Zadnji komentari

S ponosom se sjećamo gorljivog hrvatskog patriota

Pin It

U Parizu je preminuo Ante Glibota - Kamenjar

Neumorni borac za hrvatsku slobodu i neovisnost, znameniti povjesničar umjetnosti, ekonomist i publicist Ante Glibota (Slivno kraj Imotskog, 15. lipnja 1945. – Pariz, 28. kolovoza 2020.), bio je jedan je od najznačajnijih i najproduktivnijih  hrvatskih intelektualaca, koji je svojim cjelokupnim putem, stvaralačkim činima i životom svjedočio na svojevrstan način

što je bitak hrvatskih državotvornih ideja i domoljubnih stremljenja. On je tim stremljenjima posvetio čitav svoj život i utkao te principe u svoju profesionalnu uzoritost u davanju značajnog doprinosa pri stvaranju Hrvatske države.

Bio je najmlađi u skupini lučonoša i dugo posljednji preživjeli iz grupe hrvatskih intelektualaca zatvorenih i optuženih za kontrarevolucionarnu aktivnost 11. siječnja 1972. u zajednici sa Tuđmanom, Veselicom, Pavletićem, Gotovcom,Đodanom, Šošićem, Komaricom, Ivičevićem…skupine kojoj su medijidali sa pravomime «Apostoli hrvatske državnosti»,koja je na određen i precizan način već tada od davne 1968-1972 trasirala natpisima, riječju, intelektualnim zanosom i akcijama što su temeljna stremljenja i interes hrvatskog naroda: hrvatska državna samostalnost!To su ciljevi koje je hrvatski narod potvrdio ikroz pravedni Domovinski rat, izvojevaši nakon agresije JNA i Srbijepobjedu nad srpsko-četničkom soldateskom.

Po izlasku iz zatvoraAnte Glibota odlazi u inozemstvo u nemogućnosti bilo kakvog posla u Domovini, gdje opet svojim talentom i znanjem, radom, postaje jedan od prominentnih intelektualnih figura.Ekonomist po formaciji, potom povjesničar umjetnosti i arhitekture svojim radom,aktivnostima i publicističkim djelovanjem i intelektualnim zanosom ulazi u vrhove planetarne intelektualne elite,objavljujući više stotina knjiga i studija na području umjetnosti,arhitekture,literature na svim važnijim svjetskim jezima.Organizirao jeviše stotina najprestižnijih izložbi i manifestacija, koje dominiraju njihovom estetskom originalošću, smjelošću i temeljitošću, na svim kontinentima u najprestižnijim svetskim muzejima, galerijama i kulturolškim institucijama...Postao je i ugledni član najprestižnijih udruga i akademija svijeta,kao znak originalnih vizija i stremljenja u izučavanju povijesti umjetnosti i arhitecture,a bio je članom i suradnikom najprestižnijih revija i časopisa po svijetu,predajući na prestižnim nacionalnim akademijama i sveučilištima na svim kontinentima.Njegove knjige i studije su prevedenena najvažnije svetske jezike,što su olakšavale i njegove poliglotske vrline.

Paralelno svom radu Ante Glibota,gdje god je nalazio za potrebito, istovremeno jeisticao i ukazao na stanje potlačenog hrvatskog naroda, njegovih temeljnih sloboda i prava.Kad su započinjale demokratske promjene uključio se aktivno u promidžbu hrvatskih strateških interesa,dajući akcent u preokretanju medijskih slika i nesklonosti hrvatskim težnjama i aktivno tražio pomoć u intelektualnim krugovima,medijskoj sceni i direktno kod najistaknutijih političara od Amerike,Rusije,Azije i naravno europskih dominantnih političkih čelnika, u potporu o međunarodnom priznanju Hrvatske.Pokrenuo je i brojne peticije i okupljanja, kao primjerice ono u Maastrichtu koja je okupila 26.000 Hrvata iz cijele Europe na dan stvaranje Evropske unije 7.veljače 1992,tražeći da se zaustavi krvavi rat i agresija na Hrvatsku.Njegove su manifestacije istovremeno bile obilježene brojnim humanitarnim akcijama za djecu poginulih hrvatskih branitelja,za djecu Hrvatske kao i brojnim donacijam kulturnog sadržaja, bezbrojnim medijskim akcijama, tribinama promovirajući po svijetu temeljne hrvatske interese.

Svojim perom i rječju oštrim sintetičkim zapažanjima, on je svakim danom ukazivao na temeljne probleme hrvatskog društva, imajući uvijek u vidu javni interes iznad onih partikularnihili interesnih grupa,pa i na taj način je pokazao svoj permanentni interes za temeljna nerazrješena pitanja i zavrzlame,novostvorene hrvatske države, ali istovremeno ukazivao jei na moguća riješenja izlaska iz krize i postavljanja čvrstih temelja za Hrvatsku državnu budućnost. Gospodarska kriza,problemi demografska obnove,spletovi kulturnih nedorečenosti,odnosi spram hrvatskim temeljnim temamama,emigracijama i upitnosti raseljavanja,potom potrebe lustracije,bile su teme na koje nas jeAnte Glibota upozoravao godinama  na svoj i konsekvetan način, kao moralnim temama. On nije davao samo kritički osvrt,već je ukazivao i na djelotvorna rješenja, nudio solucije koji su dalenade, kada bi za to bilo volje, a koje nisu  ostavljale ravnodušnim ni hrvatskog građanina,ni hrvatskog branitelja,čiji je Glibota oduvijek bio besprijekorni zagovaratelj.

Glibota je sve do smrti  nastavio svojim vidno uspješnim profesionalnim radom, po čitavom svijetu,od Azije i Amerike, od Rusije do Zapadne Europe,a istovremenoi na taj način promicao je temeljne interese hrvatskog naroda i hrvatske kulture,približujući nas tim načinom i kreativnim činima uljuđenoj Evropi i svijetu, ali na čvrsto i izraženom identitetu,njegove domoljubne hrvatske osobnosti.

2016. jednoglasno je izabran  i za potpredsjednika Europske Akademije Znanosti Umjetnosti i Književnosti(EASAL)u Pariza, čiji je bio redoviti član od 2004. i dopisni član od 1986. godine.

Jednom riječu, bio je velikan hrvatske i francuske kulture te gorljivi hrvatski patriot,kojeg nismo i nećemo zaboraviti.

Mladen Pavković, 

predsjednik Udruge  hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)