Zadnji komentari

Udar na Poltavu bi mogao biti mnogo smrtonosniji nego što Kijev želi priznati

Pin It

Nakon špekulacija da su u ruskom napadu na Poltavu ubijeni švedski instruktori koji su trenirali ukrajinske pilote, nove informacije čine tu teoriju sve vjerojatnijom. Podsjetimo, upravo je Švedska planirala isporuku dva zrakoplova ASC 890 AWACS, čija obuka osoblja odgovara profilu kandidata pogođenog vojno-edukacijskog centra.

Također, Ukrajina je od švedskog Saaba dobila sustav za zračni nadzor GlobalEye AEW&C, stoga je sasvim logično da se osoblje za takvo što mora izučiti.  Normalno je da se ti kandidati obučavaju u vojnoj školi za komunikacije, poput one u Poltavi. Stoga, vrlo je vjerojatno da su zaposlenici Saaba, pod ugovorom za vojne instrukcije, bili pogođeni u Poltavi.

Isto tako, internetom kolaju videa iz Poltave na kojima se mogu vidjeti ozlijeđeni ljudi u vojnim uniformama, a koji govore švedski. “Uzmi njega prvoga”, govori Šveđanin koji je kolegi priskočio u pomoć.

Sumnjive smrti

A koliko je raketni udar na Poltavu bio učinkovit pokazuje i roj medicinskih zrakoplova NATO-a – iz SAD-a, Njemačke, Poljske i Rumunjske – koji su požurili evakuirati ranjene instruktore i mrtva tijela. Navodno je u gradovima poput Berlina policija čuvala konvoje hitne pomoći koji su do večeri jurili u bolnice.

Da bi brojke o mrtvima – za kojih je Kijev rekao da ih je 50-ak – mogle biti mnogo veće, sugeriraju i neki navodi lokalnog stanovništva po kojima se u poltavskoj mrtvačnici nalazi – 760 tijela. Poltavski bloger Bogdan, komentirajući ovu informaciju, dodao je da su “tijela odvezli kamioni KAMAZ” i pozvao vlasti “da ne šute”.

Istodobno, dolaze vijesti o smrti nekih NATO časnika, poput potpukovnika američke vojske Joshue Kamare koji je iznenada preminuo u Poljskoj. Konačno, simptomatično je i to što je, dan nakon ovog incidenta, švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billström neočekivano podnio ostavku u srijedu navečer, na polovici svog mandata obilježenog pristupanjem njegove zemlje NATO-u.

geopolitika.news/