Zadnji komentari

Stručnjak otkriva kako je Putin nasamario Ukrajince: Upali su u zamku

Pin It

Rusija je u noći s ponedjeljka na utorak pokrenula nekoliko vrlo žestokih napada projektilima i bespilotnim letjelicama ciljajući Kijev i druge regije, priopćila je ukrajinska vojska rano u utorak, a dan nakon najvećeg takvog napada Moskve u ratu koji traje 0d 2022. Dvije su osobe ubijene u okrugu Krivij Rih.

Sustavi protuzračne obrane kijevske regije raspoređeni su nekoliko puta tijekom noći kako bi odbili projektile i bespilotne letjelice koje ciljaju glavni grad Ukrajine, objavila je vojna uprava regije na Telegramu. Reutersovi svjedoci izvijestili su o najmanje tri eksplozije tijekom noći u Kijevu. Podsjećamo, Rusija je u ponedjeljak lansirala više od 200 projektila i dronova, usmrtivši najmanje sedam i oštetivši energetsku infrastrukturu. Razmjeri napada pokrenutih u noći s ponedjeljka na utorak nisu još poznati, ali su ukrajinske zračne snage rekle da su zabilježile lansiranje nekoliko skupina dronova i polijetanje strateških bombardera Tu-85 i nadzvučnih presretača MiG-31 s ruskih aerodroma.

Novi je to tijek rata nakon što je prije mjesec dana Ukrajina upala u rusku regiju Kursk i izazvala pravu pomutnju u ruskim redovima. A jesu li napadi koji su od strane ruske armije počeli jučer svojevrsna osveta za ukrajinsko kidanje ruskog teritorija, upitali smo Branimira Vidmarovića, stručnjaka za geopolitičke odnose dobro upućenog u pitanja u Kijevu.

Promjena lica rata

Putin je povukao potez. “Suprotno očekivanjima Ukrajine, koja je usmjerila svoju strategiju prema prodoru na ruski teritorij, Rusija je krenula u ofenzivu. S jedne strane, Putin time pokazuje da nije pretjerano zabrinut i to želi javno demonstrirati. Istovremeno, stvara simetričnu, zrcalnu prijetnju, što je sasvim logično iz njegove perspektive. Hoće li se linija fronte proširiti, ostaje otvoreno pitanje. Vjerojatno će doći do otvaranja novih bojišta, a Harkiv bi mogao biti među metama”, smatra analitičar.

Nešto se kuha

Koji su Putinovi stvarni planovi, pitaju se zapadni stratezi i političari. “Moguće je da je plan napasti južno od Krima, od kojeg su ranije odustali, da taj plan nije potpuno napušten. Možda će krenuti u tom smjeru jer, ako su Ukrajinci prebacili dobro obučene jedinice prema Rusiji, logično je očekivati da je jug slabije branjen.

Snažniji odgovor Rusije je logičan, a mislim da ni za Ukrajince to ne bi trebalo biti iznenađenje – vjerojatno su to već uzeli u obzir. Zato mi je daleko zanimljivije promatrati kako će Ukrajina reagirati na ove poteze, čeka se reakcija Kijeva”, zaključio je Vidmarović.

Podsjećamo, ruska invazija na Ukrajinu počela je u veljači 2022. godine. Iako je rat u Ukrajini zapravo aktivan još od 2014. godine kad je Rusija pripojila Krim te su počeli nemiri u pokrajinama s ruskim stanovništvom, 2022. počeo je veliki sukob u koji se direktno ili nedirektno uključio dio zapadnog svijeta…

Autor:Eduard Petranović/dnevno.hr