Zadnji komentari

Biden prije odlaska u mirovinu želi pustiti ogroman broj izbjeglica u zemlju

Pin It

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena namjerava zadržati cilj primanja 125.000 izbjeglica u sljedećoj godini, prema internom izvješću dostavljenom američkim zakonodavcima. Ovaj cilj ukazuje na to da će se trend povećanja broja primljenih izbjeglica nastaviti i u slučaju dolaska Kamale Harris u Bijelu kuću.

U fiskalnoj godini 2024., koja završava 30. rujna, Bidenova administracija je na putu da preko američkog programa za prihvat izbjeglica primi 100.000 ljudi, što bi bila najviša razina u posljednja tri desetljeća. Program cilja osobe koje bježe od progona na temelju rase, vjere, nacionalnosti, članstva u određenoj društvenoj skupini ili političkih uvjerenja, a prijaviti se mogu samo oni koji se nalaze izvan SAD-a.

Tijekom svog mandata između 2017. i 2021., bivši predsjednik Donald Trump je značajno smanjio broj primljenih izbjeglica i obećao je dodatno ograničiti imigraciju ako ponovno bude izabran.

Povećanje dolazaka

Bidenova administracija, s druge strane, povećala je broj dolazaka izbjeglica iz Latinske Amerike i Kariba, u sklopu strategije za stvaranje zakonitih puteva usred globalnog raseljavanja. Od listopada 2023. do srpnja 2024., u SAD je ušlo više od 16.000 izbjeglica iz tih regija.

Cilj administracije temelji se na dugoj američkoj tradiciji prihvata onih koji bježe od progona, što je istaknuto i u izvješću State Departmenta za zakonodavce.

geopolitika.news