude, a ne na tehnologiju. Pitam se i kako će umjetna inteligencija koju razvijaju strane korporacije osigurati očuvanje naših kulturnih vrijednosti kada ona ne razumije našu povijest, tradiciju i običaje''. 

''Nitko ne sumnja kako će autonomna vozila ili asistenti umjetne inteligencije u zdravstvu postati važan dio naše svakodnevice, no ozbiljno se sumnja u to mogu li se takve inovacije razvijati u EU ili ćemo samo pričekati da se razviju i testiraju u SAD-u ili Kini, a mi ćemo biti samo konzumenti. Umjesto fokusiranja na inovacije i napredak, naši talenti odlaze jer ne možemo stvoriti okruženje koje im omogućuje testiranje i razvoj''.